Τη θέση πως επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύει να βυθιστεί στην φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού διατυπώνει σε έκθεση της η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.
Συγκεκριμένα, η Oxfam αναφέρει πως το 6% με 8% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει σε ανέχεια, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα που σταματούν την οικονομική δραστηριότητα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.
«Η κρίση μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική» υποστηρίζει η Oxfam, τονίζοντας πως η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες χώρες θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες.
Η Oxfam επισημαίνει ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, θα πρέπει να προσφερθεί άμεσα βοήθεια σε μετρητά στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς και να τεθεί ως όρος ότι τα ποσά που θα διατεθούν στις μεγαλύτερες θα έχουν αποτέλεσμα να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.
Παράλληλα προτείνει να αναβληθεί για φέτος η αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών, αναφέροντας για παράδειγμα την Γκάνα, η οποία, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να «μοιράζει 20 δολάρια τον μήνα» σε κάθε έναν από ένα σύνολο «16 εκατομμυρίων» ανθρώπων, «παιδιών, ανθρώπων με αναπηρία και ηλικιωμένων», για «έξι μήνες» εάν δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει τοκοχρεολύσια.
«Η οικονομική κρίση που εκτυλίσσεται με ταχύτητα είναι ακόμη βαθύτερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Ανεξαρτήτως σεναρίου, η παγκόσμια φτώχεια μπορεί να αυξηθεί για πρώτη φορά από το 1990.
Οι πλούσιες χώρες έχουν δείξει ότι σε αυτή την περίοδο κρίσης μπορούν να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια για να υποστηρίξουν τις οικονομίες τους.
Όμως αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορέσουν επίσης να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, η κρίση θα συνεχιστεί και θα βλάψει ακόμα περισσότερο όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές» επισημαίνει η Oxfam.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα για τη μείωση του claw back
- Καταστράφηκε με καύση πάνω από 1 τόνος ναρκωτικών ουσιών
- Ουκρανία: Ραγδαία προέλαση των Ρώσων, καταρρέει η γραμμή άμυνας στο Κουρσκ
- Ανδρουλάκης: «Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές, αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά»
- «Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη – Οι βασικές αρχές
- Γ. Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν από το πλιάτσικο μεγάλων εταιρειών ενέργειας, σουπερμάρκετ και τραπεζών»
- Bloomberg: Η Ευρώπη είναι ήδη αντιμέτωπη με τη νέα ενεργειακή κρίση ενώ η ένταση στην Ουκρανία κορυφώνεται
- Ο Ν. Σοφιανός καταγγέλλει σχέδιο νοθείας στις εκλογές του ΕΒΕΑ και ζητά τον εκλογικό κατάλογο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις