Οικονομία

Ποιες αλλαγές έγιναν στο «Καλάθι του νοικοκυριού» δίχως να ανακοινωθούν – Συγκρίναμε τις υπουργικές αποφάσεις

Προκύπτουν από τις λίστες των προϊόντων που δημοσιεύτηκαν στα αντίστοιχα ΦΕΚ

Τις προγούμενες ημέρες με αφορμή την καθιέρωση του «καλαθιού των μαθητών» – ουσιαστικά την πρόσθεση 11 νέων κατηγοριών προϊόντων από σχολικά είδη στο υφιστάμενο «καλάθι του νοικοκυριού», έγιναν ορισμένες αλλαγές και στο καθιερωμένο από τον Νοέμβριο του 2022, «καλάθι του νοικοκυριού».

Οι αλλαγές αυτές δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Όμως προκύπτουν συγκρίνοντας τη λίστα των προϊόντων που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Β’, Αρ. Φύλλου 5222, 28/8/2023) και στην αρχική υπουργική απόφαση επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος  Β’, Αρ. Φύλλου 5804, 14/11/2022). Ανάμεσα στις δύο αποφάσεις υπάρχει και μία τρίτη με ισχύ από τις 30.11.2023 με περιορισμένες αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μικρό μυστικό για το «Καλάθι των μαθητών»: Εθελοντική η συμμετοχή και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου

Για τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικρομεσαίες εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών

Αςε δούμε τι έχει συμβεί στο περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» και εάν αποτελεί στοιχεία ελέγχου της ακρίβειας και του δείκτη τιμών καταναλωτή:

Από την επεξεργασία των δεδομένων, που κάναμε στο FinancialReport, προκύπτει ότι στην τελευταία υπουργική απόφαση (28/8/2023) αναφέρονται 56 κατηγορίες προϊόντων έναντι 51 κατηγοριών προϊόντων στην πρώτη υπουργική απόφαση (14/11/2022). Τα προϊόντα δεν είναι  κατ΄ανάγκη περισσότερα, αλλά έχουν γίνει και προσθαφαιρέσεις κατηγοριών.

Στην πρώτη υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται η κατηγορία «Γαλοπούλα ή/και πάριζα» ενώ στην τελευταία απόφαση έχουν γίνει δύο πιο αναλυτικές κατηγορίες: «Πάριζα» και «Γαλοπούλα (αλλαντικά)», καθώς στην πρώτη το «Γαλοπούλα», δεν διευκρινιζόταν εάν είναι αλλαντικό ή κάτι άλλο ενώ το «Πάριζα» είναι ούτως ή άλλως αλλαντικό.

Στην τελευταία υπουργική απόφαση δεν υπάρχουν οι κατηγορίες προϊόντων: «κακάο»,  «απολυμαντικά χεριών/αντισηπτικά» ενώ υπάρχουν στην αρχική υπουργική απόφαση.

Για παράδειγμα, στην πρώτη υπουργική αποφαση περιλαμβάνεται η κατηγορία «Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)» ενώ στην τελευταία υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες με συγκεκριμένο προσδιορισμό του είδους: «Όσπρια (φακές)», «Όσπρια (φασόλια)» και «Όσπρια (ρεβύθια)».

Επίσης στο νέο καλάθι δεν υπάρχει η κατηγορία «παρθένο ελαιόλαδο» αλλά μόνο «ελαιόλαδο».

Στο νέο καλάθι προστέθηκαν νέες κατηγορίες προϊόντων «λευκό τυρί» και «νωπό μοσχάρι», που δεν υπήρχαν στο πρώτο καλάθι.

Επίσης προστέθηκαν δύο κατηγορίες γάλακτος «Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες» και «Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά». Παρέμειναν οι κατηγορίες «Γάλα φρέσκο πλήρες», «Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά» και «Εβαπορέ», που υπήρχαν και στην πρώτη υπουργική απόφαση.

Η κατηγορία «Σερβιέτες ή ταμπόν» που υπάρχει στην τελευταία υπουργική απόφαση ήταν δύο κατηγροίες προϊόντων «Σερβιέτες» και «Ταμπόν» στην αρχική υπουργική απόφαση αλλά είχε ήδη ενοποιηθεί από άλλη ενδιάμεση απόφαση (από 30/11/2022).

Το ίδιο είχε συμβεί με δύο κατηγορίες προϊόντων «Γλυκαντικές ουσίες για διαβητικούς» και «Προϊόντα βρώμης». Δεν υπήρχαν στην πρώτη υπουργική απόφαση, αλλά προστέθηκαν με ενδιάμεση (από 30/11/2022) και παραμένουν ακόμα. Επίσης αυτό συνέβη και με την κατηγορία «Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)». Στην αρχική απόφαση ήταν «Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)», αλλά ειχε αλλάξει με την ενδιάμεση απόφαση από τις 30/11/2022.

Τέλος, η κατηγορία προϊόντων «τσάι ή χαμομήλι» που δεν υπάρχει στην τελευταία υπουργική απόφαση ενώ υπάρχει στην αρχική είχε ήδη αφαιρεθεί με ενδιάμσεη υπουργική απόφαση (από 30/11/2022).

Ανακριβής και παραπλανητική η σύγκριση τιμών

Με αυτά, συν το ότι τα προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού δεν είναι ακριβώς τα ίδια κάθε εβδομάδα αλλά όμοια, δεν μπορεί να γίνει  σύγκριση τιμών με ακρίβεια. Συνεπώς, το καλάθι του νοικουριού και οι ανακοινώσεις περί τιμών αποτελούν μία ένδειξη για κάποια προϊόντα από τα χιλιάδες που τα σούπερ μάρκετ (και μόνο τα μεγάλα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ) διαθέτουν στην αγορά. Δεν αποτελεί στοιχείο προσδιορισμού του δείκτη τιμών καταναλωτή ούτε της ευρύτερης κατηγορίας τροφίμων – έχει αποδειχθεί από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής – απλώς αποτελεί μία εναλλακτική λύση περιορισμένου ειδικού βάρους για καταναλωτές, που επιλέγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ακολουθούν οι δύο λίστες προϊόντων και τα αντίστοιχα ΦΕΚ, έτσι ώστε να τεκμηριώνεται η όλη αναφορά με τις αλλαγές:

ΦΕΚ (Τεύχος Β’, Αρ. Φύλλου 5222, 28/8/2023): 

ΦΕΚ (Τεύχος  Β’, Αρ. Φύλλου 5804, 14/11/2022):

Χρ. Ιωάννου

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu