Πολιτική

Πληθαίνουν τα σενάρια για αποπομπή της Ελλάδας από… τη ζώνη Σένγκεν

Πληθαίνουν διαρκώς τα σενάρια που κάνουν λόγο για αποπομπή της Ελλάδας από…τη ζώνη Σένγκεν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έτοιμο το μυστικό σχέδιο «αποκλεισμού» της χώρας, προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς Γερμανία και Αυστρία και το οποίο προβλέπει σφράγισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ με την πατρίδα μας.

Το εξυφαινόμενο σχέδιο της Κομισιόν «πρόδωσε» η διαρροή επιστολής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν η ιστοσελίδα Politico και η Die Welt.
Στην επίμαχη επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να παρέχει τη στήριξη του προς της Αρχές της ΠΓΔΜ για «τον έλεγχο των συνόρων με την Ελλάδα μέσω απόσπασης αστυνομικών και παροχής εξοπλισμού» από μεικτές δυνάμεις που θα προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες.

Όπως σχολιάζει το Politico, αυτό που ουσιαστικά σχεδιάζεται είναι η μετατόπιση των νοτίων συνόρων της Ευρώπης, από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει γνώση της επιστολής Γιούνκερ.
Επίσημη τοποθέτηση από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει, ωστόσο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξηγούσαν προς το «Έθνος», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της Κομισιόν, ότι «έως ότου αποκτήσουμε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Η οποία θα μπορεί να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά μας (και να επεμβαίνει σε τρίτες χώρες) έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτό να συμβεί».

Άρα: Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη να φυλαχθούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να μην εισέρχονται οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα και να «ανεβαίνουν» προς τον Βορρά. Όμως επειδή η Frontex δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο, γιατί δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σε τρίτες χώρες, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των Σκοπίων και των κρατών-μελών που επιθυμούν να στείλουν δικούς τους συνοριοφύλακες εκεί.

Σε αυτές τις «διμερείς συμφωνίες» φαίνεται πως αναφέρεται και ο ίδιος ο Γιούνκερ στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα – μέλος της ΕΕ και άρα, βάσει των ισχυόντων κανονισμών, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενισχυθούν τα σύνορα της γειτονικής μας χώρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt», οι χώρες που εμφανίζονται «πρόθυμες» να θέσουν δικούς τους συνοριοφύλακες στη διάθεση των Σκοπίων, θα ενισχυθούν, πιθανότατα, με κοινοτικά κονδύλια.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει στην επιστολή του ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, οφείλουν να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διάσχιση των συνόρων χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.

Η στρατηγική αυτή «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφος της» καταλήγει το δημοσίευμα της Le Monde.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu