Το προκρίνουν και οι ΗΠΑ, λέει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
Το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο συζητήθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη το 2022, το οποίο όμως μέχρι πρότινος ο Ζελένσκι απέρριπτε μετά βγελυμίας, δείχνει η Μόσχα ως βάση συζήτησης για ειρήνευση με την Ουκρανία.
Σημείο εκκίνησης για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα μπορούσε να είναι ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο συζητήθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη το 2022, δήλωσε νωρίτερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ερωτηθείς δε, σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ενέπλεξε και τις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η Ουάσινκτον το προτείνει: «Στην Ουάσινγκτον, έχουμε ακούσει επίσης δηλώσεις ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση, σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις. Και, φυσικά, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να έχουν τις Συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης ως αφετηρία».
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίχι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίεβο δεν είχε λάβει προτάσεις από τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα της Κωνσταντινούπολης ως βάση για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοξένησε τις αρχικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
Μεταξύ άλλων σημείων διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις του 2022 ήταν το αίτημα της Ρωσίας για μεγάλες περικοπές στο μέγεθος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στον αριθμό των τεθωρακισμένων, πυραύλων, πολεμικών αεροσκαφών και άλλου οπλισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση για το εφεύρημα Τριαντόπουλου να «μπαζώσει» την προανακριτική
- ΣΥΡΙΖΑ: Νέα συγκάλυψη από τον ενορχηστρωτή του μπαζώματος, Κυριάκο Μητσοτάκη
- ΠΑΣΟΚ: Παραπομπή Τριαντόπουλου σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία
- ΤΗΕΟΝ INTERNATIONAL: Νέες παραγγελίες από βόρεια Ευρώπη αυξάνουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών
- Πήραν παράταση τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Θερμοσίφωνα»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Γερμανία και γεωπολιτικά στο επίκεντρο
- Τηλεφώνημα Τραμπ – Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος σταματά μόνο τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
- Μητσοτάκης: Χαιρετίζει τη απόφαση Τριαντόπουλου και καλεί την αντιπολίτευση στη Βουλή για το άρθρο 86
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις