Διεθνή

Ποιες κυρώσεις; Τσουγκ! Tο ελβετικό καταφύγιο των ρωσικών εταιρειών…

Ένα γραφικό καντόνι στην κεντρική Ελβετία σπάνια παραδίδεται σε πολιτικές και κοινωνικές διαμαρτυρίες. Την περασμένη εβδομάδα όμως οι κάτοικοί του βγήκαν στους δρόμους κρατώντας πλακάτ, που έγραφαν «Όχι στον πόλεμο του Πούτιν» και «Χρήμα Βαμμένο στο Αίμα». Ο λόγος για το Τσουγκ. Και οι κάτοικοί του θέλησαν να καταγγείλουν τον ρόλο της πόλης ως άτυπης «έδρας» πληθώρας ρωσικών επιχειρήσεων.

«Ζητάμε από την Ελβετία να στηρίξει την Ουκρανία και να σταματήσει να συναλλάσσεται με τη Ρωσία», δήλωσε στο Bloomberg η Τατιάνα, Ουκρανή που ζει τώρα στην Ελβετία και η οικογένεια της οποίας είναι ακόμα εγκλωβισμένη στο Κίεβο.  Δεν ήθελε να δημοσιευτεί το επώνυμό της από φόβο αντεκδίκησης.

Περίπου το 80% των εμπορευμάτων της Ρωσίας διακινούνται μέσω της Ελβετίας, γεγονός που την καθιστά κρίσιμη για τις ρωσικές εξαγωγές. Τον περασμένο μήνα η Ελβετία εγκατέλειψε την περιβόητη ουδετερότητά της, αποφασίζοντας να συμμετάσχει στις σαρωτικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον προσώπων και οντοτήτων της Ρωσίας.

Ωστόσο στην Τσουγκ, μία πόλη «κρυμμένη» ανάμεσα στη Ζυρίχη και τη Λουκέρνη, οι κυρώσεις δεν αγγίζουν κανέναν. Είναι «business as usual» για τις ρωσικές εταιρείες που έχουν γραφεία και άλλες εγκαταστάσεις, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg. Τουλάχιστον 40 μεγάλες επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην πόλη. 

Πάνω από το μεγάλο εμπορικό κέντρο του Τσουγκ βρίσκεται η Metal Trade Overseas, μονάδα πωλήσεων της Norilsk Nickel, της οποίας ο μεγαλύτερος επενδυτές είναι ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας. Λίγα τετράγωνα παρακάτω, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκονται οι Rusal Marketing και Rusal Products, οι βασικοί εμπορικοί βραχίονες της United Rusal International, που προμηθεύουν με αλουμίνιο εκατοντάδες πελάτες ανά τον κόσμο. Η holding εταιρεία της Rusal βρισκόταν κάποτε υπό τον έλεγχο του Όλεγκ Ντεριπάσκα, εναντίον του οποίου υπεβλήθησαν αμερικανικές κυρώσεις από το 2018. 

Όχι πολύ μακριά από εκεί συναντά κανείς τα κεντρικά γραφεία της EuroChem, παραγωγού λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων, της οποίας ο ιδρυτής Αντρέι Μελνιτσένκο, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο και παρέδωσε το πλειοψηφικό του μερίδιο την περασμένη Τετάρτη, όταν και εντάχθηκε στο νέο κύμα κυρώσεων της Ε.Ε. Ο Μελιτσένκο «δεν έχει καμία σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και δεν έχει πολιτικούς δεσμούς» δήλωσε εκπρόσωπός του. 

Ένα χιλιόμετρο βορειότερα βρίσκουμε την East Metals, χαλυβουργική μονάδα της Evraz, της οποίας βασικός μέτοχος είναι ο Αμπράμοβιτς.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu