Διεθνή

Παραίτηση -βόμβα από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ

Αναπάντεχη κίνηση - «Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι πια ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά», δήλωσε

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Fine Gael. “Μετά από επτά χρόνια στην εξουσία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι πια ο καλύτερος άνθρωπος για αυτή τη δουλειά”, δήλωσε ο Βάραντκαρ σήμερα Τετάρτη σε μια συγκινητική ομιλία.

“Αποχωρώ με την πεποίθηση ότι το κόμμα και η χώρα βρίσκονται σε καλό σημείο”.

Η πολιτική βόμβα δεν θα οδηγήσει απαραιτήτως άμεσα σε νέες γενικές εκλογές, τις οποίες άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης επιθυμούν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2025.

Οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν μια δοκιμασία για την ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη υποστεί μια ήττα στο δημοψήφισμα, ταραχές στο Δουβλίνο και αυξανόμενες εντάσεις λόγω της μεγαλύτερης εισροής μεταναστών που έχει δει ποτέ η χώρα. Τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι εξακολουθεί να είναι ικανή να κυβερνήσει, προσπαθώντας παράλληλα να αποκρούσει το Sinn Fein.

“Γνωρίζω ότι, αναπόφευκτα, θα υπάρξουν εικασίες σχετικά με τον “πραγματικό λόγο” για την απόφασή μου”, ανέφερε ο Βαράντκαρ σε δήλωσή του.

Ο Βάραντκαρ ακολουθεί τα χνάρια άλλων πολιτικών ηγετών που αποχώρησαν απροσδόκητα πρόωρα, όπως η Τζακίντα Άρντερν της Νέας Ζηλανδίας και η Νίκολα Στέρτζον της Σκωτίας. Το κόμμα του, το Fine Gael, έχει χάσει δημοτικότητα πρόσφατα, ιδίως λόγω της οξείας κρίσης στέγασης της Ιρλανδίας και των ανησυχιών για τη μετανάστευση.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την απόρριψη των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν για την αλλαγή της ξεπερασμένης γλώσσας για τις γυναίκες και την οικογένεια στο Σύνταγμα, σε μια αιφνιδιαστική τροπή για την κυβέρνηση. Ο Βάραντκαρ δήλωσε ότι ως επικεφαλής της κυβέρνησης αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δύο ήττες.

“Ήταν καθήκον μας να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτές οι αλλαγές ήταν απαραίτητες και ωφέλιμες”, είπε. “Αποτύχαμε να το κάνουμε. Φυσικά πρέπει να το σκεφτούμε αυτό”. Η κίνησή του είναι απροσδόκητη παρά την ήττα.

Tι αφορούσαν τα δημοψηφίσματα

Η πρώτη ερώτηση, που τέθηκε στους Ιρλανδούς, αφορούσε τον ορισμό της οικογένειας και πρότεινε να διευρυνθεί πέραν του ορισμού ο οποίος βασίζεται στο γάμο, ώστε να συμπεριλάβει επίσης τις «σχέσεις με διάρκεια», όπως τα ζευγάρια που συζούν εκτός γάμου και τα παιδιά τους.

Η δεύτερη ερώτηση πρότεινε να απαλειφθεί μια ξεπερασμένη αναφορά στο ρόλο των γυναικών στο σπίτι, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν το καθήκον να φροντίζουν τα άλλα πρόσωπα που βρίσκονται κάτω από τη στέγη τους.

Μια νέα, ευρύτερη διατύπωση θα απέδιδε σε όλα τα μέλη της οικογένειας την ευθύνη να φροντίζουν το ένα το άλλο.

Γιατί οι Ιρλανδοί είπαν «όχι» στο διπλό δημοψήφισμα

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας απέρριψαν τις προτάσεις τις κυβέρνησης που προώθησε μέσω δύο δημοψηφισμάτων για την αλλαγή μερών του συντάγματος που αναφέρονται στην οικογένεια και το φύλο.

Όπως λένε, οι τροπολογίες είχαν κακή διατύπωση και οι ψηφοφόροι είπαν ότι είχαν μπερδευτεί. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τις ασάφειες και τα κενά, η πολιτεία δεν είχε προχωρήσει σε διευκρινίσεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει το «όχι».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu