Οι τιμές είχαν αρχίσει να αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό από τον Νοέμβριο
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα TTF ΄σημείωσαν άνοδο και επανήλθαν σε επίπεδα ανώτερα των 47 ευρώ η μεγαβατώρα. Η άνοδος αποδίδεται στις δηλώσεις του Πούτιν ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας για τη διατήρηση των ροών προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αφού και ο Ζελένσκι έχει αρνηθεί να συνεχιστεί η ροή μέσω της Ουκρανίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έφθασαν στα 47,88 ευρώ που είναι η μέγιστη τιμή από τις αρχές Δεκεμβρίου όταν είχαν βρεθεί στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές είναι και οι μέγιστες τρέχοντος έτους, αφού είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται ιδιαίτερα μετά τον Νοέμβριο όταν τα αποθέματα της Ευρώπης υποχωρούσαν με τον υψηλότερο ρυθμό εφέτος.
Ο Πούτιν είπε ότι θα ήταν αδύνατο να κανονιστεί μια νέα σύμβαση διαμετακόμισης πριν από το τέλος του έτους, όταν λήγει η τρέχουσα συμφωνία.
Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αέριο έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις για να διατηρηθεί η ροή του καυσίμου μέσω της Ουκρανίας, αλλά ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που στέλνει χρήματα στα ρωσικά ταμεία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Όπως έχουν τα πράγματα, δεν θα υπάρξει διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι συνομιλίες συνεχίζονται και δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, δεδομένου του ιστορικού τέτοιων ρυθμίσεων την τελευταία στιγμή κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαφορών μεταξύ των δύο κρατών.
Εάν η Ουκρανία λάβει οποιεσδήποτε προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση της ροής είναι έτοιμη να τις εξετάσει και να εγγυηθεί την «ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε. Γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις σε «διαφορετικά σχήματα», αλλά «όχι φυσικά με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν αναγνώρισε την Πέμπτη ότι οι διάφορες προτάσεις στο τραπέζι – που προβλέπουν Ουγγαρία, Σλοβακία, Τουρκία ή Αζερμπαϊτζάν να πάρουν τον έλεγχο του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας – είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν επειδή η Gazprom έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια που δύσκολα αλλάζουν.
Οι ροές σε κίνδυνο αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της ευρωπαϊκής ζήτησης. Αν και αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι της αγοράς, η απώλεια αυτών των όγκων θα ανάγκαζε τις χώρες να βασίζονται περισσότερο σε αγωγούς αερίου από τη Νορβηγία ή σε προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ.
Οι traders στην Ευρώπη παρακολουθούν στενά τις αποθήκες αερίου στην περιοχή, που τώρα έχουν πληρότητα κάτω από 75%.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν στα 47,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα. Το συμβόλαιο του Ιανουαρίου λήγει τη Δευτέρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πουλάει το ακίνητο στη Θεσσαλονίκη φθηνότερα από την αγορά πριν 28 χρόνια
- Πιερρακάκης με Θεοδωρόπουλο: Θα αξιοποιήσουμε τις προτάσεις του ΣΕΒ
- Δημοσκόπηση Marc: Καθαρά δεύτερη η Κωνσταντοπούλου με 13,7% – Η ΝΔ πρώτη με 26,5%
- New York Times: Η Amazon κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του TikTok
- Δένδιας στη Βουλή: Αυτά είναι τα 6 μέτρα διαφάνειας για τα εξοπλιστικά
- Παραδίδεται στην κυκλοφορία η Γέφυρα Χειμωνικού στην Κεφαλονιά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες περιμένοντας τους δασμούς Τραμπ
- Politico: Ο Μασκ αποχωρεί σύντομα από την κυβέρνηση Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις