Πολιτική

«Πίεση» στον Γ. Γεραπετρίτη από την Ευρωπαϊκή Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές

Η Ευρωπαϊκή Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, η γνωστή ως PEGA, ολοκληρώνει νωρίς το πρωί το έργο της στην Αθήνα και, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, θα επιχειρήσει μία πρώτη αποτίμηση με συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτό θα γίνει στις 11πμ, ενώ νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστο Ράμμο.

Το Μαξίμου “έστειλε” στην PEGA τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, όπως και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, δεν πήγαν. Ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε βεβαίως στο Βερολίνο, ωστόσο, όπως είχε γίνει γνωστό το προηγούμενο διάστημα, δεν θα επέλεγε να συζητήσει με τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ακόμα και εάν βρισκόταν στην Αθήνα.

Παρά τις κυβερνητικές διαρροές περί “παραγωγικού κλίματος” στη “συνάντηση εργασίας” του κ. Γεραπετρίτη με τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, η συζήτηση ήταν μάλλον πιεστική για την ελληνική πλευρά.

Αυτό δεν προκύπτει από διαρροές, αλλά από… την ίδια την Επιτροπή, η οποία παρουσίασε το βασικό πλαίσιο με ανάρτηση στο twitter. Όπως αναφέρει, “στη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη τον ρωτήσαμε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, την αιτία, τους λόγους για τους οποίους καταστράφηκε το υλικό της παρακολούθησης και τις προσπάθειες που τυχόν έκανε η κυβέρνηση για να μάθει από πού προέρχεται το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα”.

Προς κατάργηση η απαγόρευση ενημέρωσης

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, ο κ. Γεραπετρίτης παρέπεμψε στο απόρρητο. Επίσης, ήταν επίμονη η ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης (σ.σ. την άνοιξη του 2021) να ψηφίσει εσπευσμένως τροπολογία με την οποία απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει πολίτες που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση, για τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή όταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ζήτησε ενημέρωση από την ΑΔΑΕ για την διπλή παρακολούθησή του από ΕΥΠ και Predator.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα μέλη της Εξεταστικής τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η διαφάνεια στις σχέσεις του Δημοσίου με ιδιωτικές εταιρείες, η ελευθερία του Τύπου (και οι αγωγές εναντίον δημοσιογράφων), καθώς και η κρατική διαφήμιση ως βασική πηγή ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης.

Ν. Ανδρουλάκης: Συγκάλυψη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέστειλε στην PEGA,υπόμνημα όπου ανέπτυξε την άποψή του για την παρακολούθηση που υπέστη από την ΕΥΠ. Ο λόγος που δεν συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τα μέλη της είναι, κατά τις πληροφορίες, ότι, πρώτον, ό,τι είχε να πει το είπε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 6 Οκτωβρίου και, δεύτερον, δεν έχει νόημα να τα επαναλάβει προφορικώς αφού αρνήθηκαν να προσέλθουν οι κυβερνητικοί παράγοντες που ενεπλάκησαν στις παρακολουθήσεις, κυρίως ο πρωθυπουργός και ο κ. Δημητριάδης.

Μέσω του υπομνήματος ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Ενώ, σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι αρνήθηκε να αποδεχτεί κατ’ ιδίαν ενημέρωση, παρέπεμψε στον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, με τον οποίον απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα πρόσωπα που έχουν ή είχαν τεθεί σε “νόμιμη επισύνδεση”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu