Υγεία

Phragma Therapeutics: Η εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Πάτρα έτοιμη για το επόμενο στάδιο

Financialreport.gr

Ο Σπύρος Παπαπετρόπουλος

Δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών νευρολογικών παθήσεων και προσλαμβάνει για να μεγαλώσει

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία, η καινοτομία στις επιχειρήσεις συνιστά μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επενδύσεων. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με στοιχεία του Elevate Greece, πάνω από 110 εταιρείες, νεοφυείς και ως θυγατρικές άλλων, κυρίως φαρμακευτικών εταιρειών, δραστηριοποιούνται στον τομέα των βιοεπιστημών και των υπηρεσιών υγείας. Χαρακτηριστικό είναι πως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη το 65% και 35% αντίστοιχα των φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων που αδειοδοτούνται προέρχεται από τη συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών με start ups.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο της χρόνια ως εταιρική οντότητα και λίγους μήνες ως δραστηριότητα στην Ελλάδα συμπληρώνει η καινοτόμος εταιρεία βιοτεχνολογίας Phragma Therapeutics, με έδρα την Πάτρα και ιδρυτή τον ιατρό νευρολόγο Σπύρο Παπαπετρόπουλο και άλλους τέσσερις Έλληνες και Αμερικανούς επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, πρόκειται για μια προσπάθεια, η οποία αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον έρευνας και ανάπτυξης, ενώ και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στην Ελλάδα ή μπορεί να προσελκυστεί από το εξωτερικό δίνει δυνατότητες για περαιτέρω εξέλιξη.

Για τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας για τη δραστηριοποίηση εταιρειών του κλάδου, αλλά και για τις προτάσεις για επενδύσεις από εγχώριους επενδυτές μίλησε στο Financial Report ο ιδρυτής της Σπύρος Παπαπετρόπουλος: «Τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλη ανάπτυξη οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την καινοτομία στην ιατρική και κυρίως σε παθήσεις που συνδέονται με τον εγκέφαλο. Έχοντας τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει εξέλιξη στον κλάδο, ξεκινήσαμε αυτή την επένδυση στην Ελλάδα, απευθυνόμενοι κυρίως σε μεγάλες αγορές με στόχο τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσουμε».

Με βάση τα όσα δηλώνει ο κ. Παπαπετρόπουλος, στο ελληνικό τμήμα της εταιρείας δραστηριοποιούνται προς το παρόν τέσσερα άτομα, μία επικεφαλής Ελληνίδα επιστήμονας, η οποία επέστρεψε από το εξωτερικό για να αναλάβει την αρχική δραστηριοποίηση της επιχείρησης, αλλά και την εκπαίδευση των εργαζόμενων επιστημόνων.

Για τον κ. Παπαπετρόπουλο, η Ελλάδα, πέρα από χώρα καταγωγής του, ήταν και από τις ευκαιρίες για επένδυση λόγω του χαμηλού κόστους, αλλά και του ταλέντου που υπάρχει: «Είναι σημαντικό να μπορείς να βρεις μια χώρα, η οποία να συνδυάζει ικανό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και χαμηλά κόστη. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκουμε και τα δύο, καθώς και οι μισθοί είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και το ανθρώπινο ταλέντο έχει δυνατότητες και μπορεί να εκπαιδευθεί με βάση και την αμερικανική τεχνογνωσία».

Στην παρούσα φάση, στην εταιρεία επενδύουν Έλληνες ιατροί και Αμερικανοί επενδυτές μέσω funds και family offices, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπαπετρόπουλο έχουν υπάρξει και από ελληνικά family offices. «Προς το παρόν θα μείνουμε με το υπάρχον επενδυτικό σχήμα, παρότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από εγχώριους επενδυτές» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η στόχευση της εταιρείας είναι η ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης έρευνας και ανάπτυξης και η αύξηση των εργαζομένων επιστημόνων σε διψήφιο αριθμό.

Ποια είναι η εταιρεία

Η Thera Phragma Therapeutics είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, εξειδικευμένη στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη λειτουργία των βιολογικών προστατευτικών φραγμών καίριων οργάνων, όπως του εγκεφάλου, των ματιών και του εντέρου. Το κύριο πρόγραμμα στοχεύει στην αποκατάσταση της παθολογικής λειτουργίας του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού (ΑΕΦ ) σε νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο, και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Παράλληλα,  αναπτύσσει τεχνολογία που θα ενισχύει τη διαπερατότητα θεραπευτικών παραγόντων (για γονιδιακές, κυτταρικές και RNA θεραπείες, καθώς και άλλων μακρομορίων) στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Με αυτό τον τρόπο θα επιτρέπεται η διείσδυση και η ελεγχόμενη μεταφορά των παραγόντων εντός του ΚΝΣ, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την στοχευμένη δράση τους, σε ασθενείς με παθήσεις του εγκεφάλου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu