Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Χωρίς επιδότηση στην αντλία όπως πέρυσι, αλλά με «διαχειριστικού τύπου αλλαγές»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπ. Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται χωρίς την κρατική επιδότηση στην αντλία

Ανατροπές στο πακέτο της ΔΕΘ έφεραν οι βιβλικές καταστροφές και οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού που έκαψαν 1,7 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Ο βαρύς λογαριασμός για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών σε αγροτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει τα ούτως ή άλλως περιορισμένα μέτρα που θα περιλάμβανε το καλάθι της ΔΕΘ.

Έτσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται χωρίς την κρατική επιδότηση στην αντλία, οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Ιανουάριο, ενώ κανονικά θα δοθεί η αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Ειδικότερα:

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, χωρίς την οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής στην αντλία που δόθηκε πέρυσι. Η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά με το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όπως ανέφερε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης θα δοθεί όπως και πέρυσι με κάποιες διαχειριστικού τύπου αλλαγές.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.

Το επίδομα χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης θα γίνουν:

– Έως 29 Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

– Έως 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως 31 Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Συνεισφορά αλληλεγγύης

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν πρόσθετες παρεμβάσεις για να ενισχυθούν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από τις φυσικές καταστροφές. Ο «κουμπαράς» που επιχειρείται να δημιουργηθεί θα βοηθήσει τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση τόσο των καταστροφών από την επέλαση του Daniel όσο και τη θωράκιση της χώρας έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Χθες, ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε την «αύξηση κονδυλίων για φυσικές καταστροφές» στον προϋπολογισμό του 2024, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως τα σχέδια δεν αφορούν «κάποιο μέτρο άδικο ή μέτρο το οποίο θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή», δίνοντας το μήνυμα «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, πρωτίστως οι έχοντες».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu