Διεθνή

Πάνω από 30 εξαγορές πέτυχε φέτος ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας – 5 μεγάλα deal

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αναμένονταν ευρέως να αποτελέσουν βασικό θέμα στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία το 2022, όπως και έγινε. Οι πωλήσεις στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του 2021, χάρη στα προϊόντα για την Covid-19, τα καινοτόμα επώνυμα φάρμακα και τις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας που πραγματοποίησαν.

Εντωμεταξύ, έντεκα φάρμακα, που δημιουργούν πωλήσεις άνω των 5 δισ. δολ. ετησίως, πρόκειται να χάσουν την παγκόσμια προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους αυτή τη δεκαετία.

Παράλληλα, οι κλινικές αποτιμήσεις βιοφαρμακευτικών φαρμάκων και οι αποτιμήσεις πρώιμου εμπορικού σταδίου μειώθηκαν δραματικά κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 – μια τάση που κέρδισε δυναμική κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022.

Ποιες όμως είναι οι 5 μεγαλύτερες προσφορές συγχωνεύσεων και εξαγορών που μας απασχόλησαν τη φετινή χρονιά;

1. Amgen-Horizon

Η πρόσφατη εξαγορά της Horizon Therapeutics που εξειδικεύεται στις σπάνιες παθήσεις, από την Amgen, αντί του ποσού των 27,8 δισ. δολ. κατέχει την πρώτη θέση φέτος ως η ακριβότερη εξαγορά του κλάδου. Αυτή η αναβαθμισμένη συμφωνία προσφέρει στην Amgen ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας θυρεοειδικών οφθαλμικών παθήσεων, teprotumumab-trbw.

2. Pfizer-Biohaven

Η εξαγορά της Biohaven Pharma από την Pfizer που της κόστισε 11,6 δισ. δολ. είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή συγχωνεύσεων και εξαγορών του έτους στον κλάδο. Μέσω αυτής της εξαγοράς μεσαίου μεγέθους, η Pfizer κέρδισε το φάρμακο για την ημικρανία rimegepant, το οποίο αναμένεται να παίξει ζωτικό ρόλο στη μάχη της φαρμακοβιομηχανίας ενάντια σε μια σειρά από επερχόμενες λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχει να αντιμετωπίσει.

3. Pfizer-Global Blood Therapeutics

Η τρίτη πιο ακριβή εξαγορά του έτους είναι η συμφωνία της ειδικής στην δρεπανοκυτταρική αναιμία, Global Blood Therapeutics από την Pfizer, με το ποσό των 5,4 δισ. δολ. Η Pfizer πρόσθεσε το από του στόματος φάρμακο voxelotor στο ποικίλο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της.

Το Oxybryta προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολ. σε ετήσιες πωλήσεις στο αποκορύφωμά της. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη εσόδων θα εξαρτηθεί από την εμπορική απορρόφηση της ανάπτυξης ανταγωνιστικών θεραπειών με γονιδιακή επεξεργασία.

4. BMS-Turning Point Therapeutics

Η εξαγορά της Turning Point Therapeutics, από την Bristol Myers Squibb με το ποσό των 4,1 δισ. δολ. είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς. Αυτή η συμφωνία που έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά και που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, επικεντρώθηκε στην πειραματική υποψήφια θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα, τη ρεποτρεκτινίμπη.

Η Wall Street υπολόγισε ότι το repotrectinib θα αποφέρει κορυφαίες πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολ. ετησίως.

Η ρεποτρεκτινίμπη, με τη σειρά της, μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου των επερχόμενων λήξεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη θεραπεία αντικαρκινικής θεραπείας του Opdivo και του αντιπηκτικού Eliquis (που διατίθεται από κοινού με την Pfizer).

5. Amgen-ChemoCentryx

Η εξαγορά από την Amgen της ChemoCentryx τον περασμένο Αύγουστο, αντί του ποσού των 3,7 δισ. δολ. είναι η πέμπτη μεγαλύτερη συμφωνία φέτος. Η ώθηση πίσω από τη συναλλαγή ήταν το εγκεκριμένο από το FDA φάρμακο κατά των ουδετερόφιλων κυτταροπλασματικών αντισωμάτων που σχετίζεται με την αγγειίτιδα, του avacopan.

Υπήρξαν 31 συνολικές εξαγορές στη φαρμακοβιομηχανία το 2022.

Συγκριτικά, ο κλάδος σημείωσε 25 συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2021, 23 το 2020, 28 το 2019 και 16 το 2018, σύμφωνα με την Chimera Research Group.

Για το 2022, ο μέσος όρος μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων συμφωνιών ανέρχεται επί του παρόντος στα 10,5 δισ. δολ. Το 2021, ο μέσος όρος των συμφωνιών ήταν στα 6,4 δισ. δολ.

Αντίθετα, οι εξαγορές αυξήθηκαν στα 17,5 και 33,1 δισ. δολ. το 2020 και το 2019, αντίστοιχα. Το 2018, ο μέσος όρος των εξαγορών ανήλθε στα 7,8 δισ. δολ.

Εν ολίγοις, η φετινή δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών φαρμάκων χαρακτηρίστηκε από μια σημαντική άνοδο στον αριθμό των εξαγορών και μια μέτρια αύξηση του μέσο όρου του αντιτίμου.

Συμπερασματικά, αριθμητικά οι συμφωνίες αυξήθηκαν το 2022, ωστόσο δεν έχει φτάσει τα υψηλά επίπεδα των προσφορών του 2020 και του 2019.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu