Πολιτική

Πετρόπουλος: Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος του ΛΕΠΕΤΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των 16.500 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2017, τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης,Τάσος Πετρόπουλος, καλώντας παράλληλα τους συνδικαλιστικούς φορείς να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.
Αφορμή ήταν επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, που επεσήμανε ότι, οι 16.500 δικαιοπάροχοι της Εθνικής Τράπεζας είναι από τον Νοέμβριο του 2017 με μηδενική επικουρική παροχή.
«Το πρόβλημα μπορεί να αφορά διμερή σχέση εργαζομένων, συνταξιούχων και διοίκησης της Τράπεζας είναι όμως σοβαρό και πρέπει να δοθεί λύση», τόνισε η κ. Καφαντάρη.
«Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να θέλει να προχωρήσει, να δώσει λύση και στο τέλος να μας μέμφονται γιατί πάμε να δώσουμε ή γιατί θα δώσουμε τη λύση αυτή.
Περιμένω τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και όσους σιωπούν, τη σιωπηλή πλειοψηφία, να νοιαστούν.
Να συγκεντρώσουν σε ένα κείμενο υπογραφές, αν πραγματικά θέλουν να προχωρήσει η Κυβέρνηση…Ιδού μπροστά η ευθύνη όλων να εκφράσουν, επιτέλους, άποψη και θέση για τη λύση του προβλήματος στον ΛΕΠΕΤΕ», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Η μόνη λύση που μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση, είναι να αναλάβει το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης να καταβάλλει στους συνταξιοδοτούμενους από τον ΛΕΠΕΤΕ την παροχή που έχει υποχρέωση η Πολιτεία να καταβάλλει.
Και αυτή, είναι η επικουρική σύνταξη που χορηγείται σε κάθε πολίτη στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».
«Οι διαδικασίες που υπάρχουν ενώπιον των δικαστηρίων, δεν καταργούνται. Ούτε καταργείται ο ΛΕΠΕΤΕ. Δεν καταργούμε ούτε το δικαίωμα ούτε τη διαφορά.
Θα κάνουμε αυτό που ανήκει στη δική μας σφαίρα ευθύνης, να χορηγούμε την επικουρική σύνταξη, γιατί είναι υποχρεωτική και παραμένει ευτυχώς, υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση ως δημόσιο σύστημα που παρέχεται σε όλους τους πολίτες και στο επίπεδο αυτό θα δώσουμε αυτή την παροχή».
«Η ρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε, είναι στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ως προς το επικουρικό. Αυτό δεν είναι όλα όσα η Τράπεζα δεσμεύεται από τις δικές της συμφωνίες να καταβάλλει και δεν είναι δυνατόν σε ιδιωτική σφαίρα συμφωνιών η Κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά. Αυτή είναι μια άλλη διαδικασία.
Των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δεν θα παρέμβουμε σε αυτό», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος τόνισε «την ανάγκη επιτακτικής και άμεσης νομοθετικής λύσης για τους οφειλέτες με κόκκινα δάνεια», ο κ. Πετρόπουλος αντέτεινε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή γενναία ρύθμιση και θα αποκαλυφθούν ποιοι πραγματικά νοιάζονται για την επιβίωση χιλιάδων νοικοκυριών.
«Θα έρθει η στιγμή, αφού νοιάζεστε και εσείς και νοιάζεται -φαντάζομαι – και η Νέα Δημοκρατία, να στηρίξετε τη ρύθμιση των οφειλών με αυτόν τον γενναίο τρόπο κουρέματος και να διατρανώσετε την υποστήριξή σας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αντί να λέτε να καταργηθεί και να αποσχισθεί το ΤΕΒΕ από τον ΕΦΚΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.
Ακόμα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επεσήμανε ότι, «χωρίς τον ΕΦΚΑ και τους κανόνες υπολογισμού των εισφορών, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απαλλαγή αυτών των μεγάλων επιβαρύνσεων, η περικοπή των μεγάλων προσαυξήσεων και των υπέρογκων εισφορών που επιβάλλονταν από τον πρ. ΟΑΕΕ, με τις κλίμακες τις ανελαστικές, και από τα παλιά Ταμεία τα οποία επέβαλαν δυσβάσταχτα βάρη και οδηγούσαν στα λουκέτα».
«Συνεπώς, στη Βουλή που θα ψηφίσετε, εκτός αν αρνηθείτε να ψηφίσετε τη ρύθμιση των οφειλών και την απαλλαγή του κόσμου απ’ αυτό το βραχνά, θα πρέπει να συνομολογήσετε στην ανάγκη υπολογισμού των εισφορών με τον τρόπο που υπολογίζονται στον ΕΦΚΑ, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει μείωση», κατέληξε ο υφυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι με την υψηλή φορολόγηση και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που επέβαλε, δημιούργησε νέα γενιά οφειλετών.
«Μόνο το 2018 δημιουργήθηκαν 15.816 νέοι οφειλέτες.
Από τις 417.000 που εντάχθηκαν στην ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μόνο οι 128.000 κατάφεραν να είναι συνεπείς και να την κρατήσουν», επεσήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Πρέπει άμεσα να νομοθετήσετε και η λύση που θα δώσετε πρέπει να είναι και ωφέλιμη και βιώσιμη ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χιλιάδες άνθρωποι που λόγω δυσκολιών δεν μπορούν να το κάνουν συμπεριληφθούν στην ρύθμιση».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu