Δια Χειρός

Παναγιώτης Δράκος: Η ανάκαμψη θα έρθει από τις Ελληνικές Εισηγμένες Εταιρείες

O Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) κ. Παναγιώτης Δράκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο financialreport.gr αναλύει τις ευκαιρίες αλλά και τις αδυναμίες της Ελληνικής Χρηματαγοράς. Τονίζει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα αρκετών εταιριών το 2014 είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη πλησιάζει. Επισημαίνει ωστόσο, ότι για να έρθει η ανάπτυξη είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας όλων των κομμάτων, προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν κέρδη. Εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση θα πετύχει συμφωνία με τους εταίρους, διευκρινίζοντας εάν αυτό δεν συμβεί ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

 

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου

 

-Πώς κατά τη γνώμη σας διαμορφώνεται το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα;

Εάν δεν πετύχουμε συμφωνία θα βρεθούμε σε πολύ δυσάρεστη κατάσταση κι εκείνοι που θα απογοητευτούν περισσότερο θα είναι οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι περιμένουν αποτελέσματα κι αν δεν τα δουν θα επέλθει αποσταθεροποίηση. Πιστεύω όμως ότι τελικά θα κατορθώσει να προβεί σε συμφωνία η κυβέρνηση με τους εταίρους. Δύσκολα ένας Πρωθυπουργός θα αποφασίσει να κάνει ένα βήμα προς το γκρεμό.

 

-Πώς βλέπετε τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών το 2014 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος; Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη πλησιάζει;

Οι επιχειρήσεις που επέζησαν τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πλέον βρει το δρόμο τους. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά. Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται περισσότερες εταιρίες με κέρδη αλλά και άλλες εταιρίες να παρουσιάζουν μειωμένες ζημίες σε σχέση με το 2013. Η ανάπτυξη είχε ξεκινήσει από το τελευταίο 3μηνο του 2014 αλλά τώρα πάλι όλα έχουν μπει σε αναμονή. Πιστεύω όμως ότι η ανάπτυξη πλησιάζει.

 

-Με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας;

Με τη βασική αλλαγή της νοοτροπίας όλων των κομμάτων θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα πρέπει να αφεθούν ελεύθερες οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να σταματήσει η κριτική κατά του κέρδους. Το κέρδος είναι η υγεία των επιχειρήσεων που φέρνει την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα φέρει την αύξηση των προσλήψεων και τη μείωση της ανεργίας. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά πειράματα. Μόνο οι υγιείς επιχειρήσεις θα πάνε μπροστά σε μία ελεύθερη οικονομία.

 

-Η ανάκαμψη μπορεί να έρθει από τις Ελληνικές Εισηγμένες Εταιρείες;

Βεβαίως από αυτές θα προέλθει γιατί αυτές ξέρουν που βρίσκονται. Οι επόμενες επενδύσεις του εξωτερικού στην Ελλάδα θα στηρίζονται όλες σε ετεροδικία. Δύσκολα κάποια θα πιστέψει στο Ελληνικό Δίκαιο για να έρθει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Εννοώ δηλαδή ότι θα υπάρχει συμφωνία όλα τα θέματα να λύνονται σε δικαστήρια του εξωτερικού. Επενδύσεις άμεσες δεν θα γίνουν. Επενδύσεις θα γίνουν από τις ελληνικές εταιρίες. Οι ξένοι επενδυτές, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, για την ώρα τουλάχιστον, είναι εφήμεροι κερδοσκόποι.

 

-Ποιες κρίνετε ότι είναι οι μεγαλύτερες αδυναμίες της Ελληνικής Αγοράς;

Η επέμβαση του κράτους, ο Δημόσιος τομέας. Να πάψει το κράτος να εμποδίζει τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη. Η γραφειοκρατία και η παρέμβαση διάφορων τοπικών παραγόντων στις δράσεις των επιχειρήσεων είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια. Για το παραμικρό θέμα πρέπει να περάσεις από τα υπουργεία. Αυτά τα εμπόδια πρέπει να καταργηθούν και δεν είναι εύκολο. Και το δυστύχημα είναι ότι η νέα κυβέρνηση που υποτίθεται θα είχε νέα πρόσωπα, αντί αυτού, διόρισε στις διάφορες διοικητικές θέσεις κλειδιά όλους τους μη εκλεγέντες πολιτευτές. Κάτι που έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξάλλου, και γι αυτό και ο τόπος δεν πάει καλά. Ο Δημόσιος τομέας χρειάζεται κατάργηση όχι απλά αλλαγές.

 

-Έχει επιστρέψει ο Έλληνας επενδυτής στο Χρηματιστήριο; Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει την αφύπνιση Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών;    

Όχι, ο Έλληνας επενδυτής δεν έχει επιστρέψει στο Χρηματιστήριο και διστάζει να επιστρέψει διότι φοβάται, δεν ξέρει αν θα έχουμε Χρηματιστήριο μετά από 10 μέρες. Η προσέλκυση Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να γίνει μόνο όταν ξεκινήσει η ανάπτυξη με τους όρους που περιέγραψα. Απαραίτητο επίσης κίνητρο είναι να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και αν γίνεται χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές. Αλλά για να πέσει η φορολογία πρέπει να μειωθούν τα κρατικά έξοδα, διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι για να μειώνουμε τους φόρους να δανειζόμαστε συνεχώς, αφού αυτή τη στιγμή τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα.

 

-Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών σε συνδυασμό με το ευρύτερο κλίμα της ελληνικής οικονομίας μπορούν να αποτελέσουν αγοραστικές ευκαιρίες όταν αυτό βεβαίως βελτιωθεί;

Ναι, θα υπάρξουν τεράστιες ευκαιρίες όταν θα ρυθμιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα και αρχίσει να διαφαίνεται πρόοδος. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες εταιρίες είναι κάθετα υποτιμημένες και μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν πολύ ενδιαφέρουσα επένδυση μακροχρόνια.

 

-Ποιος είναι ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι εισηγμένοι σε αυτό, ενόψει της περιπέτειας που βιώνει όλη η οικονομική κοινωνία;

Το Χρηματιστήριο έχει αναπτύξει πάρα πολλά καινούρια εργαλεία. Οι εταιρίες αμοιβαίων κεφαλαίων, οι εταιρίες επιχειρηματικών επενδύσεων, οι εταιρίες ακινήτου περιουσίας και άλλα πολλά προϊόντα, τα οποία σε μία αγορά που δεν θα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Grexitμπορούν να αποτελέσουν ενδιαφέροντα όργανα για τους επενδυτές. Το Χρηματιστήριο παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, γιατί είναι αυτό που συμβάλλει στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στην άντληση των κεφαλαίων που απαιτούνται, αφού οι τράπεζες αδυνατούν αυτή τη στιγμή να συμμετέχουν.

 

-Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κερδοσκοπίας κατά κύριο λόγο από ξένους επενδυτές. Για παράδειγμα, είναι γνωστό, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε σειρά προστίμων για την περίοδο των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και για γενικότερες παραβάσεις του κώδικα χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας πάνω σ αυτήν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Πως μπορεί να θωρακιστεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο έναντι των κερδοσκόπων;

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει πολύ καλή δουλειά σε όλες τις περιπτώσεις παρανομίας. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν και άλλα πρόστιμα. Το θέμα των κερδοσκόπων είναι ένα δύσκολο θέμα, διότι η ρευστότητα είναι χρήσιμη να υπάρχει σε μία χρηματιστηριακή αγορά. Οπότε όταν οι κερδοσκόποι δίνουν ρευστότητα είναι κι αυτό ένα πλεονέκτημα. Όμως η κερδοσκοπία πρέπει να αποθαρρύνεται στις περιπτώσεις όπου οι μέτοχοι μετατρέπονται σε τζογαδόροι. Πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει ένα σύστημα σαν το γαλλικό, όπου ένας μέτοχος που είναι μέτοχος-επενδυτής κι όχι τζογαδόρος να μπορεί να επιβραβεύεται με κάτι παραπάνω, για παράδειγμα με διπλή ψήφο. Αυτό δεν έχει ακόμη έρθει στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά εάν εφαρμοστεί θα είναι πραγματικά μία αποθάρρυνση των τζογαδόρων, γιατί δεν θα έχουν το ίδιο δικαίωμα αγοράζοντας το πρωί και πουλώντας το μεσημέρι με αυτούς τους οποίους έχουν αγοράσει μετοχές από το προηγούμενο έτος και τις κρατούν.

 

-Πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα επαναπατρισμό των ελληνικών κεφαλαίων του εξωτερικού και επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες;

Οι Τράπεζες δεν ευθύνονται για τις ζημιές τους. Οι ζημιές ήταν κρατικές και επιβλήθηκαν στις τράπεζες με το έτσι θέλω. Αυτό τις έφερε στο σημείο να χρειάζονται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση της Ισπανίας η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν πέρασε στο χρέος της χώρας αλλά εγκρίθηκε να γίνει χρηματοδότηση απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό. Έτσι χρεωθήκαμε σαν ‘Έλληνες φορολογούμενοι το κόστος εξυγίανσης των τραπεζών, το οποίο κόστος το είχε δημιουργήσει το κράτος και όχι οι τράπεζες. Αυτό μαζί με την γενικότερη κρίση και την ανησυχία του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ οι καταθέσεις. Άρα οι τράπεζες σε αυτή τη φάση δεν είναι εκείνες που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Την ανάπτυξη μπορούν να τη χρηματοδοτήσει ο ιδιωτικός τομέας και το Χρηματιστήριο. Οι τράπεζες θα πρέπει να αγωνιστούν αφού ξεκινήσει η ανάπτυξη και αφού λυθούν τα προβλήματα. Τότε θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι καταθέσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu