Τράπεζες

Παράνομη η σύμβαση της Mellon Technologies για τους εργαζόμενους που νοικιάζει στην Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα χρησιμοποιεί νοικιασμένους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση με την Mellon Technologies δεν αναγνώριζε υπερωρίες, αργίες κλπ.

Η εργολαβική σύμβαση της Εθνικής Τράπεζας με την εταιρεία Mellon Technologies, που προβλέπει τις εργασιακές σχέσεις νοικιασμένων εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται στην τράπεζα έγινε αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Και αποδείχθηκε παράνομη.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε πως η Mellon Technologies, η οποία είναι μία εταιρεία η οποία έχει μια εργολαβική σχέση και παρέχει εργαζομένους στη διεύθυνση λειτουργιών της Εθνικής Τράπεζας, έφερε μία τροποποιητική σύμβαση με αλλαγή του ωραρίου υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Το ωράριο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων ενώ είχε μειωθεί σε εφτάωρο το 2011 γιατί υπήρχε στόχος για εξοικονόμηση μισθών 700 εκατομμυρίων ευρώ, τώρα, ακριβώς επειδή έχει αυξημένες ανάγκες η τράπεζα, για να μην κάνει προσλήψεις, κάνει ξανά το εφτάωρο, οκτάωρο και δίνει μία αύξηση.

Τι προβλέπει, όμως, μέσα στη σύμβαση; Έχει, «προκλητικούς όρους» ακόμα και για το σημερινό εργασιακό πλαίσιο, καθώς λέει ότι οι μηνιαίες αποδοχές εμπερικλείουν υπερωρίες, υπερεργασία, αργίες, Κυριακές, νυχτερινή εργασία και ετοιμότητα προς εργασία. Έχει ρητά τον όρο «με την αμοιβή αυτή συμφωνείται ρητά ότι καλύπτεται κάθε τυχόν πρόσθετη μη συναφής εργασία και συνεπώς δεν οφείλεται γι’ αυτή την άλλη αμοιβή πέραν του ανωτέρου ποσού».

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε την όλη διαδικασία «κανονική παρανομία! Λέει ότι θα δουλεύεις υπερωρίες και δεν θα τις παίρνεις, γιατί προβλέπεται από τον μισθό που παίρνεις μέσα στη σύμβαση».

Ο ίδιος μίλησε και για ένα πρόβλημα με μεγαλύτερο βάθος. Οπως είπε «εδώ υποκρύπτεται μία εικονική υπερεργολαβία και στην πραγματικότητα όχι ανάθεση έργου, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι μέσω του Συλλόγου Δανειζόμενοι Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα. Και επιπρόσθετα από την προτεινόμενη σύμβαση απουσιάζει, όπως θα έπρεπε και έχει την υποχρέωση, η ανάλυση της μηνιαίας αντιμισθίας με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει ο εργαζόμενος ποιο τμήμα αφορά το βασικό μισθό, ποιο τα επιδόματα κλπ. Προφανώς αυτή η τακτική της «Mellon» εκθέτει και την ίδια την Εθνική Τράπεζα, που ανέχεται τέτοιες πρακτικές.»

Ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης απάντησε αρχικά ότι έθεσε τα ερωτήματα στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και του απάντησαν ότι δεν έχουν περιέλθει αιτήσεις διενέργειας εργατικής διαφοράς, ούτε έχουν κατατεθεί καταγγελίες από εργαζόμενους που να απασχολούνται ή να έχουν απασχοληθεί στην Εθνική Τράπεζα.

Ωστόσο, ζήτησε και τις δύο συμβάσεις, την παλιά και την  τροποποιητική. Και πράγματι διαπιστώθηκε ότι στην ενότητα «αποδοχές υπαλλήλου» αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι οι μηνιαίες αποδοχές περιλαμβάνουν και καλύπτουν τις υπερωρίες και κάθε τυχόν πρόσθετη μη συναφή εργασία και συνεπώς δεν οφείλεται γι’ αυτήν άλλη αμοιβή πέραν του ανωτέρω ποσού.

Και ο υπουργός παραδέχτηκε ότι είναι ένας ο όρος ο οποίος αντίκειται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως προβλέπεται στον ν.4020/1959 και συνεπώς απαγορεύεται ο καταλογισμός, συμψηφισμός υπερωριακής αμοιβής με υπέρτερες των νομίμων καταβαλλόμενες αποδοχές. Υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου η 274/1989.

Ο κ. Καραγκούνης συνέχισε λέγοντας, επιπλέον, εφόσον η πρόσθετη εργασία δεν είναι συναφής με την κύρια εργασία του μισθωτού, δηλαδή δεν είναι συνδεδεμένη από τη φύση της ή λόγω του τόπου και του χρόνου της παροχής της με τα κύρια καθήκοντά του, ο μισθωτός δικαιούται συμπληρωματικής αμοιβής, σύμφωνα με τις διατάξεις του αστικού κώδικα -είναι το άρθρο 659 επόμενα- η οποία ρυθμίζεται ανάλογα με το συμφωνημένο μισθό και τις ειδικές περιστάσεις, σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου 1129/51.

Οπότε με βάση τα παραπάνω η Ανεξάρτητη Αρχή λέει ότι η επιχείρηση κλήθηκε εντός δέκα ημερών να συμμορφωθεί και να επαναδιατυπώσει όσους όρους της σύμβασης εργασίας αντίκεινται σε διατάξεις εργατικής νομοθεσίας για το σύνολο των εργαζομένων, που απασχολούνται για λογαριασμό της συγκεκριμένης τράπεζας, οι οποίες θα προσκομιστούν στην επιθεώρηση εργασίας για τον επανέλεγχο της συμμόρφωσης και αν δεν το πράξει, όπως ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του κεντρικού τομέα Πειραιά –  για να απαντήσει και σε άλλο ερώτημα που διατύπωσε ο κ. Ηλιόπουλος – αν και όπως είπε θα γίνει περισσότερη συζήτηση μετέπειτα- η σύμβαση ή οποιοδήποτε συμφωνητικό μεταξύ της επιχείρησης και της συγκεκριμένης τράπεζας για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη σύμβασης εργολαβίας. Το δεύτερο που ζητήθηκε είναι οι συμβάσεις του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης που απασχολούνται για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας και τις τροποποιητικές αυτών, καθώς και τις επαναδιατυπωμένες συμβάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις εργατικής νομοθεσίας και τρίτον, εκκαθαριστικά αποδοχών του Αυγούστου 2024 ώστε να προκύπτει η ανάλυση της μισθοδοσίας. Ο έλεγχος αυτός, όπως ενημέρωσε τη Βουλή, είναι σε εξέλιξη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu