«Η Ελλάδα λόγω της γεωλογίας του υπεδάφους της εκτιμάται πως διαθέτει προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων»
Πολύς λόγος γίνεται για το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία των κοιτασμάτων υδρογανανθράκων, μετά και από την αποδοχή της πρότασης για την εκκίνηση της διαδικασίας ερευνών για υδρογονάνθρακες σε δύο θαλάσσιες περιοχές, ύστερα από τις προτάσεις που υπέβαλαν η Chevron και HELLENiQ για τις περιοχές «Νότια της Πελοποννήσου» και «Μπλοκ Α2». Ο στόχος, δε, από την εξόρυξη των κοιτασμάτων είναι η σταδιακή αντικατάσταση του φυσικού αερίου στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για προσπάθειες που έγιναν τη δεκαετία του 1860. Οι πρώτες γεωτρητικές εργασίες εκτελέστηκαν από εταιρείες όπως η London Oil Development, HELLIS, η PAN-ISRAEL, και η DEILMAN-ILIO στις περιοχές Έλος, Κερί Ζακύνθου, ΒΔ. Πελοπόννησο και Έβρο. Η περίοδος της δεκαετίας ‘60 έως τα μέσα δεκαετίας του ‘70 χαρακτηρίζεται από την συστηματοποίηση των ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν στην απόφαση για την ίδρυση του πρώτου φορέα έρευνας υδρογονανθράκων.
Κατά όσα αναφέρονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος «η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί σημαντικό κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Η ακολουθούμενη πολιτική στον εν λόγω κλάδο θεωρείται μέρος της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και είναι ενταγμένη στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό. Ανάμεσα στους στόχους της περιλαμβάνεται η εξασφάλιση εσόδων για το δημόσιο ταμείο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και κατά το δυνατόν, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ελλάδα λόγω της γεωλογίας του υπεδάφους της εκτιμάται πως διαθέτει προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων».
Πάνω από 200 δις ευρώ
Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, και με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενέργεια, έχουν διενεργηθεί ποικίλες έρευνες που αφορούν το οικονομικό αποτύπωμα των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Κατά όσα αναφέρει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων «η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ».
Την ίδια στιγμή, στην πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Οικονομικά και Γεωπολιτικά Oφέλη από την Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημαίνεται ότι «Στις θαλάσσιες περιοχές όπου έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».
Επιπρόσθετα, στη μελέτη του Ινστιτούτου εκτιμάται ότι «Αν ληφθεί υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ».
Για τους υδρογονάνθρακες και τα οφέλη από την εξόρυξή τους στη χώρα μας έχει εκφραστεί και η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Σε έκθεσή της είχε αναφερθεί σε «βάσιμες πιθανότητες να διαπιστωθούν και να παραχθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν σε ορίζοντα 35ετίας να φθάσουν τα 5 τρισ. m3 και να αντικαταστήσουν πλήρως το εισαγόμενο στην χώρα μας ΦΑ, αλλά και να την καταστήσουν χώρα παραγωγό «Μπλε Υδρογόνου» κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου 2021-2050.
Ενδιαφέρον, δε, παρουσιάζουν και τα ευρήματα της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) υπό τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο σε σχέση με το μέγεθος των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο). Σε αυτή τη μελέτη εκτιμάται ότι «μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων: Γιατρός, λογιστής και φαρμακοποιοί ανάμεσα στους συλληφθέντες
- Αντισυνταγματικό το διάταγμα Τραμπ που στερεί την υπηκοότητα από τα παιδιά μεταναστών
- Αρνό Άντλιτς (VW): Θα «διπλασιάσουμε» το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ μέχρι το 2030
- Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οι περισσότερες υπερωρίες το 2024 καταγράφηκαν στα σούπερ μάρκετ
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά – Βουτιά 22,8% από Puma
- Νετανιάχου: Κακώς λοιδορείτε τον Μασκ για ναζιστικό χαιρετισμό – Είναι μεγάλος φίλος του Ισραήλ
- Εθνική: Χρηματοδοτική συμφωνία 250 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ για πράσινες επενδύσεις ΜμΕ
- ΔΕΗ: Στο 5,5% το ποσοστό ιδίων μετοχών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις