Το κυρίαρχο συναίσθημα του κόσμου απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες σχεδόν τις χώρες, είναι ο σκεπτικισμός, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Focus Bari/YouGov στην Ελλάδα (σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων 18-74 ετών τον Δεκέμβριο 2021), καθώς και σε άλλες 17 χώρες μέσω του δικτύου της YouGov.
Το 48% στη χώρα μας εκφράζουν σκεπτικισμό/αμφιβολία για την ΤΝ, το 32% θετικά συναισθήματα, ενώ το 20% αρνητικά. Το 28% δηλώνουν ότι νιώθουν φόβο/άγχος όταν ακούν τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη», το 23% αποδοχή, το 21% αισιοδοξία, το 18% ελπίδα και το 15% σύγχυση, ενώ το 17% θεωρούν πλήρως περιττή την ΤΝ.
Το ποσοστό του συναισθήματος σκεπτικισμού στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο από τις 18 χώρες όπου έγινε η έρευνα: ακολουθούν η Γερμανία με 40%, η Αγγλία και οι ΗΠΑ με 39% και η Γαλλία με 37%. Το ποσοστό αποδοχής της ΤΝ στην Ελλάδα είναι περίπου στον διεθνή μέσο όρο, ενώ στο ποσοστό φόβου απέναντι στην ΤΝ η χώρα μας είναι δεύτερη μετά την Πολωνία (29%).
Μόνο θετικές απόψεις στην Ελλάδα έχει το 14%, μόνο αρνητικές το 23% και ανάμικτες η μεγάλη πλειονότητα (το 63%). Κυρίαρχες είναι οι ανησυχίες των πολιτών για το τι θα συμβεί αν η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο (50%), καθώς και ο φόβος ότι μπορεί να βρεθεί σε «λάθος χέρια» (51%).
Με μια συνοπτική εικόνα, το ελληνικό κοινό είναι σχετικά «μοιρασμένο» όσον αφορά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο των άλλων 17 χωρών, η άποψη της Ελλάδας ως προς τον αντίκτυπο της ΤΝ είναι σχετικά παρόμοια.
Τα θετικά στοιχεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, στα μάτια του 48% των Ελλήνων, είναι οι επαναστατικές θετικές αλλαγές που αναμένεται να φέρει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, καθώς και η «μεταμόρφωση» που θα επιφέρει σε αρκετούς κλάδους, όπως η ιατρική (72%), οι τηλεπικοινωνίες (71%), η βιομηχανία (63%) και οι τραπεζικές-οικονομικές υπηρεσίες (63%).
Όμως ο ανθρώπινος παράγοντας και η ανθρώπινη προσέγγιση θεωρείται ακόμη απαραίτητη/αναντικατάστατη σε μια πλειάδα παραδοσιακών κλάδων. Είναι λίγοι οι κλάδοι στη χώρα μας που το κοινό πιστεύει πως μπορούν να στηριχθούν περισσότερο στην αυτοματοποίηση από ό,τι στον ανθρώπινο παράγοντα και στον εξειδικευμένο επαγγελματία.
Πάντως, μόνο το 9% – ο ένας στους δέκα Έλληνες – δηλώνουν καλοί γνώστες της ΤΝ και των δυνατοτήτων της. Μια σημαντική αναλογία (46%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν αρκετά, αλλά σχεδόν ο ένας στους δύο (45%) δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα. Όσοι γνωρίζουν περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχουν πάντως θετικότερη άποψη και προσδοκίες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν αρκετή σχετική ενημέρωση για τις δυνατότητές της ΤΝ. Πάντως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφαση του να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στα πρότυπα των αντίστοιχων του εξωτερικού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Δυστύχημα Τεμπών: Απάντηση της Καρυστιανού μέσω Χ στην επίθεση Βόζενμπεργκ
- ΕΕΕΠ: Ερχονται αλλαγές στο τοπίο με τα “φρουτάκια” μετά τα παράπονα των επιχειρήσεων
- Motor Oil: Προσωρινό μέρισμα €0,3 ανά μετοχή
- Το μεγάλο “ραντεβού”: Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς θα βρεθούν στην ίδια εκδήλωση
- ΔΕΗ: Αλλαγή φρουράς στη θυγατρική της στη Β. Μακεδονία-Ποιος αναλαμβάνει CEO
- ΤΗΕΟΝ: Ισχυρή ζήτηση με νέες παραγγελίες για τον Οκτώβριο 2024
- Bιολάντα: Αύξησε τον τζίρο της 2023, επιθυμεί άνοδο στο πελατολόγιο και επέκταση σε νέες αγορές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις