Πρώτη συνεδρίαση εμπλεκόμενων φορέων στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η πρώτη συνεδρίαση των εμπλεκόμενων φορέων του προγράμματος “Pharos – The Greek AI Factory for accelerating AI innovation” πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα σήμερα, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πρόκειται για ένα “Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης”, όπως αποκαλείται που θα βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα στη μετάβασή της στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Για να επιτευχθεί αυτό θα συνεργαστούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ακαδημαϊκοί και ερευνητές, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στους τομείς της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως διευκρινίστηκε κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης, η λειτουργία αυτού του προγραμματος θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στη συνεχή υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως “είναι ξεκάθαρο στα πρόσωπα όλων μας σήμερα, φαίνεται ακριβώς ότι κάτι καινούριο και μεγάλο ξεκινά. Είναι αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο και έρχεται να ενώσει δυνάμεις και μυαλά. Είμαστε εδώ για να στηριχθεί με χρηματοδότηση το πρόγραμμα και στα καλά νέα τής ημέρας αυτή είναι μόνο η αρχή. Πλέον, όμως, είμαστε εδώ ώστε να φέρουμε κοντά μας φορείς οργανισμούς, πανεπιστήμια. Είναι πολύ σημαντικό πως ο σημαντικότερος φορέας της δημοκρατίας μας, η Βουλή των Ελλήνων, έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει με τον τεράστιο πλούτο των δεδομένων που έχει, οπότε ναι η Βουλή και σημειολογικά είναι ο πρώτος φορέας που έρχεται να στηρίξει αυτά τα Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην ουσία τι πάμε να κάνουμε; Όλο αυτό το ταλέντο που υπάρχει στη χώρα μας να το κρατήσουμε εδώ. Θα πρέπει να δουλέψουμε για να κρατήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας τους, αυτούς τους λαμπρούς επιστήμονες, να δημιουργήσουμε υποδομές, να δώσουμε υποδομές με δεδομένα”.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του προγράμματος, δήλωσε χαρούμενος που είναι μέλος αυτής της ομάδας. “Πρόκειται για εθνική προσπάθεια. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και άλλοι, όπως η Βουλή των Ελλήνων. Τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν υπάρχει συνέργεια, συμμαχία των καλών σε αυτό το δύσκολο, σύνθετο και συναρπαστικό εγχείρημα. Σαν χώρα πρέπει να πετύχουμε και θα έχει αίσιο αποτέλεσμα. Έχουμε σπάνιας ποιότητας επιπέδου και αξίας ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό. Έχουμε μια κυβέρνηση με έντονο εξωστρεφές βλέμμα και προσανατολισμό, με μια διάθεση να συνεργαστούνε όλοι οι καλοί παίκτες για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για εμάς και τα παιδιά μας”, σημείωσε.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ιωάννης Μαστρογεωργίου, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει για την Ελλάδα η δημιουργία του Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης, επισημαίνοντας πως είναι ένα από τα επτά που θα φτιαχτούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Πριν από έναν χρόνο περίπου, σε ένα πολύ ωραίο μέρος, στη Μάνη, παρουσιάστηκε η ιδέα. Η Ελλάδα πρέπει να μπει στον τομέα που λέγεται “AI Factories”. Μπαίνουμε σε αυτήν τη διαδικασία και η εθνική στρατηγική που παραδόθηκε συμπεριλαμβάνει μέσα έξι εμβληματικά έργα, δύο εκ των οποίων ήδη πραγματοποιούνται. Προσωπικά δεν περίμενα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να κατακτήσει μια από τις πρώτες επτά θέσεις που δόθηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο από την ΕΕ. Με τη βοήθεια όλων, όμως, έγινε πραγματικότητα και έτσι η εθνική στρατηγική δεν είναι μόνο λόγια αλλά πλέον είναι και πράξεις και ο “Φάρο” αποτελεί τη σύζευξη των τριών στοιχείων που αποτελούν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η υπολογιστική ισχύς, ο τεράστιος όγκος δεδομένων και έχουμε και τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Αποτελούν το σημείο τομής που θα κατευθύνουν τον δρόμο που θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα”, υπογράμμισε ο κ. Μαστρογεωργίου.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων υπηρεσιών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οι οποίοι τόνισαν ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά για να επιτευχθούν όλα τα θετικά αποτελέσματα με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πώς επηρεάζουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες οι αμερικανικοί δασμοί σε πλοία κινεζικής κατασκευής
- Ευρωπαϊκές αγορές: Δεύτερο σερί κερδών – Βουτιά 7,82% για LVMH
- Skoda: Εκτίναξη στα έσοδα με 27,8 δισ. ευρώ και στα κέρδη με 2,3 δισ. ευρώ το 2024
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Στις 13 Ιουνίου η καταβολή μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή
- Στους δυο οι νεκροί και πέντε οι τραυματίες στην Εγνατία Οδό από φορτηγό που έπεσε πάνω σε ΙΧ
- Μύλοι Κεπενού: Αυξημένα στις 790.000 ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- AS Company: Πτώση 7,14% στα καθαρά κέρδη το 2024, αύξηση πωλήσεων 8,05%
- Κρι Κρι: Αυξημένα καθαρά κέρδη στα 34,55 εκατ. ευρώ το 2024 και μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις