Επιχειρήσεις

Π. Μονεμβασιώτης (Βενέτη): Τα 10 εκατ. επένδυση για τα Παγωτά Δωδώνη και οι προβλέψεις για νέα κρίση

Ο επικεφαλής της εταιρείας Φούρνοι Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης

Η διαφορά ανάμεσα στο ''φρέσκο'' και το φυσικό γάλα

Ήταν το 1984, σαράντα χρόνια πριν δηλαδή, όταν ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Φούρνοι Βενέτη εργαζόταν στο κατάστημα Δωδώνη στην οδό Ερμού στο Μαρούσι ως νεαρός, τότε, πωλητής.

Τότε ίσως δεν φαντάζονταν ότι 40 χρόνια μετά, η δική του εταιρεία θα εξαγόραζε την επιχείρηση Παγωτά Δωδώνη, η οποία εν έτει 2024 γυρίζει σελίδα και βρίσκεται σε ένα νέο μονοπάτι μετά από τα σημαντικά προβλήματα του κοντινού παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη επρόκειτο για μια διαδικασία που κράτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 32 μήνες, μετά την ανάδειξη της εταιρείας Φούρνοι Βενέτη ως προτιμητέου επενδυτή για την Παγωτά Δωδώνη, το 2021 μετά την υπαναχώρηση της Ελγέκα, λίγους μήνες μετά τον διαγωνισμό του 2021.

Στα χέρια του Βενέτη η εταιρεία αλλάζει πρόσωπο και logo, καθώς προσθέτει ένα αρνάκι και μια αγελάδα σε αυτό, σηματοδοτώντας το “φυσικό γάλα” με το οποίο παρασκευάζονται τα προϊόντα Δωδώνη. “Θέλουμε να διαφοροποιηθούμε από το φρέσκο γάλα, το οποίο μπορεί να είναι φρέσκο, προερχόμενο από γάλα σε σκόνη και να δείξουμε στον καταναλωτή ότι αυτό το παγωτό που αγοράζει παρασκευάζεται από φυσική πρώτη ύλη, από φυσικό γάλα από αγελάδα και αρνάκι” ανέφερε σχετικά ο επιχειρηματίας.

Οι τέσσερις πυλώνες της νέας εποχής

Η καινούργια εποχή των Παγωτών Δωδώνη στηρίζεται επί της ουσίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μονεμβασιώτης σε τέσσερις άξονες:

– Στις επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στη διετία που θα αφορούν :

– Στην αγορά μιας φάρμας στη Βοιωτία, απ’ όπου θα λαμβάνει η εταιρεία την πρώτη ύλη , το γάλα με το οποίο θα φτιάχνει το παγωτό.

– Στην αναβάθμιση της παραγωγικής μονάδας στην Παλλήνη, μέσω πιο προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού.

– Στην αλλαγή των ήδη υπαρχόντων καταστημάτων, σαράντα τον αριθμό, σε όλη την Ελλάδα, αν συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες τους franchisees.

Εξάλλου υπάρχει και ο στόχος για το άνοιγμα δύο τριών ακόμα μαγαζιών στο μέλλον με ελαφρώς διαφοροποιημένο concept, το οποίο θα εμπεριέχει προϊόντα καφέ, γαλακτοπωλείου και ζαχαροπλαστείου και όχι μόνο τη διάθεση παγωτού. Επίσης, όπως είπε ο κ. Μονεμβασιώτης τα ήδη υπάρχοντα καταστήματα Cremeria Βενέτη θα μετατραπούν σύντομα σε Παγωτά Δωδώνη.

Παγωτά Δωδώνη: Η άνοδος, η πτώση και η προσδοκία για εκ νέου άνοδο

Η εταιρεία Παγωτά Δωδώνη, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, ιδρύθηκε το 1967 από δύο αδέλφια με καταγωγή από την Ήπειρο. Το πρώτο σημείο πώλησης ήταν ένα γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη, στο υπόγειο του οποίου παράγονταν αυθεντικό παγωτό.

Η επιτυχία ήταν μεγάλη και 10 χρόνια μετά ήρθε η πρώτη παραγωγική μονάδα στην Παλλήνη, η οποία ακόμα και σήμερα παράγει το παγωτό Δωδώνη.

Το 1984 ξεκινά η πρώτη gelateria Δωδώνη με μεγάλη αποδοχή, ενώ ένα χρόνο μετά ακολουθεί το πρώτο μαγαζί μέσω δικαιόχρησης (franchise). Στο τέλος της δεκαετίας του 80 υπήρχαν ήδη 17 καταστήματα, ενώ μέχρι το 2007, τα σημεία πώλησης έφτασα τα 180, μια χρονιά στην οποία καταγράφηκε και ρεκόρ πωλήσεων, 15 εκατ. ευρώ.

Όμως, παράλληλα αυτή ήταν η χρονιά που άρχισε και η πτώση, καθώς το 2007 το Fund NBGI εξαγόρασε την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη, σύναψε δάνειο, με αποτέλεσμα σύντομα η εταιρεία να βρεθεί φορτωμένη με ένα δάνειο-βαρίδι για την ανάπτυξή της.

Από το 2010, με την οικονομική κρίση να είναι πλέον ορατή, αρχίζει η καθίζηση στην κατανάλωση. Το fund δεν στηρίζει την εταιρεία, η οποία βρίσκεται ξεκρέμαστη, ενώ το 2012 η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική φέρνει 3 εκατ. ευρώ ζημιά.

Η εξαγορά το 2016 του Fund από τη Stage Capital απλά επιβεβαιώνει τη δύσκολη κατάσταση και δύο χρόνια μετά προκηρύσσεται ο πρώτος διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας, ο οποίος τελικά ακυρώνεται.

Το 2021, στον δεύτερο διαγωνισμό και ενώ ο πρώτος προτιμητέος επενδυτής αποσύρεται, ο δεύτερος, οι Φούρνοι Βενέτη αποδέχονται την εταιρεία και πριν από λίγες ημέρες, εν έτει 2024 μπήκε η τελευταία υπογραφή στην εξαγορά, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο για την εταιρεία, η οποία σήμερα διαθέτει 50 εργαζόμενους, καθόλου δάνεια, και έκλεισε το 2023 με 7 εκατ. ευρώ τζίρο, βάζοντας πλώρη για το 2024, για κοντά στα 8. Στην παρούσα φάση τα καταστήματα είναι 40, ένα εταιρικό και 39 franchise, ενώ το σχέδιο είναι η παραγωγή παγωτού της Φούρνοι Βενέτη να μεταφερθεί στην Παλλήνη.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μονεμβασιώτη, δεν υπάρχει στόχος για να μπει η εταιρεία στην αγορά των μικρών παγωτών περιπτέρου, την ώρα που η νέα ιδιοκτησία επιθυμεί την ενίσχυση των συνεργασιών με τον κλάδο Horeca.

“Μισούν ότι παράγεται- Έρχεται επισιτιστική κρίση”

Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, ο κ. Μονεμβασιώτης μίλησε για την ανυπαρξία βιομηχανικής ζώνης στην Αττική τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι υψηλά ιστάμενοι “μισούν ό,τι παράγεται στην Ελλάδα” ενώ σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν ανατιμήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα στο Παγωτό Δωδώνη, τόνισε ότι προφανώς καθώς είναι πλέον πολύ ακριβές και οι πρώτες ύλες, λέγοντας μάλιστα ότι οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ έχουν ξεφύγει.

Χαρακτήρισε, δε, την Ελλάδα ως την χώρα με τους πιο φτωχούς καταναλωτές και παράλληλα με τις πιο ακριβές τιμές, προσθέτοντας ότι χρόνο με το χρόνο, η ποιότητα των τροφίμων αλλάζει προς το χειρότερο.

Προέβλεψε, δε, ότι σύντομα θα υπάρξει επισιτιστική κρίση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάζει, όπως δήλωσε, το έδαφος, με σχετικά νομοθετήματα.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu