Οικονομία

Πιερρακάκης: «Ρύθμιση – υπερόπλο» στον εξωδικαστικό για τα τελευταία απομεινάρια της κρίσης

Financialreport.gr

Ο υπ. Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο βασικός άξονας των αποφάσεων, της στρατηγικής και του σχεδιασμού της κυβέρνησης στην οικονομία είναι η οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για κάθε οικογένεια, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, το οποίο προετοιμάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τον Κωστή Χατζηδάκη και την ομάδα του στο Υπουργείο Οικονομικών και ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από τη νέα ομάδα του υπουργείου, εξήγησε ότι υπηρετεί αυτούς τους τρεις στόχους.

Ρύθμιση-υπερόπλο

Ειδικότερα, επισήμανε ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, καθώς επιτρέπει σε δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» να επανενταχθούν στην αγορά και να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε δανεισμό. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικό αποκλεισμό λόγω αδυναμίας ρύθμισης των δανείων τους θα μπορούν πλέον να γίνουν ξανά δημιουργικοί πολίτες, στοιχείο που αποτελεί πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εγκλωβισμένοι δανειολήπτες θα έχουν πλέον μια δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους υποθέσεις, να διασώσουν τις περιουσίες τους και να επιστρέψουν στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα.

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, χαρακτηρίζοντάς την «ρύθμιση-υπερόπλο» με θετικές επιπτώσεις τόσο στο ατομικό και οικογενειακό πεδίο όσο και στην κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τέλος σε ένα από τα τελευταία απομεινάρια της οικονομικής κρίσης και να στηρίξει τα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, ενισχύοντας συνολικά τη συνοχή της.

Προχωρώντας σε πιο συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι τα εισοδηματικά όρια διπλασιάζονται για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές οφειλές ύψους έως 300.000 ευρώ. Επίσης, θεσπίζεται η υποχρέωση των πιστωτών να καταθέτουν έγγραφη πρόταση ρύθμισης τρεις μήνες πριν από τον πλειστηριασμό, ενώ σε περιπτώσεις όπου η περιουσία του οφειλέτη δεν επαρκεί για την πτωχευτική διαδικασία, θα εγγράφεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.

Παράλληλα, επεκτείνεται η δυνατότητα των δικαστών να εκδίδουν αποφάσεις για την απαλλαγή οφειλετών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη ρύθμιση που επιτρέπει στους ευάλωτους δανειολήπτες να σώσουν την κατοικία τους έως και 20 ημέρες πριν από την εκποίησή της, καθώς και στη δυνατότητα ρύθμισης δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης για τους ζημιωθέντες της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ».

Για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η εξυγίανση της οικονομίας μετά από μια μακροχρόνια κρίση απαιτεί χρόνο, σκληρή δουλειά και πολιτική τόλμη. Υπενθύμισε ότι από το 2019 έως το 2024 το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες μειώθηκε σημαντικά, από 40,6% το 2019 σε 4,6% το τρίτο τρίμηνο του 2024, γεγονός που συνέβαλε στην αποδέσμευση των τραπεζών από βάρη και την αποκατάσταση της ικανότητάς τους να χρηματοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανήκουν στους servicers και στο συνολικό ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην επιτάχυνση της διαδικασίας μέσω του νέου νόμου, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των επιλέξιμων οφειλετών αυξάνεται από 7% σε 85% του συνόλου των αιτούντων. Επίσης, επεσήμανε ότι εντάσσεται διάταξη που ρυθμίζει το ζήτημα του συμψηφισμού της προσωπικής διαφοράς για περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλους, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη καταβολή των αυξήσεων που τους αναλογούν.

Κεφαλαιαγορά

Αναφερόμενος στην κεφαλαιαγορά, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει βελτιώσεις που βασίζονται σε τέσσερις πυλώνες: φορολογικά και άλλα κίνητρα για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών, δημιουργία ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία και συμμόρφωση με το Ενωσιακό Δίκαιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ρυθμίσεις που αφορούν τα ομολογιακά δάνεια, την ευελιξία κινήσεων των ΑΕΕΑΠ και τους μηχανισμούς ελέγχου για τις εκδόσεις «Ευρωπαϊκών Πράσινων Ομολογιών». Παράλληλα, παρουσίασε το νέο εργαλείο εποπτείας «mystery shopping», με το οποίο ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος θα ελέγχουν επιτόπου τη συμπεριφορά των εταιρειών που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη εξάλειψη των τελευταίων προβλημάτων που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση, ενισχύοντας τόσο τη ρευστότητα της οικονομίας όσο και τη συνολική αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu