Διεθνή

Ουκρανικό: Νέα κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μόσχα – Νέες ρωσικές επιθέσεις, λένε οι υπηρεσίες των ΗΠΑ

Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να κλιμακώσει την επίθεση στην Ουκρανία, παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες του και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω των διεθνών κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι άσχημες». Την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοινώνει νέα κατάπαυση πυρός την Τετάρτη για ανθρωπιστικούς διαδρόμους από 9 πμ. 

«Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι ο Πούτιν είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από τέτοια εμπόδια και, αντίθετα, μπορεί να κλιμακώσει» τον πόλεμο, είπε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ετήσια ακρόαση με αντικείμενο τις παγκόσμιες απειλές. Με την ένταση να έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας κλιμάκωσης», σημείωσε η Χέινς.

Η ανακοίνωση του Πούτιν ότι αυξάνει την ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας ήταν «ασυνήθιστη» αλλά οι αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών δεν παρατήρησαν αλλαγές στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, πέρα από όσες είχαν εντοπίσει κατά τη διάρκεια προηγούμενων διεθνών κρίσεων, πρόσθεσε η Χέινς. Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συμφώνησε με την εκτίμηση της Χέινς ότι η Ρωσία είναι απίθανο να υπαναχωρήσει. «Πιστεύω ότι ο Πούτιν είναι θυμωμένος και απογοητευμένος αυτήν τη στιγμή. Είναι πιθανόν να προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι απώλειες αμάχων», υποστήριξε.

Ο ίδιος ο Μπερνς και οι αναλυτές της CIA δεν βλέπουν πάντως πώς θα μπορέσει ο Πούτιν να επιτύχει τον στόχο του, δηλαδή να καταλάβει το Κίεβο και να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ένα φιλορωσικό καθεστώς-μαριονέτα.

Ο Μπερνς είπε επίσης ότι η κινεζική ηγεσία «ανησυχεί» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, παρά την άρνησή της να καταδικάσει τη Ρωσία ή να χαρακτηρίσει «εισβολή» την επίθεση. Οι Κινέζοι «δεν περίμεναν τις σημαντικές δυσκολίες που επρόκειτο να συναντήσουν οι Ρώσοι. Νομίζω ότι είναι άφωνοι, πρώτον από τη ζημιά στη φήμη τους λόγω της στενής σχέσης τους με τον πρόεδρο Πούτιν και δεύτερον από τις οικονομικές επιπτώσεις, σε μια περίοδο που ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από εκείνον που βίωναν εδώ και τρεις δεκαετίες», πρόσθεσε ο Μπερνς. «Και τρίτον, νομίζω ότι ανησυχούν λίγο από τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πολύ πιο κοντά», είπε.

Σκοτώθηκαν 2.000 έως 4.000 Ρώσοι

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου εκτίμησε σήμερα ότι από «2.000 έως 4.000» Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, διευκρίνισε ότι η αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα γιατί συντάχθηκε από διάφορες πηγές.

Σπάνιος απολογισμός του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έκανε λόγο στις 2 Μαρτίου για 498 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εξήγησε κατά τη διάρκεια της ίδιας ακρόασης ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς προσωπικής πεποίθησης του Βλαντίμιρ Πούτιν, που συσσώρευε “κατά τη διάρκεια πολλών ετών ένα εκρηκτικό μίγμα παραπόνων και φιλοδοξίας”.

Έκρινε «πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος να «διπλασιάσει τις προσπάθειες και προσπαθήσει να συντρίψει τον ουκρανικό στρατό χωρίς να νοιάζεται για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων». Ωστόσο ο διευθυντής της CIA δήλωσε επίσης «απόλυτα πεπεισμένος» ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να αντιστέκονται με «αποτελεσματικότητα και σθένος».

Κίεβο: Αποκρούσαμε επίθεση στο Χάρκοβο και το Μικολάγιεφ

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν σήμερα τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χάρκοβο και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ.

Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, που απέχει 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χάρκοβου, όμως αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Σινεχούμποφ. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ, στα νότια, αλλά απωθήθηκαν. «Θα χρειάζονταν δεκαπλάσιες δυνάμεις για να πάρουν το Μικολάγιφ», σχολίασε.

Δεύτερο κονβόι από Σούμι

Ένα δεύτερο κονβόι με κατοίκους εγκατέλειψε την ουκρανική πόλη Σούμι μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα με την Ρωσία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, οι περιφερειακές αρχές δήλωσαν ότι η εκεχειρία τηρήθηκε ως επί το πλείστον, επιτρέποντας το πρώτο κύμα πολιτών να εγκαταλείψουν την πόλη, μεταξύ των οποίων και 1.000 ξένοι φοιτητές.

Την ίδια ώρα εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί 61 νοσοκομεία στην Ουκρανία εξαιτίας επιθέσεων από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

«Τρομοκράτες από την επιτιθέμενη χώρα έχουν θέσει 61 νοσοκομεία εκτός λειτουργίας» δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο, συμπληρώνοντας ότι οι αρχές δεν μπορούσαν να παραδώσουν ιατρικές προμήθειες ζωτικής σημασίας σε κοινότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου εξαιτίας της έλλειψης «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά αμάχων.

Νωρίτερα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες. Ο ΠΟΥ καταβάλλει προσπάθειες για να παράσχει άμεσα ιατρικές προμήθειες στην Ουκρανία, όπου καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις.

Στο μεταξύ μια συνοικία ομοιόμορφων πολυκατοικιών, γκρίζων και θλιβερών, στα προάστια του Μικολάγιεφ, στη νότια Ουκρανία, στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών.. Η οβίδα προκάλεσε μια μεγάλη τρύπα στον δεύτερο όροφο, η μεταλλική πόρτα ξεκόλλησε, τα παράθυρα έσπασαν. «Καθάρματα», μουρμουρίζει η Λιλιάνα, που κατοικεί στον τέταρτο.

Ο βομβαρδισμός έγινε τη Δευτέρα, γύρω στις 5 το πρωί. Σαν από θαύμα, δεν υπάρχουν θύματα. «Κοιμόμουν, τα τζάμια άρχισαν να τρέμουν, κόλλησα στον τοίχο», είπε ο Βιτάλι Σομπόλεφ, ένας 70χρονος ένοικος. Η κουζίνα του σπιτιού του διαλύθηκε, ήταν δίπλα στο σημείο όπου έπεσε η οβίδα.

Στη φτωχική αυτή συνοικία δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι, μόνο άμαχοι, «άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα και κανένας δεν τους βοηθά», λέει η Λιλιάνα Σιντόρσκα. «Τι κάνει η ουκρανική κυβέρνηση; Γιατί έρχονται εδώ οι Ρώσοι να μας βομβαρδίσουν; Είναι καθάρματα, καθάρματα», επαναλαμβάνει.

Το Μικολάγιεφ και τα περίχωρά του είναι το θέατρο σφοδρών βομβαρδισμών και μαχών εδώ και αρκετές ημέρες. Η πόλη των 500.000 κατοίκων, που πλήρωσε βαρύ τίμημα κατά τη ναζιστική κατοχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το τελευταίο εμπόδιο στη Μαύρη Θάλασσα πριν από την Οδησσό, 130 χιλιόμετρα δυτικότερα, έναν στρατηγικής σημασίας στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις.

Σήμερα, η κατάσταση μοιάζει σχετικά ήρεμη, σποραδικοί βομβαρδισμοί ακούγονται από μακριά. Και οι άνθρωποι φεύγουν. Ουρές αυτοκινήτων απλώνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Περιμένουν να περάσουν τη γέφυρα του ποταμού που διασχίζει την πόλη για να κατευθυνθούν προς τα δυτικά. Λίγο έξω από την έξοδο της πόλης, ένα σημείο ελέγχου των Ουκρανών και πολλά αυτοκίνητα. Σε κάποια οι οδηγοί έχουν κολλήσει χαρτιά που γράφουν «παιδιά».

Μπροστά από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, όπου οι γιατροί έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να φροντίσουν τυχόν θύματα, η Σαμπρίνα, μια 19χρονη κοπέλα περιμένει τη νεφροπαθή μητέρα της. «Μετά, θα φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, με το λεωφορείο. Δεν γίνεται να μείνουμε άλλο εδώ, είναι πολύ επικίνδυνο», λέει η νεαρή που κρατάει ένα σκυλάκι από το λουρί, έχει χώσει τη γάτα της μέσα στο μπουφάν της και προσπαθεί να κουβαλήσει διάφορα σακίδια με ρούχα. Δεν έχει καμία πληροφορία για τον σύζυγό της, ο οποίος έφυγε να πολεμήσει στο μέτωπο.

Πολλοί νεαροί στρατιώτες νοσηλεύονται εδώ, όπως ο Ολεξάντρ, καμιά 20αριά χρονών, που έσπασε το πόδι του από τα θραύσματα μιας ρωσικής οβίδας. Ο νεαρός λέει ότι οκτώ συνάδελφοί του σκοτώθηκαν, άλλοι οκτώ αγνοούνται και 18 τραυματίστηκαν.

Είναι αδύνατον να επαληθευτούν τα λεγόμενά του, ακόμη και ο αρχίατρος Ντμίτρο Σικόρσκι δεν κρατάει λογαριασμό των τραυματιών και των νεκρών. Είναι υπερβολικά περίπλοκο. Ξέρει μόνο ότι τις πρώτες ημέρες του πολέμου 160 στρατιώτες νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και ότι από τότε έχουν ζητήσει βοήθεια πολλοί άμαχοι.

Και όσον αφορά τους τραυματίες Ρώσους στρατιώτες; «Υπάρχουν κάποιοι, αλλά δεν μπορούμε να τους πλησιάσουμε, ασχολούνται μαζί τους οι στρατιωτικοί», απαντά ο Δρ Σικόρσκι.

Στον όροφό του νοσηλεύονται μόνο άμαχοι. Όπως η Βίρα Πισμένα, μια 70χρονη με γαλάζια μάτια και άσπρα μαλλιά, με το πρόσωπο μέσα στα αίματα και έναν χοντρό επίδεσμο στον κρόταφο. Τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό του χωριού Σνεγκίροφκα, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Μικολάγιφ. Ο ανιψιός και τα δυο παιδιά της κρύβονται ακόμα εκεί, στο καταφύγιο. «Τα αεροπλάνα μας πρέπει να βομβαρδίσουν τους Ρώσους για αυτό που μας έκαναν», λέει η ηλικιωμένη γυναίκα.

Σε άλλο θάλαμο, ο Μαξίμ Σοκόλ έχει αφεθεί στα χέρια των νοσοκόμων που του δένουν το κεφάλι. Στον κορμό και τα χέρια του έχει τατουάζ: έναν δράκοντα, ένα καλάσνικοφ, έναν λύκο, έναν μολοσσό. Ο Μαξίμ προσπάθησε να ρίξει βόμβα μολότοφ σε ένα ρωσικό άρμα όταν χτυπήθηκε από τα πυρά. «Έγινε πριν από δυο-τρεις μέρες, ίσως τέσσερις, δεν θυμάμαι πια», λέει ο νεαρός που έχει «φριχτό πονοκέφαλο». Η μητέρα του εξηγεί ότι δεν πήγε να πολεμήσει γιατί έχει προβλήματα υγείας, αλλά έχει ενταχθεί στην ομάδα των ντόπιων εθελοντών πολιτοφυλάκων.

Με αδύναμη φωνή, ο Μαξίμ αστειεύεται με τη νοσηλεύτρια, τη ρωτάει αν έχει πάει ποτέ σε σαφάρι. «Θα πάμε μετά τον πόλεμο», του υπόσχεται εκείνη. «Πότε;» επιμένει ο Μαξίμ. «Δεν ξέρω».

Μετ’ εμποδίων η εκκένωση ουκρανικών πόλεων

Νωρίτερα το πρωί το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία για την απομάκρυνση αμάχων μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, με την ουκρανική πλευρά να ανακοινώνει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μόνο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι ενώ σε εξέλιξη είναι και η απομάκρυνση αμάχων από το Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο. 

Ο Ολεκσάντρ Μαρκούτσιν, ο δήμαρχος του προαστίου Ιρπίν, δήλωσε ότι απέρριψε αίτημα των ρωσικών δυνάμεων να παραδώσει την πόλη. Σε λογαριασμό στο Telegram, ο Μαρκούτσιν δήλωσε ότι είχε λάβει απειλές για τη «ζωή και την υγεία του και την απαίτηση για πλήρη παράδοση του Ιρπίν» την προηγούμενη ημέρα. «Είμαι έκπληκτος που αυτά τα τέρατα δεν έχουν καταλάβει ακόμα -η Ιρπίν δεν τα παρατάει, η Ιρπίν δεν μπορεί να αγοραστεί, η Ιρπίν παλεύει!».

Το Interfax, επικαλούμενο πηγές στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, κάνει λόγο για προσωρινή κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί και για ανθρωπιστικούς διάδρομους στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στη Σούμι, στο Τσέρνιγκοφ και στη Μαριούπολη. 

Αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απομάκρυνση αμάχων στη Σούμι ενώ τόνισε ότι δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνία στους διαδρόμους για απομάκρυνση αμάχων από τις υπόλοιπες πόλεις. Τόνισε ότι απομακρύνθηκε ήδη ένα κονβόι αυτοκινήτων με κατοίκους της Σούμι και ξένους φοιτητές. 

Εν τω μεταξύ πληροφορίες του BBC αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη διαδρομή εκκένωσης από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βάλλουν κατά του διαδρόμου μεταξύ της πόλης και της Ζαπορίζια, 225 χιλιόμετρα βορειοανατολικά.

Οκτώ φορτηγά και 30 λεωφορεία είναι καθ’ οδόν για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη και να απομακρύνουν τους πολίτες στη Ζαπορίζια, είπε. Οι άμαχοι ζουν εκεί χωρίς τρεχούμενο νερό ή ρεύμα για σχεδόν μια εβδομάδα και τα τρόφιμα τελειώνουν.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu