Διεθνή

Παρέμβαση Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα αυξηθούν και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για «όσο χρειαστεί» προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο 2%, ανέφερε σε άρθρο γνώμης της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 23 Μαΐου η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, «μετά από χρόνια χαμηλού πληθωρισμού, τα δεδομένα έχουν αλλάξει…
Οι τιμές περιμένουν σε υψηλά επίπεδα και είναι να παραμείνουν πολύ υψηλές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό μειώνει την αξία του χρήματος, μειώνει την αγοραστική δύναμη και επηρεάζει άτομα και εταιρείες σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ – ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτες», υποστήριξε η Λαγκάρντ και τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σε «επαρκώς περιοριστικά επίπεδα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, «Η πανδημία και ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν δείξει ότι η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί μπορεί να σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο ασταθής στο μέλλον.

Σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, η ΕΚΤ υπήρξε, και θα συνεχίσει να είναι, μια αξιόπιστη άγκυρα σταθερότητας.
Δείξαμε ότι μπορούμε να δράσουμε και να προσαρμοστούμε γρήγορα ακόμη και στις πιο σοβαρές προκλήσεις.
Μόλις λίγους μήνες αφότου έγινα πρόεδρος της ΕΚΤ, ανταποκριθήκαμε γρήγορα στην πανδημία με μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ στην πιο οξεία φάση της, αποφεύγοντας τους αποπληθωριστικούς κινδύνους.

Σήμερα, ενεργούμε με την ίδια αποφασιστικότητα για τη μείωση του πληθωρισμού. Μετά από χρόνια πολύ χαμηλού, ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό

Αυτό διαβρώνει την αξία του χρήματος, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη και βλάπτοντας πολίτες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ – ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας.
Αλλά θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας (2%) μεσοπρόθεσμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ και θα τα φέρουμε σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα –και θα τα διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί– για να επιστρέψουμε εγκαίρως τον πληθωρισμό στον στόχο μας.

Όπως μας υπενθυμίζουν τα πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα, το έργο της νομισματικής πολιτικής υποστηρίζεται από ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα των τιμών και το αντίστροφο.

Τα δύο μέτωπα

Από το 2014, όταν αναλάβαμε την τραπεζική εποπτεία, εργαστήκαμε για να διατηρήσουμε τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ υγιείς.

Και οι τραπεζικές εποπτικές αρχές υπό την προεδρία του Αντρέα Ένρια θα συνεχίσουν τις προσπάθειές για να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και ανθεκτικές στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ώστε να συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η νομισματική μας ένωση έχει δοκιμαστεί πολλές φορές το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.
Αντιμετωπίσαμε κρίσεις που θα μπορούσαν να μας διαλύσουν – κυρίως η μεγάλη οικονομική κρίση, η κρίση του δημόσιου χρέους, η πανδημία.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, έχουμε βγει πιο δυνατοί. Καθώς ο κόσμος γίνεται πιο απρόβλεπτος, η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της σε δύο μέτωπα. Ενσωματώνοντας τις κεφαλαιαγορές της, η Ευρώπη μπορεί να διευκολύνει τις επενδύσεις στους πράσινους και ψηφιακούς τομείς που είναι τόσο κρίσιμοι για την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξής της.

Και με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο τραπεζικός τομέας θα συμβάλει στον περιορισμό των κινδύνων κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων αντί να τους ενισχύει.

Η πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σιμόν Βέιλ είπε κάποτε ότι χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ικανή για αλληλεγγύη, ανεξαρτησία και συνεργασία. Αυτό αποτυπώνει καλά αυτό που αντιπροσωπεύει το ευρώ.

Τελικά, το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα. Είναι η ισχυρότερη μορφή ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αντιπροσωπεύει μια ενωμένη Ευρώπη που συνεργάζεται, προστατεύοντας και ωφελώντας όλους τους πολίτες της. Και η ΕΚΤ θα είναι πάντα ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu