Διεθνή

Πάμε σε de facto εμπάργκο του ρωσικού αερίου; Η ενημέρωση κυβερνήσεων και εταιρειών από την Κομισιόν για το «ρούβλι»

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα de facto εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέρει το Bloomberg, εξηγώντας πως οι δικηγόροι της ΕΕ συνέταξαν ένα προκαταρκτικό πόρισμα που καταλήγει πως ο μηχανισμός του Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλι θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που όριζε ότι οι «μη φιλικές» χώρες-αγοραστές του φυσικού αερίου της ανοίγουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέπει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου.

Η προκαταρκτική ανάλυση από το νομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπίστωσε ότι οι πληρωμές που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα θα παραβίαζαν τις κυρώσεις της ΕΕ, σύμφωνα με άτομο που επικαλείται το Bloomberg. Οι δικηγόροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν με την εκτίμηση της Κομισιόν, ανέφερε άλλη πηγή στο πρακτορείο.

Η Κομισιόν παρουσίασε την ανάλυση στα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν τις 150 εταιρείες που έχουν συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία, συνέχισε η πηγή του Bloomberg, προσθέτοντας ότι η ΕΕ σχεδιάζει να παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την κατάσταση σε χώρες και εταιρείες.

Χώρες όπως η Γερμανία εξακολουθούν να εξετάζουν εξονυχιστικά την αρχική εκτίμηση της ΕΕ ότι η απαίτηση του Πούτιν για το ρούβλι θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ολλανδία έχει υποδείξει στις ενεργειακές της εταιρείες να αρνηθούν το νέο σύστημα πληρωμών υπό το φως της νομικής ανάλυσης της ΕΕ. ​«Η ολλανδική κυβέρνηση συμφωνεί με το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Πολιτικής. «Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται στις ολλανδικές εταιρείες να συμφωνούν με αυτούς τους όρους», σημείωσε. 

Στο μεταξύ η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις ή προσαρμογές στο σχετικό διάταγμα, αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και οι εταιρείες θα προχωρήσουν στη συνέχεια.

Η Μόσχα αντλεί περίπου 1 δισ. ευρώ την ημέρα από την Ευρώπη από την ενέργεια, γεγονός που τη βοήθησε να «καλυφθεί» από τις επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ.

Εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει την απειλή της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε αγοραστές που δεν συμμορφώνονται με τους όρους της, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ΕΕ, η οποία προμηθεύεται το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

Η ΕΕ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας καθώς συμβιβάζεται με την τεράστια δύναμη που έχει η Μόσχα για την ασφάλειά της, αλλά η μετάβαση θα πάρει χρόνο. Η ΕΕ εργάζεται για το έκτο πακέτο κυρώσεων της, αλλά οι συζητήσεις για τη στόχευση της ρωσικής ενέργειας είναι δύσκολες με δεδομένη την ενεργειακή εξάρτηση.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu