Οικονομία

Παπαθανάσης: Χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 4 δισ. ευρώ για ΜμΕ

Μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 44% του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Συνεχίζεται η ενίσχυση των ΜμΕ από τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ύψους 2,3 δισ. ευρώ, πάνω από το 84% των πόρων του Ταμείου Δανείων και πάνω από το 90% των πόρων Ταμείου Εγγυήσεων κατευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 50 ατόμων ή/και έσοδα λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τόσο το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, όσο και το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) ΙΙΙ το Ταμείο Δανείων, προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκε μέσα σε ένα μήνα από την ενεργοποίησή του, στις αρχές του περασμένου μήνα. Πάντως το Ταμείο Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, παρέχει κυρίως κεφάλαιο κίνησης και επομένως οι απορροφήσεις του είναι σχετικά εύκολες.

Αλλά και στο Ταμείο Εγγυήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προχωρούν οι χρηματοδοτήσεις. Μέχρι σήμερα όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΑΤ, έχουν ζητηθεί δάνεια συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις εδώ είναι πιο δύσκολες, καθώς χρηματοδοτούνται κυρίως επενδυτικά σχέδια τα οποία απαιτούν τόσο χρόνο κατάρτισης από τον ενδιαφερόμενο, όσο και χρόνο αξιολόγησης από τις τράπεζες και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΤ Γιώργος Ζαββός, στην αγορά αυτή είναι διαθέσιμοι πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ οι οποίοι προορίζονται για τη χρηματοδότηση ΜμΕ. Εξ’ αυτών πάνω από το 50% προέρχονται από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.

Από την άλλη πλευρά, θετική αποδοχή έχουν και οι ενισχύσεις ΜμΕ αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων στις περιοχές ΔΑΜ. Όπως αναφέρθηκε από τον επικεφαλής του Τομεακού Προγράμματος ΔΑΜ Πελοπίδα Καλλίρη, τα πρώτα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) του έχουν καταρτιστεί εμφανίζουν υπερκάλυψη πάνω από 100% από τις ΜμΕ, ενώ χαμηλότερη είναι η κάλυψη για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τις προσκλήσεις με βάσει το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΓΑΚ) προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν 136 αιτήσεις συνολικού ύψους 392 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υπερκάλυψη 140%. Σχετικά με τις προσκλήσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη με βάσει τον κανονισμό De Minimis προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν 840 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 50,6 εκατ. ευρώ παρέχοντας υπερκάλυψη στο 101%.

Μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 44% του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και η υλοποίησή του συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, η στήριξη που δίνεται στις περιοχές ΔΑΜ είναι πολύ σημαντική και μάλιστα καθώς είναι το πρώτο πρόγραμμα ΔΑΜ στην Ε.Ε., βρίσκεται στο μικροσκόπιο όλης της Ευρώπης. Η στήριξη δε των περιοχών απολιγνιτοποίησης θα είναι σταθερή και συστηματική έτσι ώστε να μην υπάρξει παραγωγικό/εισοδηματικό κενό στις συγκεκριμένες περιοχές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu