Διεθνή

Πάνω από 16.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για εύρεση επιζώντων – Έκρηξη οργής κατά Ερντογάν

Μάχη με τον χρόνο εν μέσω παγετού και πανικού δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα σε Τουρκία και Συρία, με τον νεότερο απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 16.000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Τα σωστικά συνεργία στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν μέσα σε δριμύ ψύχος και σήμερα τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες.

Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, με τη βοήθεια ομάδων αρωγής και χωρών που έσπευσαν να στείλουν ομάδες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, ωστόσο τα χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια και οι πολικές θερμοκρασίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους. Τα σωστικά συνεργεία «χτενίζουν» τα χαλάσματα για επιζώντες, όμως δυστυχώς οι περισσότεροι που βρίσκονται είναι ήδη νεκροί και σε διαδικασία αποσύνθεσης.

Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων και πάνω από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύκτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα. «Τα παιδιά μας έχουν παγώσει» καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως έως και 23 εκατ. άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από τον σεισμό και στις δυο χώρες. Όπως γνωστοποίησε, κλιμακώνει την αντίδρασή του σε Συρία και Τουρκία επειδή οι ασθένειες που ήδη υπάρχουν –ιδιαιτέρως στη Συρία- θα ενταθούν στον απόηχο του σεισμού. Ο ΠΟΥ στέλνει ιατρικές ομάδες και τρεις πτήσεις με ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στις δυο χώρες.

«Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα», προσθέτει.

Στο χωριό Μπεσνάγια, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μάλικ Ιμπραΐμ σκάβει χωρίς σταματημό στα ερείπια, αναζητώντας 30 μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται όλοι στα συντρίμμια. Ήδη έχουν ανασυρθεί δέκα πτώματα. «Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια. Δεν έχω λέξεις, είναι μια καταστροφή. Οι αναμνήσεις μας θάφτηκαν μαζί τους, Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει ο 40χρονος άνδρας.

Καίνε παγκάκια για να ζεσταθούν

«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», προσθέτει. «Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Τετάρτη παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις. «Φυσικά υπήρχαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή», εκτίμησε.

Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής.

Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Χατάι, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των 12.873 νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον σεισμό του 1999, όταν σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Όμηροι της πολιτικής κατάστασης οι Σύριοι

Και ενώ χιλιάδες είναι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, οι υπηρεσίες αρωγής να ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, όπου περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι ήδη εξαρτώνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω του πολέμου. Χαρακτηριστικό είναι πως στη Συρία, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περισσότερους από 298.000 άστεγους από τον σεισμό.

Αν και η Τουρκία έχει λάβει τεράστια υποστήριξη και αρωγή από δεκάδες χώρες μετά τον σεισμό, η αποστολή βοήθειας στη Συρία γίνεται με λιγότερο ενθουσιασμό, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως τα θύματα στη Συρία μπορεί να γίνουν όμηροι της πολιτικής κατάστασης που έχει διχάσει τη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία.

Μετά τον σεισμό η κυβέρνηση της Συρίας έχει ενισχύσει τις εκκλήσεις για άρση των οικονομικών κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, που επιβλήθηκαν στη Συρία ώστε να πιεστεί το καθεστώς Άσαντ να εισέλθει σε μια πολιτικη διαδικασία ου θα μπορούσε να βάλει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο. Σημειώνεται πως ορισμένες από τις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον σεισμό ελέγχονται από την κυβέρνηση Άσαντ, άλλες από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, από Κούρδους αντάρτες και άλλες περιοχές από Σουνίτες ισλαμιστές μαχητές.

Έκοψαν την πρόσβαση στο Twitter!

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 περιφέρειες και έστειλε στρατό να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης, έφθασε χθες στην Καχραμανμαράς, πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Δευτέρας.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε «ελλείψεις» στην κυβερνητική αντίδραση, ενώ όπως έγινε γνωστό η κυβέρνησή του περιόρισε την πρόσβαση στο Twitter εν μέσω της εντεινόμενης οργής αναφορικά με την κρατική αντίδραση στον σεισμό.

Ορισμένοι χρήστες του μέσου απηύθυναν έκκληση στον Ίλον Μασκ για βοήθεια. Ο Μασκ σε ανάρτησή του στο Twitter είπε πως η τουρκική κυβέρνηση του είπε ότι οι αρχές θα σταματήσουν να μπλοκάρουν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το NetBlocks ανέφερε πως είχε εφαρμοστεί φιλτράρισμα της κίνησης σε επίπεδο παρόχου διαδικτυακών υπηρεσιών που απέτρεπε τους χρήστες του Twitter να έχουν πρόσβαση στο site. Η συγκεκριμένη αναφορά συνέπεσε με ισχυρισμούς χρηστών πως το Twitter δεν είναι προσβάσιμο στη χώρα, την ώρα που ο Ερντογάν ξεκινούσε την περιοδεία του στις περιοχής που επλήγησαν από τους σεισμούς.

«Δεν θέλω να δώσω στους προβοκάτορες ευκαιρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να τους δώσουν ευκαιρία… τώρα είναι η ώρα για ενότητα, για αλληλεγγύη», είπε.

Ο Ερντογάν ήδη δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Αν κάποιος είναι πρωτίστως υπεύθυνος για αυτό, είναι ο Ερντογάν», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). «Για πάνω από 20 χρόνια, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει προετοιμάσει τη χώρα για έναν σεισμό».

«Δεν θα αναγνωρίσουμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης αν υπάρξει κατάχρηση της εξουσίας που παρέχει», δήλωσε ο Γκιοκτσέ Γκιοκτσέν, αντιπρόεδρος του CHP. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο Ερντογάν αρχικά σνόμπαρε τους δημάρχους των πόλεων που διοικούνται από την αντιπολίτευση, εντός της ζώνης του σεισμού, και η κεντρική κυβέρνηση μπλόκαρε ένα κομβόι που έστειλε ο δήμος της Κωνσταντινούπολης (που ελέγχεται από το CHP) επειδή όλη η βοήθεια θα έπρεπε να συντονίζεται από την κρατική υπηρεσία αρωγής.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu