Πολιτική

ΠΑΣΟΚ για αγοραστική δύναμη των Ελλήνων: Η κυβέρνηση συγκρούεται με την πραγματικότητα

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27, αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πείσει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα ανεβαίνουν και το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται, αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η πραγματική αλήθεια είναι ότι:

  1. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη των 27.
  2. Τα οφέλη της ανάπτυξης δεν φτάνουν στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε σχεδόν 0,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση. Η Ελλάδα μάλιστα αποτελεί θλιβερή εξαίρεση μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, όπου η μέση αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών (0,9%) είναι πολλαπλάσια της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (0,3%). Ακόμα και σε χώρες όπως η Ολλανδία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε.
  3. Στην τετραετία 2020-2023, οι ακαθάριστες αποδοχές αυξήθηκαν 11%, αλλά ο φόρος εισοδήματος 41%. Αιτία; Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Εξανεμίζεται έτσι η ελάφρυνση από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σημειωτέον ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε στην ενημέρωση  των πολιτικών συντακτών ότι «η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται τελευταία ή προτελευταία σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να πανηγυρίζει, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Αλλά το να παρουσιάζουμε ότι είναι στο τέλος σε όλους τους δείκτες, είναι άδικο. Σημαντική είναι η καλοπροαίρετη κριτική, αλλά η ισοπέδωση δεν οδηγεί πουθενά».

Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψε στους τρεις στατιστικούς πίνακες: Ο ένας που αποδεικνύει ότι ανάμεσα στις 22 χώρες ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό η Ελλάδα είναι στην 11η θέση. Ο δεύτερος αναφέρεται στον δείκτη πραγματικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν εισοδήματος, όπου η Ελλάδα είναι στην 21η θέση και έχει 6 χώρες κάτω από αυτήν. Ο τρίτος πίνακας αφορά το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τον ετήσιο δείκτη μεταβολής του, όπου η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις όλα τα τελευταία χρόνια.

H μελέτη του ΚΕΠΕ που θορύβησε την κυβέρνηση – Ποιος ο ερευνητής που την συνέταξε

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu