Διεθνή

Πακιστάν: Έκαψαν εκκλησίες και σπίτια Χριστιανών για το «έγκλημα της βλασφημίας»

Οι βανδαλισμοί ή ακόμη και απαγχονισμοί Χριστιανών για το «έγκλημα της βλασφημίας» δεν είναι νέο φαινόμενο στη χώρα - Τι ακριβώς συμβαίνει

Εκκλησίες και σπίτια Χριστιανών στις φλόγες, απειλές και βανδαλισμοί. Οι εικόνες αυτές επικρατούν στην Παντζάμπ, την πλέον πυκνοκατοικημένη επαρχία του Πακιστάν τα τελευταία 24ωρα, ύστερα από κατηγορίες για «βλασφημία κατά του Κορανίου και του Ισλάμ. Τέτοιου είδους ενέργειες κατά μειονοτικών χριστιανικών κοινοτήτων δεν είναι νέο φαινόμενο στη χώρα.

Η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι κάηκαν 8 εκκλησίες,  χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «θλιβερή και ντροπιαστική». Σύμφωνα με αστυνομική αναφορά που έλαβε το CNN, δύο Χριστιανοί άνδρες κατηγορήθηκαν από την τοπική αστυνομία στην πόλη Τζαρανγουάλα, με το σκεπτικό της «βεβήλωσης του ιερού Κορανίου και της κακοποίησης του Προφήτη Μωάμεθ». Η έκθεση ανέφερε ότι οι άνδρες είχαν κρατηθεί σύμφωνα με τους νόμους περί βλασφημίας του Πακιστάν.

Οι νόμοι περί βλασφημίας των Χριστιανοί

Πακιστάν: Εκαψαν εκκλησίες, σπίτια και Βίβλους σε χριστιανικό οικισμό | Protagon.gr

Οι χριστιανικές κοινότητες του Πακιστάν στοχοποιούνται τακτικά με τους αυστηρούς νόμους περί βλασφημίας της χώρας, με οργανώσεις δικαιωμάτων να σημειώνουν στο CNN πως διαχρονικά οι νόμοι αυτοί χρησιμοποιούνται για να εκδιώξουν τις μειονότητες και να τις απομονώσουν από τη δημόσια ζωή.

Ο Γιασίρ Ταλίμπ, ο οποίος εργάζεται για το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης και βρισκόταν στην πόλη την ώρα του συμβάντος, είπε ότι ένα πλήθος βανδάλισε και πυρπόλησε το σπίτι ενός Χριστιανού που κατηγορείται για βλάσφημα σχόλια κατά του Ισλάμ.

Πολλές εκκλησίες, όπως η Καθολική Εκκλησία της πόλης, η Εκκλησία του Στρατού της Σωτηρίας και η Εκκλησία της Πεντηκοστής, επίσης βανδαλίστηκαν και πυρπολήθηκαν, είπε ο Ταλίμπ στο CNN.

Παρέμβαση του στρατού

Πακιστάν: Όχλος μουσουλμάνων πυρπόλησε εκκλησίες - Ένοπλοι φρουρούν χριστιανούς πολίτες | ΣΚΑΪ

Οι τοπικές αρχές ζήτησαν την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου και της τάξης, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ευαίσθητη και ευάλωτη».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν καταδίκασε τη βία, γράφοντας σε ανάρτησή του στο X (Twitter) ότι «θα ληφθούν αυστηρά μέτρα εναντίον εκείνων που παραβιάζουν το νόμο και στοχεύουν μειονότητες».

Ο Επίσκοπος της Εκκλησίας του Πακιστάν, Αζάντ Μάρσαλ, δήλωσε ότι «οι επίσκοποι, οι ιερείς και οι λαϊκοί της χώρας είναι βαθύτατα πληγωμένοι» από τα γεγονότα.

«Οι και οι Χριστιανοί έχουν βασανιστεί και παρενοχληθεί έχοντας κατηγορηθεί ψευδώς», έγραψε ο Μάρσαλ στο X, καλώντας για «δικαιοσύνη και δράση» από τις αρχές επιβολής του νόμου και το νομικό σύστημα.

Αντιδράσεις από την Ε.Ε.

Η Ριίνα Κιόνκα, πρέσβειρα της ΕΕ στο Πακιστάν, χαρακτήρισε τις αναφορές «ανησυχητικές».

«Ο βαθμός στον οποίο οι μειονότητες μιας κοινωνίας αισθάνονται ασφαλείς, στο Πακιστάν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μέτρο σεβασμού για το κράτος δικαίου, για την ανοχή της διαφορετικότητας, μια βασική αξία της ΕΕ», έγραψε στο X on Τετάρτη.

Διώξεις και απαγχονισμοί: Τι έχει συμβεί στο παρελθόν

Το Πακιστάν είναι μεταξύ των χωρών όπου η βλασφημία είναι έγκλημα που τιμωρείται με θανατική ποινή.

Το 2013, περισσότερα από 100 σπίτια χριστιανών πυρπολήθηκαν από αγανακτισμένους μουσουλμάνους στην κοινότητα Badami Bagh της Λαχώρης, αφού η αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο άνδρα που κατηγορείται ότι μίλησε κατά του προφήτη Μωάμεθ.

Τρία χρόνια νωρίτερα, μια μητέρα πέντε παιδιών από το Παντζάμπ καταδικάστηκε για βλασφημία και καταδικάστηκε σε απαγχονισμό, αφού κατηγορήθηκε για βεβήλωση του ονόματος του προφήτη Μωάμεθ.

Η Asia Bibi απελευθερώθηκε από την ποινή του θανάτου το 2018, αφού κέρδισε την έφεσή της κατά της καταδίκης και της θανατικής ποινής.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu