Πολιτική

Πάει για κίνηση «ματ» η Τουρκία: «Ακυρώνει» την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου – «Ναι» από Αθήνα σε συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν

Ακόμα ένα θέμα στο τραπέζι της ελληνοτουρκικής έντασης επιχειρεί να βάλει η Τουρκία σε μια προσπάθεια να διευρύνει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη φορά, η Τουρκία επιχειρεί να ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ «ξαναζεσταίνοντας» το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μάλιστα, στην Τρίπολη της Λιβύης έχει μεταβεί το μισό υπουργικό συμβούλιο με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, να κάνει και σχετική ανάρτηση στο twitter.

Κι όλα αυτά λίγες μόλις ημέρες πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα στις (6-7/10/2022), όπου το παρών θα δώσουν τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται «ανοιχτή» σε συνάντηση των δύο ηγετών σε περίπτωση που το επιδιώξει η Άγκυρα.

Nέο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποίησε τη Δευτέρα (3/10/2002) υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter, χωρίς να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες της συμφωνίας. Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Αλ Νταμπαϊντά. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» γνωστοποίησε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Άγκυρα στην εν λόγω αποστολή στη Λιβύη, είναι το γεγονός ότι σε αυτή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, και Εμπορίου Μεχμέτ Μουσχ, καθώς επίσης ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Ολτούμ και ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Στον αντίποδα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα διαμηνύουν ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Σύνοδος της Πράγας

Στην Πράγα θα διεξαχθούν δύο σημαντικές σύνοδοι: η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την 6η Οκτωβρίου και η άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 7η Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος, η τσεχική δημοκρατία δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η διαδικασία κατά τη συνεδρίαση και αν θα λάβουν το λόγο όσοι ηγέτες το ζητήσουν ή θα υπάρξουν μόνο χαιρετισμοί των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε περίπτωση, όμως, που παρέμβουν οι ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να εκθέσει την κλιμάκωση της επιθετικότητας από την Τουρκία παρουσιάζοντας το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων που εκδηλώνεται σε καθημερινή βάση σε επίπεδο δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών και παράνομων ενεργειών.

Στην ίδια αίθουσα αναμένεται να βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση των Βρυξελλών.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν έχει την… ευκαιρία να ανέβει στο βήμα, θεωρείται δεδομένο ότι θέσει την τουρκική προκλητικότητα κατά τις διμερείς επαφές.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από Ακάρ

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας επιμένοντας στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Ο Ακάρ υποστηρίζει επικαλούμενος την ανάγνωση που κάνει η Τουρκία στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισιών ότι «το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισιών προβλέπουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για τα νησιά που περιλαμβάνονται σε αυτές. Δεν μπορεί να εξοπλίζεις αυτά τα νησιά. Αν το κάνεις, τότε σημαίνει ότι αποχωρείς από αυτές τις συμφωνίες».

Παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα για λειτουργία «στρατοπέδου τρομοκρατών» στο Λαύριο, κατηγορία την οποία έχει επανειλλημένως διαψεύσει η Ελλάδα. «Ωστόσο γεγονότα, βίντεο, φωτογραφίες, δηλώσεις και έγγραφες δεν το κάνουν αυτό. Οι Έλληνες πολιτικοί λένε ψέματα με κάθε ευκαιρία. Προσπαθούν να δυσφημίσουν την Τουρκία. Αυτό είναι κάτι σαν αρρώστια τώρα. Το όνομά της στην ιατρική βιβλιογραφία είναι “μυθομανία”. Τους εύχομαι περαστικά».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κατηγόρησε -εκ νέου- την Ελλάδα για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» προσθέτοντας ότι «καταγγείλαμε τις συμπεριφορές αυτές στο ΝΑΤΟ και αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) είπαν “δεν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για τουρκικό αεροπλάνο”. Γελάει ο κόσμος με αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα λέει «ναι» σε συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική πλευρά δηλώνει ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώρια της Συνόδου στην Πράγα, αν και πρόκειται για ένα σενάριο που φαντάζει απίθανο.

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο της διπλής συνόδου στην Πράγα (Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

«Αν ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα την αξιολογήσει με θετική διάθεση», αρκέστηκε να πει ο κ. Οικονόμου, καθώς εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η παρουσία του ίδιου του προέδρου Ερντογάν στη Σύνοδο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να τεθεί το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu