Στο φυλλάδιο περιγράφεται με πίνακες το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις στη χώρα και σημειώνεται ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις».
Το φυλλάδιο θα διανεμηθεί στα μέλη-επιχειρήσεις του ΕΒΕΑ προς ενημέρωσή τους και σε αυτό υπογραμμίζεται για μία ακόμη φορά η πρόταση των επιμελητηρίων για ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συνορεύει – και ανταγωνίζεται – με χώρες με πολύ χαμηλότερους συντελεστές. Σε γειτονικές χώρες – μέλη της Ε.Ε. όπως είναι η Βουλγαρία και η Κύπρος, ισχύουν συντελεστές της τάξης του 10% και 12,5% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής φθάνει από φέτος το 29% και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιταλίας.
» Οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (24,6%) είναι 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%) και οι δεύτερες υψηλότερες μετά την Ιταλία. Ο Φ.Π.Α. (23%) είναι ο τρίτος υψηλότερος, ενώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18% από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών.
» Στο πλαίσιο αυτό, τα επιμελητήρια επαναφέρουν την πρόταση για ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κεντρικά σημεία της πρότασης είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους, σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 35%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου. Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά από διοικητικά μέτρα με σκοπό την άρση των εμποδίων για το επιχειρείν, όπως το μέτρο της αυτο-πληροφόρησης του δημοσίου.
» Οι φορολογικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις σαφώς δεν προτείνονται για να μειωθεί η συνεισφορά του επιχειρηματικού κόσμου. Αντίθετα, στόχος είναι να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την αύξηση των επενδύσεων, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας. Δυνατές επιχειρήσεις σημαίνει δυνατή οικονομία και θέσεις εργασίας».
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου: «Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση φθάνει σχεδόν το 52% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν ξεπερνά το 27%.
» Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, δημιουργεί περιβάλλον ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκατοντάδες κάθε μήνα βάζουν λουκέτο και άλλες αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα ή τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν.
» Επίσης, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) είναι σχεδόν 10% μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών, ενώ και ο ΦΠΑ είναι 3% υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μικτές τάσεις στα βασικά ασιατικά χρηματιστήρια
- Λίβανος: Αυτοί είναι οι 10 όροι που περιλαμβάνονται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Σπανούλης: Και επίσημα head coach στη Μονακό, παραμένει και στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας
- Ακίνητα: Τιμές “φωτιά” αλλά και ευκαιρίες – Οι πιο ακριβές και οι πιο οικονομικές περιοχές στα Βόρεια Προάστια
- Συντάξεις Δεκεμβρίου 2024: Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται την Πέμπτη 28/11
- Τζέιμισον Γκριρ και Κέβιν Χάσετ επέλεξε ο Τραμο για διεθνές εμπόριο
- Μητσοτάκης: Στη Λευκωσία για τη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου
- Μέση Ανατολή: Σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Τελ Αβίβ και Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις