Οι άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι χαμηλές γιατί έχουμε λιγότερο από το 5% του συνόλου εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
Υπέρ μίας συντηρητικής προσέγγισης στους δασμούς που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, τάχθηκε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη συζήτησή του με τον ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν στο πλαίσιο των διεργασιών του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Επισήμανε μάλιστα πως θα πρέπει σαν κράτος αλλά και ως ΕΕ, να έχουμε ως «πυξίδα» τις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα ώστε να περιορίσουμε τους φραγμούς στο εσωτερικό.
Ο κ. Κόρμαν πρόσθεσε πως «παρ’ όλο που η Ευρώπη διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ενιαίας αγοράς δεν το αξιοποιεί πλήρως. Εάν οι εσωτερικοί περιορισμοί συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατίας αμβλύνονταν, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 7% την επόμενη επταετία». Ο κ. Πιερρακάκης συμπλήρωσε πως δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τελικό σημείο των δασμών και έτσι δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν οι ακριβείς επιπτώσεις τους.
Όπως υπογράμμισε, «οι άμεσες επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι χαμηλές και αυτό γιατί έχουμε μικρό ποσοστό εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, λιγότερο από το 5% του συνόλου, που αφορούν κυρίως αγροδιατροφικά προϊόντα, τσιμέντο, αλουμίνιο και άλλες επιμέρους βιομηχανίες αλλά περιορισμένα». «Οι έμμεσες όμως οι οποίες θα είναι εμφανείς, είναι η αβεβαιότητα η οποία θα αποτελέσει πρόβλημα για τις αγορές, η πιθανή ύφεση στις ευρωαγορές οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην Ελλάδα, αλλά και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δασμούς», υποστήριξε.
«Ως ελληνική κυβέρνηση θα είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το εάν θα απαντήσουμε στους δασμούς αποκλειστικά με δασμούς. Πρέπει να είμαστε συντηρητικοί στο πώς θα το διαχειριστούμε ακριβώς επειδή πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα αρνητικοί για την οικονομία. Σαν κράτος μέλος μέσα σε αυτή την κατάσταση είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύσουμε τα εσωτερικά μας συμφέροντα αλλά φυσικά θα συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της απάντησης της ΕΕ και θα την υιοθετήσουμε», τόνισε.
Για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μεταρρυθμίσεις ώστε να καλύψουμε περαιτέρω το χάσμα των επενδύσεων με τον μέσο όρο της ΕΕ», αναφέροντας ενδεικτικά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία εκτός από εκπαιδευτικό αποτύπωμα διαθέτουν και οικονομικό.
Ως προς τα βήματα που γίνονται για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της πλατφόρμας του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» που καθοδηγεί τους πολίτες βήμα βήμα στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. «Η πολιτική θέληση υπάρχει ώστε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και έχουμε σκοπό να δουλέψουμε μαζί με τα υπόλοιπα αρμόδια υπουργεία, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα εργαστούμε όλοι μαζί για να επιτύχουμε κυβερνητική αποτελεσματικότητα τους επόμενους μήνες».
«Όχι» σε 13ο και 14ο μισθό
Σε συζήτηση σε 2ο πάνελ που ακολούθησε, ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε ως αυταπόδεικτα καλή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας πως αυτό προκύπτει από μία σειρά συνθηκών όπως το credit rating της Ελλάδας μέχρι την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ απέκλεισε εκ νέου την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.
«Είναι στο χέρι μας να βελτιώνουμε διαρκώς αυτή τη θέση και την συνθήκη» τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα με επενδύσεις σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας. «Διεθνώς μας κοιτάνε αλλιώς» επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΘΟ, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει καλύψει πολύ δρόμο τα τελευταία χρόνια με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Ο σχεδιασμός στα δημοσιονομικά θα είναι ο ίδιος» υπογράμμισε αναφερόμενος στην στρατηγική της ΕΕ ελέω του εμπορικού πολέμου με τους δασμούς Τραμπ, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα για δημοσιονομική σύνεση. «Οι απαντήσεις δίνονται στη Θεσσαλονίκη και όχι στους Δελφούς» εξήγησε, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Έκανε λόγο για μία προτεραιοποίηση που θα δοθεί σε εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική βάση με προαπαιτούμενο τη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα. Αναγνώρισε πως υπάρχουν πολλές κοινωνικές ανάγκες, ενώ απέκλεισε εκ νέου την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων στο Δημόσιο καθώς δεν υπάρχουν τα 7,8 δισ. ευρώ, αλλά και να υπήρχαν, δεν θα έπρεπε να δαπανηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στους μισθούς που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση έχουν ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα. «Η χώρα πρέπει να είναι σταθερή για να μπορούμε να κάνουμε ευεργετικές ενέργειες για το σύνολο του πληθυσμού» εξήγησε και διευκρίνισε πως όταν μία χώρα έχει υψηλά πλεονάσματα, βελτιώνονται και οι όροι αποπληρωμής του χρέους. «Βελτιώνει το οξυγόνο της οικονομίας και τους βαθμούς ελευθερίας» τόνισε.
Σχετικά με πληθωρισμό, ανέφερε πως οι δασμοί επηρεάζουν τις τιμές και χρειάζεται προσοχή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα ληφθούν ενώ σύμφωνα με τον ίδιο έμφαση πρέπει να δοθεί σε ακόμη περισσότερους ελέγχους στην αγορά, με καλύτερη χρήση δεδομένων από τα ψηφιακά μέσα, τα οποία αποτυπώνουν πόσο καλά λειτουργεί μία οικονομία και εντείνουν τις «αυτοψίες» στο πεδίο.
Αναφορικά με το πολιτικό κόστος που πληρώνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως το αναπτυξιακό πρόσημο έχει να κάνει και με τους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία. «Το βάρος έπεσε περισσότερο σε μισθωτούς και συνταξιούχους» σημείωσε και πρόσθεσε πως θα γίνει όλο και πιο «έξυπνη» η χρήση των ψηφιακών μέσων. «Το ψηφιακό αντικαθιστά το τεκμήριο» ισχυρίστηκε.
«Η Ελλάδα βίωσε το τι σημαίνει λαϊκισμός. Τι είναι αντίθετο στον λαϊκισμό; Να πράττεις γρήγορα, να έχεις ενσυναίσθηση και το χέρι στο τιμόνι σταθερό. Και το χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερό. Η πολιτική είναι μία διαδικασία παραγωγής αποτελεσμάτων. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μας δίνει το χέρι αντί να κουνά το δάχτυλο κι αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από μία κυβέρνηση του “δώσ’ τα όλα”. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν πρόκειται να συμβεί με εμάς στο τιμόνι» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τι σημαίνουν οι αλλαγές της ΡΑΑΕΥ στον κανονισμό «Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
- Τραμπ: «Είμαι 100% βέβαιος» ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τους δασμούς με ΕΕ και Κίνα
- Reuters: Η SpaceX επικρατέστερη για την αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ
- Global Payments: Εξαγοράζει την Wordpay με 24,2 δισ. δολάρια
- Θερμή υποδοχή της Τζόρτζια Μελόνι από τον Ντόναλντ Τραμπ
- Η Jeep επιστρέφει στη φανέλα της Γιουβέντους με 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Περιόρισαν τις απώλειες μετά τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ
- Google: Κρίθηκε ένοχη για παράνομο μονοπώλιο στην διαδικτυακή διαφήμιση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις