Αγορές

Πατέλης: Οι κατακερματισμένες κεφαλαιαγορές δεν εξυπηρετούν τελικά κανένα κράτος της ΕΕ

Συμφωνούμε με τις προτάσεις της έκθεσης Λέτα για την εμβάθυνση και τη βελτίωση της Ενιαίας Αγοράς, γράφει στο newsletter προς τους επενδυτές ο σύμβουλος του πρωθυπουργού

«Σε μια νομισματική ένωση, δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε μια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (τον SSM) όταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω μιας τράπεζας, αλλά μια εθνική ρυθμιστική αρχή όταν πρόκειται για άντληση κεφαλαίων μέσω των αγορών. Οι κατακερματισμένες αγορές δεν εξυπηρετούν τελικά κανένα κράτος μέλος, είτε μεγάλο, είτε μικρό».

Με την συγκεκριμένη θέση ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ξεκαθαρίζει την θέση της Αθήνας στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ένωση των κεφαλαιαγορών της Γηραιάς Ηπείρου και την ενιαία εποπτεία.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατέλης, η οποία περιλαμβάνεται σε newsletter που στάλθηκε σε επενδυτές σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα επιθυμούσε μια πιο φιλόδοξη αντιμετώπιση τόσο για την Ενιαία Αγορά Κεφαλαίων στην Ευρώπη όσο και για την Τραπεζική Ένωση στην Ευρώπη, καθώς είναι βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο κ. Πατέλης, εξηγεί επίσης ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά τις προτάσεις που διατυπώνει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ευρώπη.

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την έκθεση Letta, η οποία περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, πολύ σύμφωνες με τις δικές μας, σχετικά με την εμβάθυνση και τη βελτίωση της Ενιαίας Αγοράς, που θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, και προσβλέπουμε στην έκθεση Draghi αυτό το καλοκαίρι», γράφει.

Στο μήνυμά του στους επενδυτές καταγράφεται σειρά μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, μεταξύ αυτών οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών (τεκμαρτά εισοδήματα), η σύνδεση των POS, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος και η προώθηση εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών (IRIS).

Επισημαίνεται παράλληλα, η σημαντική μείωση του Δημόσιου Χρέους, στο 162% του ΑΕΠ, χάρις και στην υπεραπόδοση σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα (1,9% του ΑΕΠ το 2023 έναντι στόχου για 1,1%).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu