Με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ
Mέσα στην επόμενη διετία θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα από τα επτά εργοστάσια ΑΙ στην Ευρώπη, με το όνομα ‘‘Pharos”.
To συγκεκριμένο project θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC (EuroHPC Joint Undertaking) και στόχος του είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ με έμφαση στους ακόλουθους τρεις τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στη συνεχή υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Pharos θα είναι ένα έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους, ενώ η έναρξή του έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025, με συνολική διάρκεια 36 μήνες. Εντάσσεται, δε, στα έργα του σχεδίου για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Θα χρησιμοποιεί την υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές υποδομές. Η συνεργασία των AI Factories όλων των χωρών, θα παρέχει τη δυνατότητα τα συνολικά παραγόμενα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων των πολιτών της Ευρώπης.
Ποιος θα το υλοποιήσει
Ο «Pharos» θα υλοποιηθεί από την εθνική κοινοπραξία με επικεφαλής το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εταίρους το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ-Δ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και το Υπερταμείο/Growthfund, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, σε άμεση συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Strategic Foresight) της Κυβέρνησης.
Επιπλέον, στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: α) Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), β) το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AΠΘ), γ) το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), δ) το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας (ΙΤΕ), ε) το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ), καθώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Kοινός τόπος δεδομένων
Kατά όσα ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε σχετικό συνέδριο, «ο Pharos δεν θα είναι μόνο ένα εργοστάσιο με υπολογιστές. Θα αποτελεί έναν κοινό τόπο που θα συνδυάζει γνώση, δεδομένα και υπολογιστική ισχύ, προκειμένου να λύσουμε προβλήματα και να φέρουμε την τεχνητή νοημοσύνη στο επίπεδο της κοινωνίας. Θα είναι ένας τρόπος να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η Ευρώπη τώρα επενδύει σε γνώσεις και ταλέντο. Πλέον, στην Ελλάδα αρχίζουμε να δημιουργούμε κουλτούρα συνεργασίας σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με εγχώριους φορείς και οργανισμούς από το εξωτερικό. Καλλιεργούμε την εξωστρέφεια για να δείξουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αφορά την κοινωνία, με εφαρμογές σε σημαντικούς τομείς, όπως η υγεία. Για παράδειγμα, ψηφιοποιούμε τώρα πάνω από 1 δισεκατομμύριο σελίδες ιατρικών δεδομένων».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ING: Θα συνεχίσει να “λάμπει” ο χρυσός και το 2025
- Καρδίτσα: Αρχίζουν κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ στο δρόμο οι αγρότες του νομού
- Οι 10 ελληνικές strartups που πήραν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το 2024
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Παρουσιάστηκε η νέα εταιρική εικόνα και ταυτότητα του Ομίλου
- Στασινός (ΤΕΕ): Σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ για το bonus στο ύψος των κτιρίων, αλλά δεν είναι apriori σωστή
- Απειλές Ρωσίας: Θα απαντήσουμε “υποχρεωτικά” στην ουκρανική επίθεση με πυραύλους ATACMS
- Μητσοτάκης από Κρήτη: Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τον τουρισμό
- 14 χρόνια μετά την τραγωδία στη Marfin, ο Άρειος Πάγος επιρρίπτει ευθύνες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις