Πρόωρη η συζήτηση για τετραήμερη εργασία, είπε
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου έδωσε παραδείγματα μιλώντας στην ΕΡΤ για το πότε αρχίζει ο υπολογισμός του επιπλέον χρόνου κάθε τριετίας και εκτιμά ότι η αύξηση στην προσωπική διαφορά θα είναι 3,5%. Επίσης προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση για «ξεμπλοκάρισμα» των εκκρεμών συντάξεων.
«Ο νόμος ως προς το πότε θα πληρωθούν αυτές οι τριετίες παραμένει έτσι όπως ήταν. Δηλαδή είναι όταν επί τέσσερα τρίμηνα η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Όμως αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα αρχίσει να γίνεται το υπολογισμός του επιπλέον χρόνου από τώρα. Γιατί ο αρχικός νόμος εκείνο που έλεγε είναι ότι θα αρχίσει να υπολογίζεται από τη στιγμή που έχουμε πτώση της ανεργίας κάτω του 10%. Δεν είμαι μάγος, αλλά οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου δείχνουν πτώση σε ενάμιση με δύο χρόνια», είπε ο υφυπουγός, απαντώντας και σε ερώτηση για όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το θέμα.
Πώς θα γίνεται η καταβολή – Πόσους αφορά
«Με τον κατώτατο μισθό αμείβεται ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού. Οπότε υπολογίζουμε ότι το μέγιστο είναι περίπου το ένα τέταρτο του των αμειβομένων της μισθωτής εργασίας. Αρκετοί από αυτούς που έχουν ήδη αυτές εδώ τις τριετείς κατοχυρωμένες, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν μπει σχετικά πρόσφατα στην αγορά εργασίας και δεν επηρεάζονται.
Για παράδειγμα, από τη στιγμή που θα πέσει η ανεργία στο 10%, δηλαδή θα συμπληρωθούν αυτά τα τέσσερα τρίμηνα ,το οριακό σημείο είναι σε δυόμιση χρόνια. Μετά από έξι μήνες κατοχυρώνεται η πρώτη τριετία. Ο κ. Τσακλόγλου διέψευσε για μία ακόμη φορά δημοσίευματα σύμφωνα με τα οποία «οι τριετίες είναι υπό αίρεση αν δεν επιβεβαιωθεί η πορεία μείωσης της ανεργίας κάτω από το 10%.
«Ετσι όπως πηγαίνει η οικονομία μας και με τις προβλέψεις που μας δίνουν και οι διεθνείς οίκοι και οι διεθνείς οργανισμοί, υπολογίζουμε ότι σε ενάμιση με δύο χρόνια θα έχουμε φτάσει εκεί. Άπαξ και το πιάσεις στα 4 τρίμηνα το 10% από κει κλειδώνει.
Εκείνο που ελπίζουμε είναι ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοια ποσοστά ανεργίας πάνω από 10%, το οποίο πραγματικά τα είδαμε μόνο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πρόσθεσε.
Αρκετά από τα αιτήματα τα οποία υπέβαλε η ΓΣΕΕ συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο
«Είχαμε συναντήσεις με όλους και με την ΓΣΕΕ είχαμε μια αναλυτική συζήτηση μαζί τους. Η διαδικασία η οποία είναι και στη δημόσια διαβούλευση και στις επιτροπές, είναι ακριβώς για να βρεθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις
Πρόωρη η συζήτηση για τετραήμερη εργασία
Σε μία χώρα που ακόμα έχει ανεργία πάνω από το 10% νομίζω ότι είναι πρόωρη η συήτηση για τετραήμερη εργασία χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Νομίζω ότι με το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ελπίζουν, όχι να φοβούνται. Γενικά, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες αυτό το πράγμα το οποίο βλέπουμε είναι μια ταχύτατη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.. Ταυτόχρονα βλέπουμε και κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Βλέπουμε να αυξάνεται όχι μόνο το προσδόκιμο της επιβίωσης, αλλά το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης. 65άρης σήμερα δεν μοιάζει με ένα 65 πριν από 40- 50 χρόνια. Είναι πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι επιθυμούν να δουλέψουν. Στην Ελλάδα αυτό το πράγμα που είχε γίνει με το νόμο Κατρούγκαλου ήταν ότι αυτό ήταν σχεδόν απαγορευτικό. Με το νόμο Βρούτση αυτό εδώ άλλαξε και πήγε στο 30%, Δηλαδή έμεινε στο μισό. Αλλά και πάλι υπήρχε κάτι το οποίο είτε ήταν ανορθολογικό. Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε εμείς είναι ότι πρώτα τη σύνταξή τους θα τη λαμβάνουν ολόκληρη και θα υπάρχει ένας μη αντανταποδοτικός πόρος πάνω στα εισοδήματα τα οποία θα έχουν είτε από αυτοαπασχόληση είτε από μισθωτή εργασία και θα έχει και ένα πλαφόν αυτό το οποίο θα είναι το δεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης. Από τις αναλύσεις που κάναμε, ας πούμε για παράδειγμα με τους υφιστάμενους εργαζόμενους συνταξιούχους, παραπάνω από το 98% τους συμφέρει αυτό
Προσωπική διαφορά και αυξήσεις συντάξεων
Ήδη το ένα τέταρτο των δικαιούχων έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά. Και αυτό πιστεύουμε ότι με τις αυξήσεις των συντάξεων θα συνεχιστεί. Εκείνο το οποίο έχει πει η κυβέρνηση είναι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους θα δώσουμε κάποιο εφάπαξ επίδομα ανάλογα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού στο τέλος της χρονιάς και θα καταβληθεί στα άτομα τα οποία δεν θα πάρουν αυξήσεις στη σύνταξή τους, είπε ο υφυπουργός.
Η εκτίμηση μου είναι ότι θα πρέπει να είναι γύρω στο 3,5% η αύξηση, πρόσθεσε.
Εκκρεμείς συντάξεις Νομοθετική ρύθμιση για ξεμπλοκάρισμα
Νομίζω ότι πάμε πολύ καλά, είπε οκ. Τσακλόγλυ ως προς τις εκκρεμείς συντάξεις. «Αυτό που έχει μείνει είναι οι περιπτώσεις στις οποίες πραγματικά έχει κάνει ειδικά συνεργεία ο ΕΦΚΑ για να τις βλέπει μία προς μία. Σύντομα θα φέρουμε μία νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεμπλοκάρει και αυτό
Δεν χάνεται κανένα ένσημο, τόνισε ο υφυπουργός.
«Ό,τι έχει καταβληθεί κανονικά μετράει για το συντάξιμου του αντίστοιχου του μισθού». Μέχρι τώρα αυτό το οποίο δεν επιτρεπόταν ήταν να έχεις δύο εργοδότες για μισθωτή απασχόληση. Και γνωρίζετε ότι πάρα πολύς κόσμος εν αγνοία του δούλευε σε δύο εργοδότες χωρίς
«Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια αύξηση της ασφαλιστικής αποταμίευσης. Παλαιότερα υπήρχαν και πάλι κλάσεις. Η διαφορά με το τώρα είναι το ότι μετά από ορισμένα χρόνια ήσουν υποχρεωμένος να φύγεις από την κατώτατη κλάση και να πας σε υψηλότερη κλάση. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι μονομερώς. Δηλαδή σίγουρα θα διαβουλευτεί με τους αντίστοιχους κλάδους και θα δούμε τι θα γίνει».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΕ: Οριακή αύξηση 1,1% στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Οκτώβριο
- Κυρανάκης: Στον Αρειο Πάγο σήμερα 22/11 για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις