Οικονομία

Παρέμβαση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

Την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας του ΔΝΤ στην Ελλάδα καταγγέλλει η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, τονίζοντας πως βύθισαν στην ύφεση την ελληνική οικονομία, ωθώντας στη φτώχεια τους Έλληνες. 

Ειδικότερα, μετά από παρέμβαση της ΓΣΕΕ, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Σάρον Μπάρροου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο ΔΝΤ και συγκεκριμένα στον P. Thomsen.

Στην επιστολή τονίζεται η έντονη ανησυχία της ΓΣΕΕ και της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας για τις νέες σκληρές απαιτήσεις της τρόικας, σημειώνεται η αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων στη χώρα μας και ζητείται άμεσα εφαρμογή μια νέας στρατηγικής που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, στη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας και φυσικά στην κοινωνική προστασία.

 

Το περιεχόμενο της επιστολής

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΔΣΣ)

 

Προς

Κο Πώλ Τόμσεν

Διευθυντή Τμήματος Ευρώπης

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ουάσινγκτον

ΗΠΑ

 

Θέμα: Αιρεσιμότητα της εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής στο πρόγραμμα δανειοδότησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα

 

Αγαπητέ Κε Τόμσεν,

 

Θα ήθελα πρώτον να σας συγχαρώ για το διορισμό σας τον προηγούμενο μήνα στη θέση του Διευθυντή Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Σας γράφω για να εκφράσω την ανησυχία μας για ορισμένους πιθανούς όρους που θέτει το ΔΝΤ και οι εταίροι του στην Ευρωπαϊκή «Τρόϊκα» για τη συνέχιση της καταβολής δόσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος δανειοδοτικού προγράμματος ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ για την Ελλάδα ή τη σύναψη νέων συμφωνιών.

Η ΓΣΕΕ, μέλος της ΔΣΣ, μας ενημέρωσε για αιτήματα που γνωρίζει πως διατυπώθηκαν από την Τρόϊκα σχετικά με ουσιαστικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο της Ελλάδας που θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στο σύστημα εργασιακών σχέσεων και τη λειτουργία των συνδικάτων.

α) οι αλλαγές θα πλήξουν το δικαίωμα στην απεργία με νέες συνθήκες για τη διαδικασία κήρυξης μιας απεργίας και επαναφορά του εργοδοτικού δικαιώματος για λοκ-άουτ . Ειδικότερα, η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από γενική συνέλευση με μεγαλύτερο ποσοστό απαρτίας και συμμετοχή στην ψηφοφορία του 50%+1 των μελών του σωματείου (και όχι των παρόντων που ισχύει σήμερα και βασίζεται όχι μόνο στο ν. 1264/1982 αλλά και στον Αστικό Κώδικα).

Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις 48 ώρες (από 24 ώρες που είναι σήμερα), μέτρο που θα δυσχεράνει σημαντικά την ανάγκη άμεσης αντίδρασης των εργαζομένων στον καταιγισμό μονομερών βλαπτικών μεταβολών τα τελευταία χρόνια.

β) Αλλαγές που παρεμποδίζουν τη νόμιμη άσκηση συνδικαλιστικής δράσης μέσα από την αυστηροποίηση στο καθεστώς των αδειών που χορηγούνται στους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα συνδικάτα,

γ) Διευκόλυνση της απόλυσης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές να γίνονται πιθανοί στόχοι αντιποίνων,

δ) Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και εκπροσώπων και μάλιστα υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του Κράτους παραβιάζοντας την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Σήμερα όλα τα στοιχεία που αφορούν τα συνδικάτα (καταστατικό, πρακτικά εκλογών, νόμιμη εκπροσώπηση) τηρούνται σε ειδικό μητρώο στα Πρωτοδικεία της χώρας. Το προτεινόμενο μητρώο υπό την εποπτεία του Κράτους είναι περιττό και ασυμβίβαστο με τις δημοκρατικές αρχές.

Επιπροσθέτως, διευκολύνεται η απόλυση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Αυτό, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα μέτρα, φαίνεται να αγνοεί την τριμερή υψηλού επιπέδου διαδικασία με επίκεντρο τις ομαδικές απολύσεις και τη συλλογική δράση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και συντονίστηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και μέσα από την οποία συνδικάτα, εργοδότες και κυβέρνηση επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις τριμερείς διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) όπως τροποποιήθηκαν προσφάτως.

Τέλος, θα πληγούν ακόμα μια φορά οι δικαιούχοι συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας με τις προτάσεις για διετές πάγωμα συντάξεων, 2016 και 2017, και την περαιτέρω αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και των ετών καταβολής εισφορών.

Οι μειώσεις σε συντάξεις και άλλα κοινωνικά επιδόματα σε συνδυασμό με τη δραματική πτώση των πραγματικών μισθών και το γεγονός ότι το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός εργασίας, ζητήματα στα οποία κατ’ επανάληψη έχετε αναφερθεί όταν ήσασταν αρχηγός της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σημαίνουν πως οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. 

Περαιτέρω περικοπές στην κοινωνική προστασία και αποδυνάμωση της προστασίας των εργαζομένων και του συστήματος εργασιακών σχέσεων θα μετατοπίσουν ακόμα περισσότερο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες εργαζόμενους. 

Τα πρόσθετα μέτρα που προτείνονται δεν βασίζονται σε καμία προφανή οικονομική λογική και, πράγματι, φαίνεται να εκμεταλλεύονται την κρίση και έχουν ως αυτοσκοπό να αποδυναμώσουν τα εργατικά δικαιώματα.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με όσες επιχειρήθηκαν το 2011 και 2012 κατήργησαν στην πράξη το σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα. 

Ο αριθμός των εργαζόμενων που καλύπτονταν από συλλογικές συμβάσεις μετά από διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα σημείωσε θεαματική πτώση, όπως και οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν ότι παραβιάζουν τις θεμελιώδεις Συμβάσεις του ILO. 

Και ακόμα χειρότερα, φαίνεται να έχουν μικρό, εάν όχι καθόλου, θετικό αποτέλεσμα για την Ελληνική οικονομία και αντίθετα αύξησαν τα επίπεδα της φτώχειας και της ανισότητας υπονομεύοντας κάθε ελπίδα για βιώσιμη ανάπτυξη.

Καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, σας ζητώ να σκεφτείτε το τρομακτικό βάρος που κλήθηκαν να επωμιστούν οι Έλληνες εργαζόμενοι τα προηγούμενα επτά χρόνια και να στηρίξετε μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα βασίζεται στις επενδύσεις, τις παραγωγικές θέσεις εργασίας και την ενισχυμένη κοινωνική προστασία. 

Η ΔΣΣ, μέσα από το γραφείο μας στην Ουάσινγκτον ή από εμένα την ίδια και με τη σύμπραξη της ΓΣΕΕ που είναι οργάνωση μέλος μας, με χαρά θα συμμετείχαμε σε συζητήσεις μαζί σας σχετικά με τα παραπάνω θέματα και για τους τρόπους με τους οποίους το ΔΝΤ θα μπορούσε να στηρίξει μια ανάπτυξη με έντονη αύξηση της απασχόλησης και χωρίς αποκλεισμούς.

 

Με τιμή

Σάρον Μπάρροου

Γενική Γραμματέας ΔΣΣ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu