«'Οσο περνάνε οι μέρες περνάει, φτάνουμε προς το τέλος της ταλαιπωρίας, η οποία δεν θα είναι άμεση»
Κάποιοι επιστήμονες, ανάμεσα σε αυτούς και ο Κων. Συνολάκης είναι πιο αυστηροί στην προσέγγισή τους σε ότι αφορά τους σεισμούς υπογραμμίζοντας πως είναι επιπόλαιο να είμαστε αισιόδοξοι, διότι το ίδιο το φαινόμενο έχει υψηλή αβεβαιότητα – μάλιστα σημειώνει πως στην εξίσωση των σεισμών «πρέπει να βρίσκεται και το ηφαίστειο της Σαντορίνης» – κάποιοι άλλοι όπως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας προσπαθούν να είναι πιο καθησυχαστικοί.
«’Οσο περνάνε οι μέρες περνάει, φτάνουμε προς το τέλος της ταλαιπωρίας, η οποία δεν θα είναι άμεση» ανέφερε ο κ. Λέκκας στην ΕΡΤ.
«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τα στοιχεία που έχουν για το ηφαίστειο του Κολούμπου και τους δύο νέους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που τοποθετήθηκαν εκεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε ότι δεν υπάρχουν νεότερα καθώς θα πρέπει να ανασυρθούν και να αντλήσουν οι επιστήμονες τα στοιχεία. Ωστόσο δεν παρέλειψε να πει κατηγορηματικά ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».
Αναφορικά με την τουριστική περίοδο και το ενδεχόμενο επηρεασμού της από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, επεσήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα θα αξιολογήσει πότε θα μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί. «Η διαχείριση του φαινομένου πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων«, επισήμανε.
Όσον αφορά την καταπόνηση των κτηρίων, ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, οι δονήσεις δεν έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, λόγω των χαμηλών επιταχύνσεων. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε κατασκευές που βρίσκονται στο χείλος της Καλντέρας, καθώς και στις πισίνες και δεξαμενές που προσθέτουν επιπλέον φορτίο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ζελένσκι: Δίνει σπάνιες γαίες στον Τραμπ, δηλώνει πρόθυμος να «ανταλλάξει» το Κουρσκ με τη Ρωσία
- Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% της κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP
- Ευρωπαϊκές αγορές: Συνέχισαν τα ρεκόρ Stoxx 600, FTSE 100 και DAX
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Δεν αναγνωρίζονται ως συντάξιμα τα έτη πριν από τον μόνιμο διορισμό τους
- ΡΑΑΕΥ: Επιστολή προμηθευτών για συμψηφισμό με τις παροχές
- Θεοδωρικάκος: Κατασκευάζονται δύο εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών ύψους 20 εκατ. ευρώ
- Δήμος Αθηναίων: Παράταση της ρύθμισης οφειλών για ευάλωτους έως και 60 δόσεις
- Ideal: Από 14 Μαρτίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,1 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις