Η πανδημία COVID-19 προβλέπεται επί του παρόντος να προκαλέσει τη χειρότερη παγκόσμια ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η οικονομική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη.
Η παγκόσμια ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1965, ενώ οι λιανικές δαπάνες και η ζήτηση πετρελαίου έχουν επίσης μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
Οι τρέχουσες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια ύφεση του κορωνοίού (COVID-19) θα είναι η βαθύτερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις περισσότερες οικονομίες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση στην κατά κεφαλήν παραγωγή από το 1870.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η παγκόσμια οικονομία έχει βιώσει 14 παγκόσμιες υφέσεις από το 1870: το 1876, 1885, 1893, 1908, 1914, 1917-21, 1930-32, 1938, 1945-46, 1975, 1982, 1991, 2009, και 2020.
Η ύφεση που προκάλεσε ο COVID- 19 θα είναι η βαθύτερη από το 1945-46 και περισσότερο από διπλάσια από την ύφεση που σημειώθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση 2007-09.
Το 2020, το υψηλότερο μερίδιο των οικονομιών θα παρουσιάσει συρρίκνωση στο ετήσιο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) από το 1870.
Το μερίδιο θα είναι περισσότερο από 90% υψηλότερο από το ποσοστό στο ύψος της Μεγάλης Ύφεσης του 1930-32.
Το 2020, πολλοί δείκτες παγκόσμιας δραστηριότητας αναμένεται να καταγράψουν τις πιο έντονες συρρικνώσεις των τελευταίων έξι δεκαετιών.
Ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών έχει δει μια σχεδόν ξαφνική διακοπή, που αντικατοπτρίζει τόσο τις ρυθμιζόμενες όσο και τις εθελοντικές μειώσεις στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τη μόλυνση.
Εν μέρει λόγω της άνευ προηγουμένου αποδυνάμωσης των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες, το παγκόσμιο εμπόριο και η κατανάλωση πετρελαίου θα σημειώσουν πτώση ρεκόρ φέτος και το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας πιθανότατα θα ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1965.
Η κατανάλωση πετρελαίου συνήθως μειώνεται κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης.
Η προηγούμενη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου συνέβη το 1980-82, όταν η κατανάλωση μειώθηκε κατά 9% από την αιχμή της το 1979.
Το ξέσπασμα του COVID-19 και τα ευρύτατα μέτρα που απαιτούνται για την επιβράδυνση της προόδου της έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση στη ζήτηση του πετρελαίου.
Επίσης, οδήγησε σε αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου και, τον Μάρτιο, την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά ένα μήνα.
Η παγκόσμια ύφεση COVID-19 είναι μοναδική από πολλές απόψεις, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Θα είναι η πιο σοβαρή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αναμένεται να προκαλέσει πτώση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο μεγαλύτερο μερίδιο των οικονομιών από το 1870.
Συνδέεται επίσης με την άνευ προηγουμένου αποδυνάμωση σε πολλούς δείκτες παγκόσμιας δραστηριότητας, όπως οι υπηρεσίες και η ζήτηση πετρελαίου, όπως καθώς και μειώσεις του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε όλες τις περιοχές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- FAZ: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας
- Μ. Ηλιόπουλος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Η ΑΕΚ θα μας ενώνει για πάντα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Όλα έτοιμα για την εκλογική διαδικασία αύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου
- ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα για τη μείωση του claw back
- Καταστράφηκε με καύση πάνω από 1 τόνος ναρκωτικών ουσιών
- Ουκρανία: Ραγδαία προέλαση των Ρώσων, καταρρέει η γραμμή άμυνας στο Κουρσκ
- Ανδρουλάκης: «Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές, αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά»
- «Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη – Οι βασικές αρχές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις