Ο Κυριακόπουλος ήταν βασικός μέτοχος της S&B η οποία προ ετών πουλήθηκε στην Γαλλική πολυεθνική IMERYS. Ήταν επίσης βασικός μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας Μοτοδυναμικής (εισάγει την φίρμα Porsche, αλλά και μοτοσυκλέτες Yamaha, κ.λπ.)
Ο Κυριακόπουλος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ελβετίας άλλα την Πέμπτη έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Αθήνα.
Πέθανε σήμερα το πρωί.
Γεννήθηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων στο Πανεπιστήμιο Montanuniversitaet Leoben της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne στην Αγγλία, ενώ πήρε πτυχίο MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στο Fontainebleau της Γαλλίας.
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και της Lamda Development A.E αλλά και του ΔΣ της IMERYS Group και της ASK Chemicals GmbH.
Την περίοδο 2000-2006 διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΒ-Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Επιπλέον, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε., πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος (2002-2011) και πρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011 – 2014).
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήταν από τη φύση του εξωστρεφής χαρακτήρας και συνηθισμένος στην κουλτούρα του εξωτερικού, από τότε που σπούδαζε σε Λονδίνο, Αυστρία και Γαλλία, κινείτο ανέκαθεν στο «μεταίχμιο» της επιχειρηματικής και πολιτικής ζωής.
Ως πρόεδρος του ΣΕΒ από το 2000 έως και το 2006 και ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ από το 2011, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στα «κοινά» του επιχειρείν και με ηχηρές παρεμβάσεις, οι οποίες περιστρέφονταν κυρίως γύρω από τις στρεβλώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους, την γραφειοκρατία, την έλλειψη ρευστότητας που «πνίγει» τις επιχειρήσεις.
Ζητήματα τα οποία εξακολούθησε να θίγει στις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και στις συζητήσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας. Ο Κυριακόπουλος ανέκαθεν θεωρείτο πως είχε ισχυρά ερείσματα σε ΠΑΣΟΚ (τότε) και Νέα Δημοκρατία. Κάτι για το οποίο πολλοί… ανταγωνιστές τον είχαν επικρίνει για «δώρα και δωράκια» από πολιτικούς για την διευκόλυνση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.
Με το νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα και την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο Κυριακόπουλος βρέθηκε έξω από τα «πολιτικά νερά» του. Ανεξαρτήτως προσωπικής ιδεολογίας και κομματικών πεποιθήσεων, ο 63χρονος τότε επιχειρηματίας θέλησε να διατηρήσει αποστάσεις από την πολιτική επικράτηση της Αριστεράς.
Δεν είναι τυχαίο πως προεκλογικά σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2014 είχε υποστηρίξει ότι «δεν πιστεύω πως οι ξένοι θα μας χαρίσουν το χρέος. Αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση και μάλιστα μερικοί ισχυρίζονται πως θα κερδίσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση με τον τσαμπουκά», αποδομώντας στην ουσία μέρος της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ τότε περί κουρέματος του χρέους.
Τότε είχε τονίσει επίσης: «Έχουμε ανάγκη τους εταίρους μας, καθώς με εκείνους συναλλασσόμαστε, όπως και ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία συνθήκη για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Η πολυπλόκαμη γραφειοκρατία, η πολυνομία και η έλλειψη δικαιοσύνης πρέπει να εκλείψουν άμεσα για να μπορούν να σταθούν οι όποιες επενδύσεις».
Κι αυτήν την άποψη την κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ταγιάνι: “Η ΕΕ θα έχει ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης στην Ουκρανία”
- Australian Open: Η Μάντισον Κις εκθρόνισε την Σαμπαλένκα και κατέκτησε το τρόπαιο στη Μελβούρνη
- Κακοκαιρία Eowyn: Ενας νεκρός στην Ιρλανδία – Χιλιάδες χωρίς ρεύμα στο Ην. Βασίλειο
- Ιταλία: Διαδηλώσεις δικαστών κατά της κυβερνητικής μεταρρύθμισης
- Ζελένσκι: Ελπίζουμε σε συμμετοχή ΗΠΑ και Ευρώπης στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
- United Group: Επενδύει 120 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ στη Βουλγαρία
- Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ): Η υποψηφιότητα Γιαννίτση δηλώνει μια Ελλάδα που θέλει και μπορεί να αλλάζει
- Παράνομες συνταγογραφήσεις: Διάλογοι του κυκλώματος στη δημοσιότητα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις