Πολιτική

Πατέλης: Στόχος μας να γίνουν δικαιότερα επιδόματα για να μειωθεί η φτώχεια

Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα

«Στόχος μας να γίνουν τα επιδόματα πιο δίκαια ώστε να χαμηλώσουν τη φτώχεια στη χώρα μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε ότι θα πέσει κάτω από αυτό της Ιταλίας, όπως είπα κάποια στιγμή προς στο 2027-2028. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα καλύτερα. Είδαμε για παράδειγμα ότι κάποια στιγμή ακόμα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν κάτω και από αυτές της Γαλλίας, μέχρι τα 5 έτη και είμαστε αισθητά κάτω της Ιταλίας και ελπίζουμε να μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία (…).

Στους φόρους υπάρχει μια μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής. Έχουμε βάλει ως στόχο να «κερδίσουμε» άλλα 2,5 δισεκατομμύρια από τη φοροδιαφυγή, από τη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής μέχρι το τέλος της τετραετίας, τα οποία φυσικά, αν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός εισαγωγικών και πάλι για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις», είπε αρχικά, ο κος Πατέλης.

Αναφορικά με τα πάνω από 400 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στην προηγούμενη τετραετία και το γεγονός ότι έπονται και άλλα σημείωσε «Ναι, είναι συνεχή η προσπάθεια. Είδατε για παράδειγμα και στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε χθες ένα σωρό καινούργιες πρωτοβουλίες. Να μιλήσουμε για την. Θα έλεγα από αυτά που δεν έχουν λάβει αρκετή δημοσιότητα :Την αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τι γίνεται εκεί; Δηλαδή υπήρξαν διάφορα επιδόματα τα οποία κατά καιρούς διάφορες κυβερνήσεις θέσπισαν, τα οποία δεν είχαν παρόμοια κριτήρια. ήταν διαφορετικά, οπότε μπήκε λίγο οργάνωση εκεί και είναι κοινή η αρχιτεκτονική αυτών των επιδομάτων. Ταυτόχρονα γίνονται λίγο πιο αυστηρά τα εισοδηματικά περιουσιακά κριτήρια, διότι εν τέλει θέλουμε τα επιδόματα να πηγαίνουν σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε αυτούς που δεν έχουν. Με την εξοικονόμηση που γίνεται εκεί και με επιπλέον πόρους,, δίνεται και μία αύξηση στα επιδόματα. Για παράδειγμα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πάει στα 250 συν επιπλέον προσαύξηση ανά παιδί. Και το πιο σημαντικό, θα έλεγα, δίνονται κίνητρα και για την εργασία. Δηλαδή υπάρχει πάντα η κριτική ότι όταν δίνεις ένα επίδομα δίνεις και ένα κίνητρο στον άλλον να μην εργαστεί».

Και συμπλήρωσε «Για να αμβλύνει αυτό το αντικίνητρο, τι λοιπόν, κάνουμε τώρα; Αν επιλέξεις μισθωτή εργασία, τότε ένα κομμάτι του εισοδήματός σου 20 30% δεν προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια. Άρα, κρατάς το επίδομα αν έχεις μία μισθωτή εργασία και για τους φοιτητές ηλικίας μέχρι 25 ετών αν θυμάμαι καλά, όταν εκείνοι εργάζονται μέχρι 4.000 ευρώ ετησίως, τότε αυτό το εισόδημα πάλι δεν προσμετράται στο εισόδημα του νοικοκυριού και άρα οι γονείς δεν θα χάσουν το επίδομα τους. Όλα αυτά είναι ένα πλέγμα παρεμβάσεων το οποίο στοχεύει στο να γίνουν τα επιδόματα πιο δίκαια, πιο στοχευμένα, αλλά και τελικά να χαμηλώσουν τη φτώχεια, να βελτιώσουν δηλαδή τους δείκτες φτώχειας στη χώρα μας.

Και όπως ξέρουμε όλοι θα γίνει μία αντίστοιχη παρέμβαση και στο επίδομα ανεργίας. Δεν είναι έτοιμα ακόμα όλα αυτά, αλλά υπάρχει μία πολύ μεγάλη μελέτη εκεί. Να σας πω επίσης ότι έρχεται και η ενσωμάτωση της οδηγίας για τους κατώτατους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ετοιμάζει το πόρισμά της η Επιτροπή το οποίο θα καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας και μετά θα ξεκινήσει ένας διάλογος ώστε να υπάρξει και η ενσωμάτωση αυτής της οδηγίας. Γίνονται διάφορα πράγματα σε διάφορα επίπεδα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu