Οικονομία

Πειραιώς: Σημαντική άνοδος 7,7% του δείκτη αγροτικών προϊόντων τον Φεβρουάριο

Αντίθετη πορεία ακολούθησαν τα εμπορεύματα με οριακή υποχώρηση - Οι προβλέψεις για τις σοδειές το 2025

Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+7,77%) τον Φεβρουάριο του 2025, συγκρινόμενος με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τον δείκτη των εμπορευμάτων, όμως, να σημειώνει οριακές απώλειες (-0,35%).

Όπως αναφέρει η Πειραιώς στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο, ως πιθανοί λόγοι της παραπάνω διαφοροποίησης μπορούν να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση, λαμβανομένης της υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος, της κινεζικής οικονομικής δραστηριότητας που συνεχίζει να αναπτύσσεται, αν και με πιο συγκρατημένο ρυθμό, των γεωπολιτικών κινδύνων και των ανησυχιών για τις καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη μεταβλήθηκε σε θετική από σχετικά θετική.

Σιτάρι

Οι παγκόσμιες μηνιαίες προβλέψεις για την αγορά σιταριού το 2024/25 (USDA) αφορούν ελαφρά ενισχυμένη παραγωγή, μειωμένα αποθέματα, υψηλή κατανάλωση και χαμηλότερο εμπόριο. Η παραγωγή αναμένεται να ενισχυθεί στους 793,8 εκατ. τόνους (+0,5 εκατ. τόνους), προερχόμενη από την Αργεντινή και το Καζακστάν. Στον αντίποδα, τα αποθέματα εκτιμώνται μειωμένα σε 257,6 εκατ. τόνους (-1,3 εκατ. τόνους), ενώ η κατανάλωση προβλέπεται ενισχυμένη σε 803,7 εκατ. τόνους (+1,8 εκατ. τόνους) λόγω υψηλότερης χρήσης για ζωοτροφές, κυρίως στην Ε.Ε., διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση χαμηλότερα σε 32,05% (από 32,27%).

Το εμπόριο εκτιμάται μειωμένο σε 209,0 εκατ. τόνους (-3 εκατ. τόνους), με τη μεγαλύτερη μεταβολή να εκτιμάται για τις κινεζικές εισαγωγές, οι οποίες αναμένονται σε 8 εκατ. τόνους σε σχέση με τους 13,6 εκατ. τόνους πέρυσι, διατηρώντας, ενδεχομένως, έναν συνεχιζόμενο υποτονικό ρυθμό.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η σημαντικά ενισχυμένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά δύναται να συνεχίσει να ευνοεί την ανοδική πορεία στην τιμή των ΣΜΕ, μια τάση που αποτυπώθηκε πρόσφατα και στην ενίσχυση των θέσεων αγοράς από τους διαχειριστές. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και η τιμή του σιταριού άγγιξε υψηλό τεσσάρων μηνών, οι προβλέψεις για πιο ευνοϊκό καιρό στις μεσοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ και της Μαύρης Θάλασσας, όπου η αυξημένη χιονοκάλυψη αναμένεται να αυξήσει τις καλλιέργειες από τον χειμώνα, αναμένεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στις τιμές του σιταριού, με τους διαχειριστές να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ.

Ζάχαρη

Σύμφωνα με τις μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA, η συνολική παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (σε 9,370 εκατ. τόνους από 9,404 εκατ. τόνους, προερχόμενη από μείωση της παραγωγής ζαχαροκάλαμου στη Φλόριντα), η κατανάλωση προβλέπεται μειωμένη σε 12,480 εκατ. τόνους, όπως και τα αποθέματα σε 1,913 εκατ. τόνους, με τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση να αναμένεται σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο, σε 15,32% (από 15,44%).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η περιορισμένη προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση δύναται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην τιμή της, μια δυναμική που αποτυπώθηκε πρόσφατα. Αν και μέχρι πρότινος οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν αναφορά για ύπαρξη πλεονάσματος στην προσφορά ζάχαρης το 2025, μετά τις ελλείψεις των προηγούμενων ετών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εικόνα αυτή πιθανά να επιστρέψει στην ύπαρξη ελλείμματος, λαμβανομένης της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγής στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη και της προσδοκώμενης αυξημένης ζήτησης, κάτι που δύναται να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της μεσοπρόθεσμα. Ενδεικτική είναι η κίνηση των διαχειριστών να ενισχύσουν τις θέσεις αγοράς στα ΣΜΕ ζάχαρης, αν και εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο οι θέσεις πώλησης.

Καλαμπόκι

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για την παραγωγή καλαμποκιού το 2024/25 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1,212.5 εκατ. τόνους (-1,9 εκατ. τόνους), προερχόμενες από σημαντική πτωτική αναθεώρηση στην παραγωγή της Αργεντινής και της Βραζιλίας, με την κινεζική παραγωγή να διατηρείται σε 294,9 εκατ. τόνους, όπως και των ΗΠΑ σε 377,6 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί ελαφρά σε 1,238.0 εκατ. τόνους (-0,5 εκατ. τόνους), ενώ μεγαλύτερη υποχώρηση εκτιμάται για τα αποθέματα, τα οποία προβλέπονται σε 290,3 εκατ. τόνους (-3,0 εκατ. τόνους) μειώνοντας ελαφρά τον δείκτη αποθέματα/ κατανάλωση σε 23,44% (από 23,68%). Παράλληλα, μειωμένες αναμένονται οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο εμπόριο λόγω της ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως από την Κίνα. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις χαμηλότερες, κατά 3 εκατ. τόνους, εισαγωγές καλαμποκιού από την Κίνα (σε 10 εκατ. τόνους από 13 εκατ. τόνους) παράλληλα με τη μείωση των εξαγωγών από τη Βραζιλία και την Ουκρανία. Παρά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών, η μειωμένη προσφορά στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, εξαιτίας των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, δύναται να λειτουργήσει υποστηρικτικά των τιμών ΣΜΕ καλαμποκιού, όπως και η άμβλυνση των ανησυχιών για εφαρμογή αμοιβαίων δασμών βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων αγοράς στα ΣΜΕ σε υψηλό επίπεδο από τους διαχειριστές.

Βαμβάκι

Οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για το βαμβάκι το 2024/25 κάνουν αναφορά για αυξημένη παραγωγή και αποθέματα, ενώ ελαφρά ενισχυμένη εκτιμάται η κατανάλωση. Η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα σε 120,46 εκατ. μπάλες (+1,01 εκατ. μπάλες), προερχόμενη από ανοδική αναθεώρηση στην παραγωγή της Κίνας, ενώ λιγότερη ενίσχυση εκτιμάται για τα αποθέματα σε 78,41 εκατ. τόνους (+0,50 εκατ. τόνους). Παράλληλα, η κατανάλωση αναμένεται ελαφρά ενισχυμένη σε 115,95 εκατ. μπάλες (+0,06 εκατ. μπάλες), διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/ κατανάλωση σε υψηλότερο επίπεδο, σε 67,62% (από 67,22%). 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα) σε σχέση με την ζήτηση αναμένεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στις τιμές του βαμβακιού, κάτι που αποτυπώθηκε στην τιμή του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού αναμένεται να συνεχιστεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Οι πιθανές αλλαγές στην εμπορική πολιτική με την ύπαρξη δασμών, συρρικνώνοντας το διεθνές εμπόριο, και ένας εκτιμώμενος μέτριος παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2025 και το 2026 (3,0%), δύναται να συνεχίσουν να επιδρούν αρνητικά στις τιμές του βαμβακιού, με τους διαχειριστές να εξακολουθούν να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ

Σόγια

Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2024/25, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, εκτιμάται περαιτέρω μειωμένη σε 420,8 εκατ. τόνους (-3,5 εκατ. τόνους), προερχόμενη από σημαντική πτωτική αναθεώρηση στην παραγωγή της Αργεντινής (-3,0 εκατ. τόνους) και της Παραγουάης, λόγω της ζέστης και της ξηρασίας κατά τον Ιανουάριο. Στον αντίποδα, η κατανάλωση προβλέπεται ενισχυμένη σε 406,2 εκατ. τόνους (+0,7 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα εκτιμώνται μειωμένα σε 124,3 εκατ. τόνους (-4,0 εκατ. τόνους), κυρίως για την Αργεντινή και την Βραζιλία λόγω της ισχυρής ζήτησης για βιοκαύσιμα. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποθέματα και την κατανάλωση, ο εν λόγω δείκτης αποθέματα/κατανάλωση εκτιμάται μειωμένος σε 30,66% (από 31,66%). Αν και πρόσφατα η τιμή της σόγιας δέχθηκε πτωτική πίεση, η θετική δυναμική στην τιμή της σόγιας δύναται να παραμείνει καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μειωμένες προσδοκίες στην παραγωγή και ο μετριασμός των ανησυχιών στο θέμα του εμπορικού πολέμου που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για τις αμερικανικές εξαγωγές, αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της μεσοπρόθεσμα και τους διαχειριστές να διατηρούν τις θέσεις αγοράς σε υψηλό επίπεδο.

Αναλυτικά το Δελτίο Αγροτικών Προϊόντων – Φεβρουάριος 2025

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu