Οικονομία

Πειραιώς: Περισσότερη χαλάρωση αναμένεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο

Η συνολική εντύπωση της ρητορικής της EKT ήταν αρκετά ήπια («dovish»). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Draghi, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πλέον διαμορφώνονται κατά περίπου 40% χαμηλότερα σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Συνεπώς, στις νέες προβλέψεις του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα καθοδική αναθεώρηση του εκτιμώμενου πληθωρισμού (που είναι στο 1,0% για το 2016 και στο 1,6% για το 2017 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου). Επιπλέον, θα  προκύψουν δευτερογενείς καθοδικές πιέσεις στο δομικό πληθωρισμό. Επομένως, η αναθεώρηση αυτή προσφέρει τη δυνατότητα στην EKT να προβεί στη λήψη μέτρων περαιτέρω χαλάρωσης στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου του πληθωρισμού.

 

Ø  Πιθανότερη επιλογή εκτιμούμε ότι αποτελεί η μείωση του deposit facility rate κατά 10μβ, στο -0,40%. Λιγότερο πιθανές επιλογές εκτιμούμε ότι είναι η χρονική επέκταση του ακολουθούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η αύξηση του μηνιαίου ποσού αγοράς τίτλων, ή η διεύρυνση των τίτλων που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα, λόγω της έντονης διαφωνίας κάποιων μελών (όπως η Γερμανία). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις νέες προβλέψεις του Μαρτίου θα εμπεριέχεται και το 2018. Στην περίπτωση που η εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 2018 διαμορφωθεί υπό του στόχου του 2,0%, τότε (πέραν της μείωσης του deposit facility rate) ενισχύεται το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προβεί σε τροποποίηση των όρων του ακολουθούμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με πιθανότερη τη χρονική επέκτασή του.

 

Ø  Ο Ντράγκι τόνισε πως είναι στην πρόθεση της ΕΚΤ να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης. Όπως σημείωσε τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή και χαμηλότερα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν όρια στα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ για να επιτύχει τον στόχο της για το επίπεδο του πληθωρισμού. Όσον αφορά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, σημείωσε πως η ΕΚΤ τις παρακολουθεί στενά, ωστόσο δε πιστεύει πως αποτελούν πηγή αποσταθεροποίησης τη τρέχουσα χρονική στιγμή όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελούν ενδείξεις ότι βρισκόμαστε σε προ κρίσης επίπεδα.

 

Ø  Παράλληλα, υποβάθμισε την ανησυχία για τα δάνεια των ιταλικών τραπεζών λέγοντας πως η ΕΚΤ έχει πλήρη εικόνα μέσω των πρόσφατων stress test, ενώ το ερωτηματολόγιο για τα NPLs στάλθηκε από τον SSM σε όλες τις υπό εποπτεία τράπεζες και όχι μόνο στις ιταλικές. Για τη Κίνα σημείωσε πως η σταδιακή επιβράδυνση της οικονομίας της είναι μέσα στις προβλέψεις της ΕΚΤ.

 

Τμήμα ανάλυσης Τρ. Πειραιώς

Ηλίας Λεκκός, Group Chief Economist

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu