Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Θα αποτύχει…

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο κόβοντας την προσφορά και χειραγωγώντας την αγορά ενέργειας. 

«Θα αποτύχει. Η Ευρώπη θα υπερισχύσει» έγραψε στο Twitter η Φον ντερ Λάιεν.

«Η Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές ενέργειας» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter. 

Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι η πρόταση της Κομισιόν θα έχει στόχο:

*τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

*την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου

*στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων

*στήριξη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Μέτρα για το πλαφόν…

Επισημαίνεται πως οι Βρυξέλλες έχουν δώσει σχέδια για την επιβολή ανωτάτων ορίων στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση μιας διευρυνόμενης ενεργειακής κρίσης και τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Σε έγγραφο που είδαν οι Financial Times τη Δευτέρα, ο οργανισμός ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα «ανώτατης τιμής χονδρικής» για τις προμήθειες φυσικού αερίου και ορίζει δύο επιλογές για να το πράξουν.

Το ένα περιλαμβάνει τον περιορισμό του τι μπορεί να πληρωθεί για το αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία, ενώ ένα δεύτερο θα εισαγάγει ένα σύστημα ανώτατων ορίων που θα διαφέρει από χώρα σε χώρα ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την άμβλυνση του πλήγματος από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν την ημέρα που η Ρωσία προειδοποίησε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 στην Ευρώπη θα σταματήσουν εκτός εάν η Δύση άρει τις οικονομικές της κυρώσεις.

Ένα άλλο μέτρο θα περιλάμβανε τον διαχωρισμό των κρατών μελών σε «κόκκινες» και «πράσινες» ζώνες, σύμφωνα με τις οποίες ήταν περισσότερο εκτεθειμένες σε διακοπές παροχής αερίου.

Οι τιμές θα μπορούσαν να περιοριστούν στην κόκκινη ζώνη, ενώ θα παραμείνουν αρκετά υψηλές στην πράσινη ζώνη για να διευκολυνθούν οι ροές προς τις χώρες της κόκκινης ζώνης.

Bέβαια, ένα τέτοιο μέτρο θα μείωνε τον αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα ήταν «πολύπλοκο στη διαχείριση» και θα βασιζόταν σε τεράστιο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, ανέφερε η εφημερίδα. 

Έτοιμες να ανταλλάξουν φυσικό αέριο και ρεύμα τον χειμώνα Γαλλία και Γερμανία

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.
«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε. 

Δίχως τέλος το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου

Δεν έχει τέλος το «ενεργειακό» ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στα 252 ευρώ ανά μεγαβατώρα), μιας και ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη της

Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ φαινομενικά «πιάνουν» τον εσωτερικό στόχο που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, εντούτοις όλα δείχνουν, ότι μόνο το μέτρο για μείωση ζήτησης κατά 15% και αποθήκευση για τουλάχιστον 80% δεν θα μπορέσει να «ζεστάνει» την Ευρώπη.

Τελευταίο, αλλά όχι και τελικό επεισόδιο στην «κόντρα» μεταξύ Gazprom και κρατών μελών της Ε.Ε ήταν η περαιτέρω μείωση στη παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η επίσημη απάντηση από τον ρωσικό κολοσσό, ήταν πως στο επίκεντρο τέθηκαν τεχνικά ζητήματα σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 1, με την Γερμανία να επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν «πολιτική απόφαση».

Για τους γνώστες της ενεργειακής σκακιέρας, η προαναφερόμενη εξέλιξη δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο, μιας και οι δύο χώρες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες στον πόλεμο της Ουκρανίας, γεγονός που όλα δείχνουν πως το «ενεργειακό σίριαλ» θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε πως ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Gazprom στις 25 Ιουλίου, η Γερμανία αντιμετώπιζε μια σοβαρή έλλειψη φυσικού αερίου με την χώρα μέχρι και σήμερα να ταλανίζεται από έντονες πολιτικές συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την παροχή φυσικού αερίου, αλλά και σε τι τιμή!

Η «απάντηση» της Γερμανίας και η πρόταση για πυρηνική ενέργεια

Έως και αυτή τη στιγμή επίσημη απάντηση δεν υπάρχει, όμως η Γερμανία σταδιακά σύμφωνα με αναλυτές και μεθοδικά έχει εναλλακτικά σχέδια και προτάσεις, που θα επιδιώξει να εφαρμόσει τόσο σε εθνικό, όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο, μιας και πλησιάζουν οι «καυτές» ημερομηνίες των Συνόδων Κορυφής, αλλά και της πρότασης της ΕΚΤ αναφορικά με επιτόκια και χρηματιστήριο ενέργειας.

Μία πρόταση στο τραπέζι, η οποία βέβαια όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να ανακόψει την «ενεργειακή πενία» για την Γερμανία, είναι η προσπάθεια του Βερολίνου να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της χώρας, οι οποίοι επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu