Διεθνή

Παρατείνεται η συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας κατά 120 ημέρες

Το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας ανέφερε την Πέμπτη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας κατά 120 ημέρες.

“Η απόφαση αυτή ελήφθη μόλις στην Κωνσταντινούπολη. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της συμφωνίας”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά της η Τουρκία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας “με τους ίδιους όρους” που ισχύουν από τον Ιούλιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο βοήθησε στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από αρκετά από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα που είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ΟΗΕ ή τη Μόσχα. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Οι τιμές του σιταριού υποχώρησαν πάνω από 1% μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ουκρανία εξακολουθεί να επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας κατά ένα ολόκληρο έτος και την προσθήκη ενός ακόμη λιμανιού στη συμφωνία, δήλωσε Ουκρανός υπουργός Υποδομών Oleksandr Kubrakov. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Κίεβο εξακολουθεί να περιμένει απάντηση.

Η Ουκρανία – ένας σημαντικός εξαγωγέας – έχει στείλει περισσότερους από 10 εκατ. τόνους μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, με κυριότερα τα φορτία καλαμποκιού και σιταριού. Τα σιτηρά κατευθύνθηκαν σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φορτίων που ναυλώθηκαν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ανέστειλε για λίγο τη συμμετοχή της στη συμφωνία, πριν την επαναλάβει λίγο αργότερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε παραπονεθεί ότι η συμφωνία δεν έκανε αρκετά για να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, παρόλο που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Υποστήριξε επίσης ότι οι προμήθειες από την Ουκρανία δεν πήγαιναν στις φτωχότερες χώρες, αν και ο ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι στόχος της συμφωνίας ήταν η μείωση των τιμών μέσω της ενίσχυσης των προμηθειών στην παγκόσμια αγορά. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu