Public Eye

Painting black…

Πολλοί ρωτούν, μέχρι πότε θα κρατήσει όλη αυτή η ζοφερή εικόνα στην ελληνική οικονομία. Οκτώ διαπιστώσεις δείχνουν μια μάλλον ζοφερή προοπτική.

1)Αδύναμη ανάπτυξη που θα είναι εμφανής και το 2022 αλλά και το 2023.

Μάλιστα θα υπάρξουν και τρίμηνα όπου η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση, αυτό προσδιορίζεται στο α΄ τρίμηνο του 2023.

Τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανακάμψουν αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, ένας τομέας απάτης, όπου οι απατεώνες είναι ο κανόνας είναι η νυχτερινή ζωή όπου η φοροδιαφυγή φθάνει το 80%…

2)Το 2023 στο βασικό σενάριο θα διεξαχθούν εκλογές, η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για την οικονομία.

Η οικονομία έχει τα μαύρα της τα χάλια και ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Νέα Δημοκρατία κατάφεραν να δώσουν πειστικές απαντήσεις και λύσεις. Θα δώσει η… απλή αναλογική και οι κυβερνήσεις συνεργασίας;

3)Ο πληθωρισμός ως φαινόμενο νομισματικό και δημοσιονομικό θα παραμείνει σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής οικονομία όλο το 2023 αν και έως το τέλος του 2022 αναμένεται να κορυφωθεί αλλά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί το 2023 πάνω από το 5,8% με 6% σε μέσους όρους και θα υποχωρήσει από το 2024 αλλά όχι στα επίπεδα του 2019 ή 2020.

4)Οι αποδόσεις των ομολόγων νομοτελειακά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα π.χ. στην Ελλάδα στην ζώνη άνω του 4%.

Παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα επιχειρήσει να δει ξανά το 5% στις αποδόσεις…

5)Σε αντίθεση με τις πολιτικές προσδοκίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια για να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.

H πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης είναι μια πολιτική απάτη.

Μια χώρα με χειρότερο δημόσιο χρέος, επιβράδυνση στην οικονομία, χειρότερα ελλείμματα και χειρότερο πληθωρισμό και με την ΕΚΤ να έχει αγοράσει 39 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε σύνολο 82 δισ. ευρώ που είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα, δεν μπορεί να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.

Και εάν αυτό συμβεί θα είναι πολιτικά χειραγωγούμενη απόφαση (έχουμε πρόσφατη από οίκο…).

Όσο η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ κάπως επιβιώνει αν και η πρόσφατη κρίση απέδειξε ότι η ελληνική οικονομία είναι τραγικά υποβαθμισμένη.

Η πτώση των τιμών των ομολόγων και η άνοδος των αποδόσεων ως φαινόμενο πριν την παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν εντυπωσιακή…

Τα ελληνικά ομόλογα είναι για τα σκουπίδια…

6)Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο – άρα και χειρότερο – που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Παρά το PSI+ παρά το haircut στα ομόλογα, την καταστροφή των ομολογιούχων και των τραπεζών τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Με χρέος 394,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος και παρ΄ ότι 255 δισ. ευρώ προέρχεται από θεσμούς συνεχίζει να είναι μη βιώσιμο.

Απόδειξη ότι η Ελλάδα εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο 4,26% με 4,30% όταν από τον ESM έχει δανειστεί στο 0,80% δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού της αγοράς είναι 5 φορές υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ενώ το ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,8% με μέγιστο 3% για το 2022.

7)Το ελληνικό χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της οικονομίας και όταν η οικονομία έχει τα μαύρα της τα χάλια, το χρηματιστήριο αργοσβήνει.

Η ελληνική οικονομία είναι αδύναμη, θα περιέλθει και σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, δηλητηριασμένη από τα ελλείμματα, ουσιαστικά τα 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καούν χωρίς καμία επίδραση στην εθνική οικονομία και στους βασικούς αριθμοδείκτες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει στις 815 μονάδες με υψηλό έτους 974 μονάδες.

Τα υψηλά έτους τα έχουμε δει και πλέον ο νέος καθοδικός στόχος είναι οι 780 μονάδες με προοπτική τις 750 και τελικά τις 700 μονάδες.

Η πιθανότητα να δούμε τις 750 μονάδες έχει φθάσει στο 80% με τάση περαιτέρω αύξησης.

8)Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι ζοφερή.

Ας σκεφθούμε ότι εμφανίζουμε και αυτές τις μέτριες επιδόσεις έχοντας πάρει 31 δισ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ταυτόχρονα 39 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων τα κατέχει η ΕΚΤ. Τρέλα…

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πέταξε στο καλάθι των άχρηστων 44 δισ. ευρώ δήθεν για να στηρίξει την οικονομία εν μέσω πανδημίας αλλά πολλά εξ αυτών κατέληξαν σε «γνωστούς» για τη νοοτροπία και πρακτική και όχι σε σοβαρούς επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα δεν βελτιώθηκε δομικά με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα μνημονιακά και μετά χρόνια και συνεχίζει, με βαριές πολιτικές αλλά και επιχειρηματικές ευθύνες, να πορεύεται με λογιστικά τρικ και αλχημείες εξαπατώντας τους Έλληνες και τις διεθνείς αγορές. Το ως πότε, κοντός ψαλμός…

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu