Επενδύσεις

Πιο κοντά στην λύση…

Η στάση αναμονής ενόψει των συναντήσεων στην Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ήταν για μια ακόμα εβδομάδα το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας χρηματιστηριακής Αγοράς. Μετά το Eurogroup της Μάλτας έχουν τιμολογηθεί προσδοκίες ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας τόσο στο ΧΑ όσο και στην αγορά ομολόγων έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η ανακοίνωση των προκαταρκτικών δημοσιονομικών στοιχείων την Παρασκευή με την παρουσίαση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9% έναντι στόχου 0,5% διατήρησε την θετική αυτή στάση χωρίς όμως το απαραίτητο «πάθος» που θα  άλλαζε αποφασιστικά τα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη ή των επιμέρους μετοχών.

Το μοτίβο των περιορισμένων διακυμάνσεων/χαμηλών τζίρων επανήλθε στις δύο προηγούμενες εβδομάδες και οι επενδυτές έδειξαν να κινούνται και πάλι επιλεκτικά με πυξίδα τα αποτελέσματα του 2016 και τις προοπτικές του 2017. Η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε ωστόσο να διαφοροποιηθεί καθώς αναμένεται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, γεγονός που θα έδινε ένα πιο σαφή ορίζοντα ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Προβάδισμα για την άφιξη των θεσμών έχουν αποκτήσει οι ημερομηνίες μεταξύ 24 – 26 Απριλίου ενώ με την έλευση του Μαΐου τα συμφωνηθέντα θα πάρουν το δρόμο της νομοθέτησης τους από την Βουλή. Το σενάριο αυτό έχει εν μέρει τιμολογηθεί ωστόσο η τήρηση του ως χρονοδιάγραμμα θα δώσει αφορμές για μια θετικότερη αναθεώρηση του ρίσκου που εσωκλείουν οι ελληνικές μετοχές ή τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε νέο φετινό υψηλό στις 13 Απριλίου στις 685,73 μονάδες όπου και εισήλθε σε υπεραγορασμένες τεχνικές ζώνες τιμών μετά από 5 μήνες. Η διόρθωση που ακολούθησε δεν άλλαξε την μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα καθώς οι τζίροι που συνοδεύουν τις διακυμάνσεις της αγοράς την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα δεν εμφανίζουν δυναμική συνέχισης μιας συστηματικής πτωτικής τάσης παρά το γεγονός της οριακής πλέον σύγκλισης του MACD με το σημείο καμπής και την πιθανή ενεργοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου σήματος πώλησης. Την ίδια στιγμή δύο βασικοί κινητοί μέσοι έχουν απομακρυνθεί από την ζώνη των 630 μονάδων και η κλίση τους πλέον είναι καθαρά ανοδική, γεγονός που ανεβάζει τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα αλλαγής τάσης προς τις 650 μονάδες. Συμπερασματικά, μια τοπική διόρθωση φαίνεται να είναι απόλυτα ελεγχόμενη και με σχετικά περιορισμένο μέλλον καθώς οι αγοραστές δείχνουν να αναλαμβάνουν δράση σε καίρια σημεία της τάσης. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε η επόμενη ανοδική κίνηση να βάλει μπροστά  τον αριθμό «7» στον Γενικό Δείκτη καθώς ως τις 720 μονάδες υπάρχει ένα σχετικά «βατό» πεδίο χωρίς κάποια ισχυρή αντίσταση τιμών.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των αποτελεσμάτων χρήσης αφού μέχρι την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει άπαντες. Από τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μόνο οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι συν οι ενεργειακοί βραχίονες στις ΑΠΕ εκκρεμούν, ενδεχομένως η αναμονή αυτή συνδέεται και με την απεικόνιση της πρόβλεψης για τα πρόστιμα από την επιτροπή Ανταγωνισμού. Ξεκινώντας από την προσεχή Δευτέρα οι ροή των δημοσιεύσεων έχει ως εξής: (24/4) Μύλοι Λούλη, (25/4) Αιολική επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτράκ, Intracom (26/4) Δάιος, Τζιρακιάν, Nexans, Καραμολέγκος, Κρι-Κρι (27/4) Mevaco, Trastor, Λανακαμ, Fieratex, Τράπεζα Αττικής,  (28/4) ΕΥΑΘ, Δούρος, Μπήτρος, Χατζηκρανιώτης, Βιοκαρπέτ, Ναυτεμπορική, Ιντερτεκ, Elton Χημικά και Newsphone. Επισημαίνεται ότι στις 24 Απριλίου θα διεξαχθεί η τακτική ετήσια γενική συνέλευση της Mermeren Kombinat με θέμα μεταξύ άλλων την διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων ενώ ετήσια γενική συνέλευση έχει και ο ΟΠΑΠ στις 27/4. Τέλος επισημαίνεται ότι την Κυριακή (23/4) θα λάβει χώρα ο α’ κύκλος των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπ. Τμήματος Ανάλυσης

Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu