Διεθνή

Ουκρανικό μέτωπο: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τις υποδομές της Ουκρανίας – Ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη

Για εντέκατη ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πίεση της Ρωσίας να αυξάνει σε όλα τα μέτωπα. Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια, μέσω Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί στρατιώτες εκεί την Τρίτη.

Στο στόχαστρο υδροηλεκτρικό φράγμα

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου. Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια. Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Κίεβο, το Χάρκοβο (ανατολικά) και τη Μικολάιφ (νότια). Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε χθες ότι από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου στην περιφέρεια του Χαρκόβου έχουν σκοτωθεί 194 άνθρωποι, ανάμεσά τους 126 άμαχοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Αποκλεισμένη η Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους. Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Για 100.000 εθελοντές μιλά το Κίεβο

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο. Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στη Μολδαβία ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε χθες Σάββατο στη Μολδαβία για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη μικρή χώρα που έχει κατακλυστεί από το κύμα των προσφύγων εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και φοβάται ότι θα είναι το επόμενο κράτος που θα βρεθεί αντιμέτωπο με απειλή επέμβασης της Ρωσίας.

Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν έχει σκοπό να καθησυχαστεί η χώρα αυτή, όπου υπάρχει επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.

Από την 24η Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάνει στη Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια δοκιμασία για τις κοινωνικές υπηρεσίες της.

Μερικές ώρες πριν από την άφιξή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία – η τελευταία, χώρα μέλος της ΕΕ και του NATO, έχει υποδεχθεί τη μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία, κάπου 700.000.

Ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την πολωνική πολιτική ηγεσία ότι η Ουάσινγκτον κινείται για να συγκεντρωθεί ποσό 2,75 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Ο πόλεμος αναπτέρωσε τις ελπίδες της Μολδαβίας ότι θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσημα την Πέμπτη αίτημα εισδοχής στην ΕΕ, ταυτόχρονα με τη Γεωργία, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, την πρωθυπουργό Νατάλια Γκαβριλίτσα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκου Ποπέσκου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυρία Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Τζουζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της. Στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, την Τσισινάου, «μπορείτε να ακούσετε τις εκρήξεις των βομβών στην άλλη πλευρά των συνόρων», είπε.

Συνομιλία Ζελένσκι – Μπάιντεν

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε χθες Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu