Ελλάδα

«Παράθυρο» για δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων – Οι ενστάσεις

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για οικόπεδα χωρίς πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο – Η εξαίρεση συμβολαίων τελευταίας 5ετίας και οι άδειες του 1985 - Γιατί διαφωνούν 13 ΜΚΟ

«Παράθυρο» για δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πρόσοψη σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, ανοίγει το νέο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση

Από τον Φεβρουάριο του ‘23 δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες στα εκτός σχεδίου.

Αφορά στο 90% των περιπτώσεων εκτός σχεδίου οικοπέδων.

Λύση στην απομείωση της αξίας της πατρικής περιουσίας εκατομμυρίων πολιτών.

Έχουν «παγώσει» οι επενδύσεις από το εξωτερικό σε αντίστοιχα οικόπεδα.

Θα εξαιρεθούν όμως τα συμβόλαια της τελευταίας 5ετίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ελάχιστη πρόσοψη οικοπέδου 25 μέτρα και πλάτος δρόμου 3,5 μέτρα

Δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν περιοχές που δεν έχουν ήδη οικοδομηθεί γενικά

Η αναγνώριση και ο προσδιορισμός του επαρχιακού δρόμου θα γίνεται μέσω αεροφωτογραφιών του 1977

Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και των drones θα διαπιστώνεται το έτος ανοικοδόμησης -> άμεσες κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κτισμάτων μετά το 2011

Όσοι τελικά εκδώσουν οικοδομική άδεια θα καταβάλλουν ένα ποσό ως εισφορά (για την δημιουργία δικτύων ηλεκτροδότησης και γενικότερων υποδομών)

Ποια οικόπεδα θα μπορούν να χτιστούν

1.Οικόπεδα από κατατμήσεις που έγιναν από το 1985 έως και το 2003

Οικόπεδα προ του 1985 που βρίσκονται σε επαρχιακό δρόμο που προκύπτει από αεροφωτογραφίες του 1977

“Τυφλά” οικόπεδα προ του 1985 με αναγνωρισμένη “δουλεία” δηλαδή δίοδο σε δρόμο πλάτους 3.5 μέτρων

Οικόπεδα προ του 1985 με οικοδομική άδεια εγκεκριμένη ή αναθεωρημένη

Οικόπεδα ή κατατμήσεις αυτών με συμβόλαιο αγοραπωλησίας κατά την τελευταία πενταετία

Ποια οικόπεδα βγαίνουν εκτός δόμησης

1. οικόπεδα σε περιοχές κυρωμένων δασικών χαρτών

2. οικόπεδα κοντά σε ρέμα

3. οικόπεδα σε αιγιαλό ή παραλία

4. οικόπεδα σε περιοχές αποκλειστικής γεωργικής εκμετάλλευσης

5. τα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα οικόπεδα 750τμ, 1200τμ και 2000τμ που δεν έβγαλαν άδεια οικοδομής μέχρι το τέλος του 22

6. οικόπεδα σε περιοχές που διαφοροποιήθηκε το πολεοδομικό σχέδιο

7. οικόπεδα σε περιοχές natura

8. οικόπεδα σε περιοχές αποκλειστικής γεωργικής εκμετάλλευσης

9. οικόπεδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

10. οικόπεδα σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας

13 ΜΚΟ ζητούν την απόσυρση των δρομολογημένων νομοθετικών ρυθμίσεων

Την απόσυρση των δρομολογημένων νομοθετικών ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση ζητούν, με κοινή ανακοίνωσή τους, 13 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Όπως υποστηρίζουν, οι ρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη επέκταση της δόμησης στην ύπαιθρο, με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εκτιμούν, ταυτόχρονα, ότι δεν θα μακροημερεύσουν λόγω αντισυνταγματικότητας, αυξάνοντας την ανασφάλεια δικαίου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MedINA, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς.

«Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμη δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών», αναφέρουν οι οργανώσεις.

«Η εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι σήμερα έχει τεκμηριωμένα συσχετιστεί με συγκεκριμένα προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, όπως διάνοιξη δρόμων σε ευαίσθητες παράκτιες και δασικές περιοχές, μπάζωμα ρεμάτων και παραλιακής ζώνης, προβλήματα πυρκαγιών από καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και “αναπτυξιακά” προβλήματα, όπως απώλεια παραγωγικής γεωργικής γης, αύξηση κόστους αποκομιδής σκουπιδιών από τους κατά τόπους δήμους, αύξηση κόστους επεκτάσεων δικτύου ύδρευσης κ.ο.κ.», τονίζουν οι 13 οργανώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της εκτός σχεδίου δόμησης και των σχετικών περιβαλλοντικών όρων είναι ανεπαρκής, ενώ δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί διοικητικές αποφάσεις απομάκρυνσης αυθαιρεσιών που σχετίζονται με την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως δρόμοι και κτίσματα σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, Περιοχή Προστασίας της Φύσης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο κ.ά.).

Οι οργανώσεις στηλιτεύουν την ανακοινωθείσα επιλογή της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει την εκτός σχεδίου δόμηση, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες. «Για λόγους που τίθενται στην κρίση των πολιτών, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να προλάβει τη θέσπιση των πολεοδομικών σχεδίων δημιουργώντας συνθήκες ανεξέλεγκτης επέκτασης της εκτός σχεδίου δόμησης. Εφόσον υλοποιηθεί, η επιλογή αυτή θα βλάψει ανεπανόρθωτα την ελληνική φύση, θα πλήξει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης. Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης επιβαρύνει την ελληνική φύση και το τοπίο, που αποτελούν τους κύριους πόρους της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και τουρισμού, της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει κατακόρυφα την τρωτότητα των εκτός σχεδίου περιοχών στις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς και το ενεργειακό τους αποτύπωμα».

Εκφράζουν, δε, την εκτίμηση πως οι σχετικές ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές: «Προφανώς, θα είναι ευάλωτες σε συνταγματικό έλεγχο, προκαλώντας ανασφάλεια για τους ισχύοντες κανόνες».

Οι 13 οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση όχι μόνο να μην καταθέσει τις σχετικές ρυθμίσεις, αλλά να ξεκινήσει έναν ευρύ δημόσιο διάλογο για τις συνέπειές της.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu