Οικονομία

Πατέλης: «Δεν είναι υψηλός» ο αριθμός των επαγγελματιών που προσέφυγαν κατά του τεκμαρτού

Δεν θα αυξήσουμε κρατικές δαπάνες και επιδόματα λόγω των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού

Η Ελλάδα πρέπει να θωρακίσει την δημοσιονομική αξιοπιστία που έχτισε, τόνισε ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πατέλης ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών δαπανών και χορήγηση περισσότερων επιδομάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τεκμαρτού εισοδήματος: Πανελλαδική αποχή στις 17 Ιουνίου

Τι αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών - Επιστημόνων - Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια και η οποία αποδίδει, με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις και ταχύτερη ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός δεν ζήτησε δημοσιονομική χαλαρότητα, αντιθέτως το κόμμα που πρότεινε δαπάνες με επιπλέον 45 δισεκατομμύρια ευρώ έλαβε 15%. Ο κόσμος ζήτησε βελτίωση της καθημερινότητάς του, βελτίωση του κράτους, μεταρρυθμίσεις, καλύτερη υγεία, καλύτερες μεταφορές, καθώς και ταχύτερη αύξηση των μισθών», τόνισε.

Αλλαγές στα επιδόματα

Μάλιστα, ο κ. Πατέλης προανήγγειλε μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, με βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε, μελέτη του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων.

Διεύρυνση εργατικού δυναμικού

«Οι επενδυτές ζητούν πιο γρήγορη δικαιοσύνη, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερους εργαζόμενους» ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας ότι η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών, των νέων, των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, των ΑΜΕΑ αλλά και με την επιστροφή Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους, μεταξύ των οποίων και ο τραπεζικός, θα είναι από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι τη δεκαετία της κρίσης πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά. Κάτι ανάλογο έγινε και στον τραπεζικό κλάδο. Πρέπει να δούμε πώς θα τονώσουμε τον ανταγωνισμό σε όλους τους κλάδους», σημείωσε.

Δεν αλλάζει η φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο κ. Πατέλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αναθεώρησης της μεταρρύθμισης για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν προσφύγει ενάντια στον φόρο που τους έχει καταλογιστεί «δεν είναι υψηλός».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu