Οι μισθοί καθορίζονται σε συνάρτηση με το μισθό του Γενικού Γραμματέα ενός Υπουργείου και σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του εκάστοτε δήμου
Εν όψει των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ας δούμε ποιες είναι οι οικονομικές απολαβές των δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων στη χώρα μας, και με ποιο τρόπο καθορίζονται αυτές.
Βάσει του νόμου 3852/2010, γνωστό και ως «Καλλικράτης», ο μισθός των δημοτικών εκπροσώπων καθορίζεται σε συνάρτηση με το μισθό του Γενικού Γραμματέα ενός Υπουργείου και σε συνάρτηση, παράλληλα, με τα πληθυσμιακά κριτήρια του εκάστοτε δήμου. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικοι οι μισθοί των αυτοδιοικητικών στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, που ο πληθυσμός της ξεπερνά τους 100.000 πολίτες, ο μισθός του Δημάρχου υπολογίζεται και φτάνει στο ενενήντα τοις εκατό (90%) των απολαβών ενός Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή 4.275 ευρώ μηνιαίως.
Εξίσου μεγάλοι δήμοι, άνω των 100.000 κατοίκων, είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, Πάτρας , Πειραιά, Ηρακλείου, Λάρισας, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας, Χαλκίδας, Κέρκυρας, Εύοσμου, Καλλιθέας.
Αντίστοιχα, το ποσό των 4.275 ευρώ λαμβάνουν και οι Περιφερειάρχες.
Όσον αφορά, τις οικονομικές απολαβές των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων των μεγάλων πόλεων, αυτές φτάνουν τα ποσά των 3.206 ευρώ και 2.137,50 ευρώ αντίστοιχα. Ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν 897,75 ευρώ μηνιαίως.
Αμοιβές ανάλογα με τον πληθυσμό
Στις πόλεις που ο πληθυσμός τους κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 100.000 κατοίκων, ο μισθός του δημάρχου είναι ισόποσος με το εβδομήντα δυο τοις εκατό (72%) των απολαβών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, φτάνοντας το ποσό των 3.420 ευρώ. Οι αντιδήμαρχοι, σε αυτή την περίπτωση, αμείβονται με το πενήντα τοις εκατό (50%) των απολαβών του δημάρχου, δηλαδή με 1.710 ευρώ. Επιπλέον οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων τέτοιων, πληθυσμιακά, δήμων λαμβάνουν το εικοσιένα τοις εκατό (21%) του μισθού του δημάρχου, δηλαδή το ποσό των 718,20 ευρώ.
Χαμηλότερες είναι οι απολαβές των δημάρχων μικρότερων πόλεων, κάτω των 20.000 κατοίκων, καθώς η αμοιβή τους είναι ισόποση με το πενήντα τέσσερα τοις εκατό (54%) των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, δηλαδή αμείβονται με το ποσό των 2.565 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου λαμβάνουν 1.282,50 ευρώ και 538,65 ευρώ αντιστοίχως.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι, η λήψη αντιμισθίας δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, συμπαραστάτες του δημότη και της επιχείρησης, με σχετική αίτησή τους προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου, έχουν την δυνατότητα να αρνηθούν οποιαδήποτε οικονομική απολαβή ή να παραχωρήσουν αυτή σε οποιοδήποτε κοινωνικό σκοπό.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς συμβούλους, ανεξάρτητα από τα πληθυσμιακά κριτήρια των δήμων στους οποίους έχουν εκλεγεί, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εφόσον, οι δημοτικοί σύμβουλοι δε λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται υποχρεωτική αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε ένα μέγιστο όριο συνεδριάσεων κάθε μήνα, το οποίο ορίζεται σε τέσσερις. Η αποζημίωση αυτή έχει ως σκοπό την κάλυψη βασικών δαπανών που σχετίζονται με την συμμετοχή των συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιου του εκάστοτε δήμου. Τα ποσά των αποζημιώσεων αυτών επιβαρύνουν τον δημοτικό προϋπολογισμό και δεν αποτελούν αμοιβή.
Οι αποζημιώσεις αυτές, όπως ορίζονται από την σχετική διάταξη, δεν ξεπερνούν το ένα τοις εκατό (1%) των αποδοχών του δημάρχου. Συνεπώς το ποσό ανέρχεται στα 42,75 ευρώ ανά συνεδρίαση, δεδομένου ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δικαιούνται αποζημίωση σε τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα, το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τα 171 ευρώ.
Δικαιούχοι της καταβολής αποζημίωσης είναι, οι δημοτικοί σύμβουλοι των οποίων η κατοικία τους βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα χιλιομέτρων από την έδρα του δήμου, έστω κι αν η δημοτική ή τοπική κοινότητα στην οποία διαμένουν βρίσκεται εντός της δημοτικής ενότητας που φιλοξενεί την έδρα του δήμου. Τέλος, εξαιρούνται του δικαιώματος λήψης της αποζημίωσης οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται σε δημοτικές ενότητες δήμων των πέντε μεγάλων εκλογικών περιφερειών της χώρας, δηλαδή στην Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιά και Α΄ Θεσσαλονίκης. Δικαιούχοι, ωστόσο, είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται στους νησιωτικούς δήμους της Α΄ και Β΄ Πειραιά.
Λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους αναβαθμίζονται μετά την εκλογή τους σε θέση αντιδημάρχου, έχοντας στις αρμοδιότητές τους, μεταξύ άλλων, και την διαχείριση διαφόρων κονδυλίων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Έτσι εξηγούνται αλώστε και οι πολυδάπανες προεκλογικές καμπάνιες των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.
Μάριος Αϋφαντής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμική αύξηση 0,4% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση 18 μηνών για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
- Μήνυση Λινού σε Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις