Πολιτική

Πέτσας: Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αναβλήθηκε για τις αρχές Οκτωβρίου άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ.Πέτσας χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας και υποστήριξε πως «όλα είναι στο τραπέζι», ακόμα και το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan.
Πάντως ο κ.Πέτσας τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη την απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Το ζήτημα είναι, πως θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία  δεν συμμορφωθεί γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες», τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο και τον Πρόεδρο της Νίκο Αναστασιάδη.

Δεν αποκλείουμε τοπικά lockdown στην Αττική

Ερωτηθείς για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική ο κ.Πέτσας είπε πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τοπικών lockdown.
Ο κ.Πέτσας είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ειδικά στο δήμο Αθηναίων και πρόσθεσε ότι εξετάζονται οι τρόποι για να είναι οι περιορισμοί «πιο αποτελεσματικοί σε δημοτικά διαμερίσματα».
«Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown, το κάναμε όπου χρειάστηκε.
Πάντα έχουμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο για να περιορίσουμε τα κρούσματα.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στον Δήμο Αθηναίων, εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για να ελέγξουμε τα κρούσματα, εάν αυτό δεν είναι εφικτό δεν αποκλείεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα.
Ακόμα δεν είμαστε εκεί αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα φτάσουμε και εκεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Πέτσας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών

Όσον αφορά τις καταστροφές που προκάλεσε σε  Θεσσαλία και Ιόνιο η πρόσφατη κακοκαιρία, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι περισσότερα από 280 συνεργεία ελέγχου επιχειρούν για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό.
Επισήμανε επίσης ότι θα διατεθούν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών εκ των οποίων τα μισά θα πάνε στον αγροτικό τομέα για την αποκατάσταση και αποζημίωση των καλλιεργειών.
Όπως είπε, τα υπόλοιπα αφορούν στεγαστική συνδρομή τεχνολογικό εξοπλισμό και μηχανήματα που καταστράφηκαν από την πλημμύρα.
Ο κ Πέτσας σημείωσε ότι στο εξής η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί  για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.
Ανέδειξε τους τρείς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το έργο της αποκατάστασης  που είναι  ο συντονισμός, τα πολλά συνεργεία ελέγχων για την καταμέτρηση των ζημιών και βεβαίως τα κονδύλια που θα αποδοθούν, πάνω από 100 εκ. ευρώ είτε για την παραγωγή είτε σε μηχανήματα.
Ήδη 300 άτομα εργάζονται για την καταμέτρηση των ζημιών στην Καρδίτσα και 40 στη Φθιώτιδα σημείωσε ο κ. Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε  και στην αποκατάσταση των ζημιών των νησιών του Ιονίου όπου και εκεί επιχειρούν συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη.
Επίσης έκανε λόγο για πρωτοφανές μέγεθος της θεομηνίας λέγοντας ότι είναι ενδεικτικό ότι είχαμε  πάνω από 700 διασώσεις.
Σημείωσε μάλιστα ότι ευτυχώς λόγω της κινητοποίησης και της αυτοθυσίας που υπήρξε από τα σωστικά συνεργεία δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu