Οικονομία

Πλημμύρες – Επιπτώσεις στην οικονομία: Επηρεάζεται ο αγροτοδιατροφικός τομέας – Η Θεσσσαλία παράγει άνω των 10 δισ. ΑΕΠ

Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας σε τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά, σιτάρι, βαμβάκι, κρέας, γάλα, τυρί κλπ

Η καταστροφή των καλλιεργειών στο θεσσαλικό κάμπο αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας. Εκτός από τις άμεσες δαπάνες για αποζημιώσεις των παραγωγών έχει προκληθει μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες επηρεάζοντας συνολικά τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας, από την παραγωγή στο χωράφι μέχρι τα τελικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές. Η έλλειψη οπωροκηπευτικών αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών επηρεάζοντας και τον πληθωρισμό.

Η Θεσσαλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό 688.255 κατοίκων και με συμμετοχή στο συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) 5,5% (άνω των 10 δισ. ευρώ). Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της χώρας σε τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά, στάρι, μαμβάκι, κρέας, γάλα, τυρί κλπ.

Το γεγονός ότι βρέισκονται κάτω από το νερό πάνω από 700.000 στρέμματα σε Θεσσαλία και Μαγνησία μαρτυρά και τις ελλείψεις προϊόντων που θα αρχίσουν να εμφανίζονται άμεσα.

Μόνο στη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων. Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από τον Ιανό. Ο Ιανός  υπολογίζεται ότι κατέστρεψε 150.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή η παραγωγή σκληρού σιταριού και κριθαριού στη Θεσσαλία είναι η υψηλότερη ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα καλλιεργείται στη Θεσσαλία.

Αυτή τη στιγμή η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες. Το πόσες ακριβώς θα καταγραφεί στο επόμενο διάστημα. Είναι δεδομένο, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην επάρκεια και στις τιμές των σιτηρών.

Η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα σιτηρά ξεκινά τον Νοέμβριο και είναι άγνωστο αν θα είναι εφικτή η εκκίνηση ή πόσες από τις εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει θα είναι σε κατάσταση να καλλιεργηθούν.

Η Θεσσαλία είναι επίσης η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού, που επίσης στην πλειονότητά του δεν έχει συγκομισθεί.

Σχετικά με τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Στον κλάδο τροφίμων-ποτών, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός.

Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, έχοντας την εθνική πρωτιά. Στη Θεσσαλία εδρεύει η μεγαλύτερη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας, η Ολυμπος και οι θυγατρικές της. Ο όμιλος είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της χώρας. Ανάμεσα στις εταιρείες τροφίμων είναι η ΤΡΙΚΚΗ Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία Τρικάλων, ΒΙΟΛΑΝΤΑ, Θεσσαλικό Τρικάλων (Κασέρια Διβάνη), ΛΙΑ Κωσταρέλλου, Τρικαλινή Ζύμη, Τυράς (Όλυμπος), ΦΑΓΕ (έχει μονάδα στον Κόκκινο Πύργο), Χατζής Αρτοβιομηχανία, Χοιροφάρμ, Χώτος και πολλές άλλες. Στη Μαγνησία εδρεύει και η μεγαλύτερη βιομηχανία αλεύρων οι Μύλοι Λούλη. Στο Βόλο έχει εργοστάσιο και  η Παπαδόιπουλος Ε.Ι (Μπισκότα Παπαδοπούλου).

Σημαντικές επιδόσεις έχει και ο κλάδος των ποτών (οίνοι, αποστάγματα). Οι επιχειρήσεις του κλάδου οινοποιούν τη μεγαλύτερη ποσότητα σταφυλιών από αυτή που παράγεται στην περιφέρεια (ενώ διαθέτει το 6% των αμπελιών, οινοποιείται το 10,3% της παραγωγής).

Στη Θεσσαλία, ο αγροδιατροφικός κλάδος δίνει τις μισές σχεδόν εξαγωγές της περιφέρειας, με το 41% προέρχεται από τα γαλακτοκομικά και το 37% από μεταποιημένα λαχανικά και φρούτα.

Χρ. Ι.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu