Πως συνδέονται οι Illuminati με τις ''ρομαντικές απάτες''
Zoυν και βασιλεύουν οι απάτες μέσω mail για ”κληροδοτήματα” από τη Νιγηρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024, οι ερευνητές της Kaspersky ανίχνευσαν περισσότερες από 414.000 «νιγηριανές» απάτες μέσω email.
Τα email αυτά προσέλκυαν τα θύματα με οικονομικές προσφορές, ωθώντας τα να συμμετέχουν σε αλληλογραφία με σκοπό την εξαπάτησή τους. Τα πιο πρόσφατα περιστατικά που σχετίζονται με αυτή τη μέθοδο περιλαμβάνουν τις λεγόμενες «ρομαντικές απάτες», οι οποίες ζητούν αποζημίωση για δήθεν ταξιδιωτικά έξοδα, αλλά και απατεώνες που προσποιούνται τους εύπορους επενδυτές επιχειρήσεων ή και άλλους που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους Illuminati, μια μυστική οργάνωση από την εποχή του Διαφωτισμού.
Οι επονομαζόμενες «νιγηριανές απάτες» αποτελούν μια μορφή απάτης που απαιτεί από το θύμα να καταβάλει κάποια προκαταβολή, με τους απατεώνες να υπόσχονται μεγάλα χρηματικά ποσά, σημαντικές ευκαιρίες ή αποκλειστικά οφέλη. Η προκαταβολή ζητείται συχνά υπό τη μορφή τελών επεξεργασίας, νομικών εξόδων ή εξόδων μετακίνησης– προτού οι απατεώνες εξαφανιστούν τελικά με τα χρήματα. Η απάτη πήρε το όνομά της από τα αρχικά emails «νιγηριανής απάτης», τα οποία στάλθηκαν με τα ονόματα επιφανών και πλούσιων ατόμων από τη Νιγηρία. Με την πάροδο του χρόνου, το περιεχόμενο αυτού του είδους απάτης εξελίχθηκε, με τους κυβερνοεγκληματίες να εκμεταλλεύονται τρέχοντα γεγονότα και δημοφιλή trends για να κινήσουν το ενδιαφέρον των στόχων τους.
Οι εκδοχές της απάτης με προκαταβολή το 2024 περιλάμβαναν κοινά παραδείγματα απάτης (μήνυματα από δήθεν άρρωστα πλούσια άτομα) αλλά και ασυνήθιστες, πιο εξελιγμένες τακτικές. Ένα παράδειγμα αποτελούν οι προσφορές «ρομαντικής φιλίας», κατά τις οποίες το θύμα και ο απατεώνας έρχονταν σε επαφή και συνομιλούσαν online, αλλά όταν το θύμα ήταν έτοιμο να συναντηθούν από κοντά, ο “σύντροφός” τους έλεγε ότι χρειαζόταν οικονομική βοήθεια για να αγοράσει το απαιτούμενο εισιτήριο ή τη βίζα. Σε άλλες περιπτώσεις, ο απατεώνας έλεγε ότι ήθελε να στείλει ένα ακριβό δώρο στον σύντροφό του, αλλά ζητούσε από το θύμα να καλύψει τα έξοδα αποστολής, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα ταχυδρομικά τέλη.
Ευέλικτη μορφή απάτης
Είναι χαρακτηριστικό ότι «η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη» υπάρχει εδώ και χρόνια και παραμένει μία από τις πιο ευέλικτες μορφές διαδικτυακής απάτης. Οι απατεώνες μπορούν να παρουσιαστούν ως πραγματικά ή φανταστικά πρόσωπα — τραπεζίτες, δικηγόροι, επιχειρηματίες ή ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι — δημιουργώντας περίπλοκες ιστορίες για να χειραγωγήσουν τα θύματά τους. Αυτές οι απάτες δεν βασίζονται σε κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία, όπως άλλοι τύποι διαδικτυακών επιθέσεων μέσω email:
Αντίθετα, χρησιμοποιούν καθαρή κοινωνική μηχανική, παρασύροντας τα θύματα σε μεγάλες συνομιλίες ώστε να δημιουργήσουν μία αίσθηση εμπιστοσύνης και νομιμότητας. Αυτό που τις καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι η προσαρμοστικότητά τους, αφού οι απατεώνες συνεχώς τελειοποιούν τις τακτικές τους, εκμεταλλεύονται παγκόσμια γεγονότα και τάσεις, αλλά ακόμα και προσωπικές τραγωδίες ώστε να φανούν αξιόπιστοι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΠΑΣΟΚ για Τριαντόπουλο: «Πώς επέτρεψε μια έκνομη ενέργεια όπως το «μπάζωμα» στα Τέμπη;»
- Allianz: Σε σταθερή βάση το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα
- Σκυλακάκης με Παπαναστασίου για τις κυπριακές «ανησυχίες» στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
- ΔΥΠΑ: Περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στην “Ημέρα Καριέρας” την Παρασκευή, 7/2, στον Βόλο
- Eldorado Gold: Δεν βρίσκει εργατικά χέρια, μεταθέτει την παραγωγή στις Σκουριές για τα μέσα του 2026
- Aegean: Προχωρά σε νέες προσλήψεις σε διάφορες ειδικότητες
- Attica Bank: Εθελούσια έξοδος από 7 Φεβρουαρίου – Μέχρι και 260.000 ευρώ η εφάπαξ αποζημίωση
- ΕΣΑμεΑ σε Χατζηδάκη: Να διπλασιαστούν τα εισοδηματικά όρια ΑμεΑ στον εξωδικαστικό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις